Ajankohtaista

Kadulta kouluun – Nenäpäivä auttaa kadulle joutuneita lapsia ja nuoria

Nenäpäivä kerää jälleen varoja maailman lasten hyväksi. Fida on yksi Nenäpäivän apua kanavoivista järjestöistä. Fida suuntaa varat ohjelmiinsa Ugandassa, Burundissa, Keniassa ja Tansaniassa. Näissä maissa koulutetaan yhteisöjä lapsen oikeuksista ja tuetaan lasten koulunkäyntiä. Lisäksi varoja käytetään vammaisten lasten oikeuksien toteutumiseksi.

Keniassa Fida toimii yhdessä Kenian Full Gospel -helluntaikirkon kanssa slummialueilla ja maaseutukylissä. Tavoitteena on, että lapset pääsevät laadukkaan kouluopetuksen ja terveyskasvatuksen piiriin. Tärkeimpiä hyödynsaajia ovat orvoksi jääneet lapset, kadulla elävät lapset, vammaiset lapset, syrjäytyneet nuoret sekä teiniäidit. Nenäpäivän keräämillä varoilla on jo vuosien ajan tuettu muun muassa Full Gospel -kirkkokunnan rakentamaa Maisha Poa -toimintakeskusta, joka auttaa katulapsia.

Kenialainen  Victor Asenah sai tukea Maisha Poa -keskukselta ja kertoo tarinansa.

“Elämässäni oli täydellistä pimeyttä”

Victor Asenah ei koskaan tuntenut isäänsä, joka menehtyi kun hänen äitinsä oli raskaana ja vielä odotti Victoria. Nuoren miehen lapsuus ei ollut helppo. Victor ja hänen äitinsä muuttivat läntisestä Keniasta maan pääkaupunkiin Nairobiin, koska äidin piti etsiä töitä. Maaseudulta uuden elämän toivossa muuttavat joutuvat usein asettumaan suurkaupungin laitamilla sijaitseville slummialueille.

Kun Victor oli 7.luokalla koulussa, hänen äitinsäkin kuoli. Yksin jäänyt nuori poika joutui kodittomaksi, kun hänet häädettiin ulos kotitalosta. Victor tunsi olevansa aivan yksin. Onneksi eräs ystävä vuokrasi Victorille huoneen ja auttoi häntä, jotta hän voisi käydä koulunsa loppuun.  Siitä huolimatta elämän kovat kolaukset jatkuivat. Ystävä, joka tuki Victoria, menetti työnsä. Hän ei voinut enää elättää Victoria. Eräänä päivänä, kun Victor palasi koulusta kotiin, asunnon ovessa oli riippulukko. Hän ei ollut kyennyt maksamaan vuokraa ja vuokranantaja oli lukinnut hänet ulos. Victorin piti etsiä uusi paikka, jossa yöpyä.

– Vietin yöni klubeilla. Menin diskoihin ja hengasin koko yön siellä. Minulla ei ollut muutakaan paikkaan mihin mennä. Päivisin käytin energiani ja aikani ruuan ja nukkumapaikan etsimiseen, Victor kertoo.

Hän sai vähän rahaa ostamalla ja myymällä vettä, mutta se ei ollut vakaa tulonlähde.

 – Elämässäni oli totaalista pimeyttä. En voinut maksaa vuokraa tai käydä koulua. Pikkuhiljaa aloin nähdä valoa, kun minulle annettiin toivoa. Tulin ulos pimeydestä täyteen auringon valoon, Victor kertoo.

Eräänä päivänä Victor kohtasi pastorin, jolle kertoi ahdingostaan. Pastori neuvoi häntä kääntymään Maisha Poa -keskuksen puoleen. Siellä kadulla asuvat lapset ja nuoret saavat muun muassa päivittäisen ruoan ja peseytymismahdollisuuden. Tärkein toimintamuoto on kuitenkin kuntoutus ja neuvonta. Lapset ja nuoret on saatava koulupolulle ja heidän kotiolonsa on selvitettävä, jotta heidän oikeutensa turvalliseen arkeen voisi toteutua.

Myös Victor pääsi purkamaan vaikeaa tilannettaan keskuksen ammattitaitoiselle henkilökunnalle.

 – Elämässäni oli totaalista pimeyttä. En voinut maksaa vuokraa tai käydä koulua. Pikkuhiljaa aloin nähdä valoa, kun minulle annettiin toivoa. Tulin ulos pimeydestä täyteen auringon valoon, Victor kertoo.

Valoisa tulevaisuus

Fidan kehitysyhteistyöohjelmaa Keniassa on ollut mahdollista tukea Nenäpäivän lisäksi myös kummina. Maisha Poa aloitti toisen asteen koulutusta käyville nuorille kummiohjelman, jossa tuettiin nuoria pääsemään opinnoissaan eteenpäin. Kummin tuella Victor sai maksettua  vuokran ja koulumaksut. Victor kävi toisen asteen koulutuksen loppuun ja meni sen jälkeen opiskelemaan yliopistoon. Hän opiskeli siellä informaatioteknologiaa ja valmistui vuonna 2018, jonka jälkeen hän pääsi töihin Maisha Poa -keskukselle. Nyt Victor auttaa kaltaisiaan lapsia ja nuoria.

Kysyttäessä hänen tulevaisuudestaan, Victor kääntyy poispäin ja katsoo ulos ikkunasta. Hiljaisella äänellä hän vastaa:

– En voi kuvitella, millaista elämäni olisi, jos en olisi saanut sitä apua, jota sain. Nyt näen hienoja asioita tulevaisuudessani. Olen kiitollinen siitä tuesta, jota olen saanut Maisha Poa -keskukselta ja Suomesta.


Nenäpäivää vietetään 12.11.2021

Nenäpäivä on yhdeksän järjestön yhteinen kampanja maailman lasten hyväksi. Lue lisää ja lahjoita osoitteessa: nenäpäivä.fi