Ajankohtaista

Etiopian kriisi ei vaikuta Fidan toimintaan – kumppanikirkolla hätä seurakuntalaisista

ethiopian woman walking on a street

Etiopiassa marraskuun alussa puhjenneet levottomuudet ovat suistamassa pohjoisen Tigrayn osavaltion kaaokseen. Tiet, ilmatila sekä puhelin- ja verkkoyhteydet Tigrayn lääniin ovat olleet poikki koko marraskuun ajan, joten alueelta on vaikea saada ajantasaista tietoa. Uutisoinnissa on puhuttu sisällissodan uhasta. Fidan työntekijät raportoivat, miten kriisi on vaikuttanut heidän arkeensa maassa.

Etiopian väkivaltaisuudet syventävät inhimillistä hätää pohjoisen alueella. YK:n lastenjärjestö Unicef pelkää, että koronpandemia ja konflikti uhkaavat jo 2,3 miljoonan lapsen hyvinvointia. YK:n humanitaarisen avun osasto OCHA puolestaan raportoi, että pohjoisen alueella oli ennestään jo noin 600 000 ihmistä ruoka-avun varassa, ja ahdinko vain syvenee, kun kaikkia avustuksia ei ole pystytty toimittamaan alueelle.

Fida toimii Etiopiassa yhteistyössä paikallisten helluntaikirkkojen kanssa. Maassa asuu kolme suomalaista lähettiyksikköä: pääkaupungissa Addis Abebassa Auli ja Taneli Halonen perheineen opetustyössä kansainvälisessä koulussa sekä Helena ja Samuel Tedder perheineen seurakuntien työntekijäkoulutuksessa ja kokonaisvaltaisessa lähetystyössä. Anu Heikkilä asuu ja työskentelee Bishoftun (ent. Debre Zeit) alueella perhediakoniatyössä.

Kaikki Fidan lähetit asuvat kaukana taisteluista. He raportoivat, että konflikti näkyy muualla maassa lähinnä turvallisuustoimien kiristymisenä: armeija on lisännyt läsnäoloaan kaupungeissa mahdollisten iskujen estämiseksi, teillä on tarkastuksia ja ihmiset ovat jonkin verran vähentäneet liikkumista.

Samuel Tedder kertoo, että konflikti näkyy vain vähän pääkaupungin katukuvassa.

– Kaiken kaikkiaan tilanne on vakava ja odottava, mutta elämä jatkuu melko normaalisti täällä Addis Abebassa. Pohjoisen konflikti näkyy lähinnä niin, että liittovaltion poliiseja on enemmän katukuvassa ja tarkastuksia on enemmän.

– Koemme olevamme turvassa, mutta tilanne rajoittaa liikkumista ja joihinkin toimintoihin osallistumista. Tilanteen kehittyminen toki huolettaa. Se tuo oman lisänsä muutenkin haastavaan alkuvaiheeseen, kun olemme asettumassa uusina lähetteinä maahan ja koronapandemian aiheuttama poikkeustilakin on päällä, Tedder kertoo.

Myös Auli ja Taneli Halonen ovat turvallisella mielellä.

–  Meillä on ns. ”run bag” -pakattuna, mutta muuten tilanne ei huoleta. Luotamme varjeluksen lisäksi siihen, että Fida ja koulumme Bingham Academy seuraavat tiiviisti tilannetta ja pitävät meidät ajan tasalla, Haloset kertovat.

Samuel Tedder lisää, että Fidan työntekijät ovat järjestäneet asiat valmiiksi nopeaa evakuointia varten, jos tilanne eskaloituisi.

– Olemme varautuneet poikkeusoloihin hankkimalla enemmän ruokaa, vettä ja kaasua kotiin. Olemme käyneet yhdessä muiden kanssa läpi myös suunnitelmat sen varalle, että turvallisuustilanne pahenee ja tarvitaan evakuoitumista.

Myös Bishoftussa rauhallista

 

Tilanne on pysynyt rauhallisena myös noin 50 kilometriä pääkaupungista sijaitsevassa Bishoftun kaupungissa. Suomalaisten kummien tukema, köyhiä perheitä auttava diakoniahanke alueella jatkuu normaalisti. Fidan apulaismaavastaava Anu Heikkilä raportoi, että Fidalla ei ole kummilapsia konfliktialueilla.

– Huoli maan tilanteesta on toki kaikkien arjessa läsnä koko ajan. Valtion koulut ovat niin täällä kuin koko maassa suljettuina. Vain 8. ja 12. -luokat ovat jatkaneet opiskeluja kansallista loppukoetta varten, joka siirtyi koronarajoitteiden vuoksi alkukesältä syksyyn.

– Seuraamme tilannetta eri lähteistä ja noudatamme Ulkoministeriön ja Fidan turvallisuusohjeita. Pidämme yhteyttä paikallisten kumppanien sekä muiden maassa olevien suomalaisten ja muiden lähetysjärjestöjen kesken, Heikkilä kertoo.

”Olen huolissani seurakuntamme jäsenistä”

 

Fidan etiopialainen kumppani, Guennet-helluntaikirkko, sen sijaan kokee kriisin vaikutukset. Kirkkokunnan johtaja Tamirat Tariku kertoo sähköpostitse, että on hyvin huolissaan pohjoisen alueella toimivista paikallisseurakunnista.

– Olemme olleet täydellisessä uutissulussa konfliktialueelle. Johtajana koen suurta surua tästä epätietoisuudesta, kun en saa seurakuntamme jäseniin yhteyttä. Samalla koen merkittävää tarvetta tukea konfliktialueiden uskovia nyt, Tamirat kertoo ja pyytää, että Etiopian ystävät muistaisivat maan tilannetta nyt rukouksissa.