Ajankohtaista

Sytytetään yhdessä toivon kipinä

Pitkähiuksinen tyttö, jolla on päässä hiuspanta, pitelee kädessään kynttilää, vasten tummaa taustaa

Tänä jouluna sinulla on mahdollisuus auttaa vaikeissa oloissa eläviä romaniperheitä Itä-Euroopassa. Toivon kipinä -kampanja vie apua kylmän talven keskelle.

Fidan ja Elämä ja Valo -järjestön vuosittainen Toivon kipinä -joulukampanja on käynnistynyt. Kerätyillä varoilla tehdään ympärivuotista avustus- ja lähetystyötä 13:ssa itäisen Euroopan maassa. Kampanja keskittyy tänä vuonna Bosniaan, jossa Fida tekee työtä romanilasten koulunkäynnin ja hyvinvoinnin edistämiseksi kolmessa romaniyhteisössä.

Talvi tuo hädän Bosnian köyhimpiin kyliin

Romanit ovat Bosnia-Hertsegovinan suurin vähemmistö, mutta he ovat yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa. He elävät usein vaikeissa elinolosuhteissa. Asunnot ovat huonokuntoisia ja talvisin lapset sairastavat paljon kylmyyden vuoksi. Myös ruokatilanne heikkenee talvisin, sillä monella ei ole ollenkaan varaa ruokaan.
– Kesällä on helpompaa, kun voi syödä hedelmiä luumupuusta. Talvella ei voi, kuvaa bosnialainen äiti Almira perheensä ruokatilannetta. He elävät Tuzlan läänin köyhimmässä romaniyhteisössä Poljicessa.

Kyläläisillä ei ole töitä, vaan he hankkivat elantonsa kierrätysmateriaalin keräämisellä. Osa käy myös kerjäämässä. Kylän vesitilanne on vaikea, sillä juomavesi joudutaan hakemaan neljän kilometrin päästä. Kylän omasta kaivosta vettä saadaan vain satunnaisesti ja se ei ole juomakelpoista. Poljice sijaitsee ison kaatopaikan laidalla.

Fidan paikallisen diakoniatiimin työntekijä Eldina Grabovic kuvailee ensimmäistä käyntiään Poljiceen:
– Kun juttelin ihmisten kanssa, huomasin heidän olevan ihmisiä suurella sydämellä, jotka haluavat tulla nähdyiksi ja arvostetuiksi, aivan kuten muutkin kansat. Tämä kylä oli täysin unohdettu ja me olemme ainoita koko läänimme alueella, jotka tulevat tänne.

Diakoniatiimi auttaa Poljicen kylässä pitkäjänteisesti. Perheiden hyvinvointia tuetaan yhdessä sovittujen tavoitteiden mukaisesti. Parhaillaan Poljicessa etsitään esimerkiksi ratkaisua vesiongelmaan.

Toivon kipinä -joulukampanjalla kerätyillä varoilla tuetaan Poljicessa ja muissa kohdeyhteisöissä muun muassa lasten koulunkäyntiä. Esimerkiksi 150 eurolla saa kymmenelle lapselle tarvittavat koulutarvikkeet.

Meidän vuoromme auttaa

Nyt on meidän aikamme sytyttää toivon kipinä ja lähettää lämpöä, ruokaa ja joulukasseja Euroopan köyhimmille.

Voit lahjoittaa:

  • Alla näkyvästä laatikosta tai osoitteessa www.toivonkipina.fi
  • MobilePaylla numeroon 77668
  • tekstiviestillä 15 € tekstaamalla Fida15 numeron 16155

”Kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.”
– Matteus 25:40