Ajankohtaista

Klaus ja Satu Korhonen vievät evankeliumia ja apua Euroopan köyhimmille

Kuvassa Klaus ja Satu Korhonen romanialaisten lasten kanssa, kaikki katsovat kameraan, taustalla lunta.

Pastori ja helluntailiikkeen vaikuttaja Klaus Korhosen vieraillessa Fidan Lähetyssydän-radio-ohjelmassa saimme kuulla hänen ajatuksiaan Romaniasta ja sen kansasta. Erityisesti Romanian romanit ovat Klausille ja hänen vaimolleen Sadulle rakkaita. Korhoset ovat käyneet Romaniassa jo kymmenisen vuotta viemässä apua ja toivoa Euroopan köyhimmille.

Romania on Ukrainan naapurimaa, johon on tullut noin puolitoista miljoonaa pakolaista, monet todella vaikeista oloista lähteneitä. Romaniassa, niin kuin monissa muissa Itä-Euroopan maissa, elinkustannukset ovat nousseet todella rajusti eikä monilla perheillä ole enää varaa ostaa polttopuitakaan.

Kuvassa kaksi lasta, joilla on kauniit neulepuserot päällä.
Kuvan lapset saivat Suomessa neulotut villapuserot, taustalla heidän kotinsa.

– Tarkoituksemme Romaniassa on auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä siinä tilanteessa, missä he ovat. Joulun alla olemme yleensä käynnistäneet joulukampanjan, mutta tämän uuden vuoden alussa käynnistämme laajemman avustuskampanjan, koska avuntarve on siellä nyt erityisen suuri. Kodit ovat hyvin hataria, niissä on maalattia eikä lämmityslaitteita ole. Romaniyhteisöissä on myös tarvetta ruuasta sekä lääkkeistä. Näissä kaikissa tarpeissa pyrimme auttamaan, Klaus Korhonen kertoo.

Lahjapussien ja Suomessa neulottujen neuleiden jakotilanne Agristeun kylässä. Jakajana Korhosten pojanpoika ja taustalla Agristeun kylän pastori Bob.

Olosuhteet Romanian talvessa ovat vaikeat. Klaus Korhonen kuvaa, että usein joutuu miettimään, miten siellä oikeasti pärjää kylmän talven yli. Miten vanhukset tai pienet lapset selviävät?

– Valtio toki pyrkii jollain tapaa auttamaan, mutta esimerkiksi lapsilisät ja muut tuet ovat todella vähäisiä. Niillä ei pitkälle päästä, mutta romanit ovat kyllä todella yritteliäitä. Keväisin odotetaan ensimmäisten kukkien nousemista ja naiset lähtevät kauppaamaan kukkia kaduille ja toreille. Eräs yhteisö tekee puista kauhoja ja lusikoita, joita myyvät. Pientä yrittämistä siis löytyy, mutta tulotasot ovat toki todella alhaisia, Klaus kertoi.

Rahanpuute vaikuttaa moneen asiaan. Lasten pitää osallistua perheen elättämiseen, jolloin he jäävät koulumaailman ulkopuolelle ja näiden asioiden parantamiseksi myös Korhoset tekevät jatkuvasti töitä. On tärkeää saada köyhyyden ja kurjuuden kierre katkeamaan, jotta esimerkiksi lapset saavat tulevaisuudessa itselleen ammatit.

Evankeliumin kuuleminen auttaa ihmisiä ymmärtämään, että he ovat arvokkaita ja heitä rakastetaan.

Pienen pojan tarina

Fidan lähetystyö Itä-Euroopassa on diakoniaa lasten parissa. Siihen kuuluu kummilapsiohjelmia, iltapäiväkerhoja, esikouluja ja läksykerhoja, jotka tukevat romanilapsia koulutiellä. Fida tukee myös paikallisia seurakuntia, jotka tuntevat yhteisöjen tarpeet ja ylläpitävät erilaisia toimintakeskuksia yhteisöissä.
Evankeliumin eteenpäin vieminen ja sen kuuleminen auttaa ihmisiä ymmärtämään, että he ovat arvokkaita ja heitä rakastetaan. Jeesus välittää ja rakastaa olosuhteista huolimatta.

– Iloitsen Fidan avustustyöstä Romaniassa, jossa ympäri vuoden autetaan avuntarpeessa olevia ihmisiä. On hienoa, että saa itse myös antaa oman osuutensa tässä tärkeässä työssä. Joku aika sitten me itse tapasimme pienen pojan, jolla ei ollut edes henkilötunnusta tai nimeä. Yhteisö kutsui häntä pikku porsaaksi. Hän asui isäpuolensa kanssa ja nukkui hevostallissa. Pojan äiti oli menehtynyt tapaturmaisesti. Tämä pieni poika pääsi avustuspiirimme kautta iltapäiväkerhoon ja myöhemmin kouluun, jossa hän saa myös päivittäin ruuan. Hän on saanut avun ja kuulla evankeliumin.

– Toivonkin meidän jokaisen miettivän, miten itse voisimme auttaa ja lieventää ihmisten kärsimystä. Voinko minä jotenkin auttaa, Klaus Korhonen haastaa.

Teksti: Satu Panula


Fida kiittää kaikkia lahjoittajia Toivon kipinä -joulukeräykseen osallistumisesta! Voit antaa tukesi ympärivuotiseen avuastustyöhön Itä-Euroopan romanien parissa osoitteessa www.toivonkipinä.fi