Ajankohtaista

Jäähyväisten aika – Fidan työ Bangkokin slummissa loppuu

Moni Bangkokin slummin asukas on saanut elämälleen uuden suunnan ja merkityksen Fidan 40 vuoden ajan jatkuneen kummilapsityön ansiosta. Nyt on tullut aika siirtää työ paikallisiin käsiin.

Pienen kadun varrella, kaukana Bangkokin keskustan moderneista pilvenpiirtäjistä, sijaitsee talo, jonka seinäkyltissä lukee New Life Center (uuden elämän keskus). Moni taloa ympäröivän slummin asukas on saanut uuden suunnan elämälleen keskuksen työn tuloksena.

Vaatimattoman rakennuksen edessä seisovat naiset, Jutarat Jai Noi, lempinimeltään pastori Apple, ja Khnaitha Pool-ma, lempinimeltään Gift, tervehtivät vieraita hymyillen. Apple johtaa keskuksen toimintaa ja Gift vastaa taloushallinnosta. Naiset pitävät myös kerhoja sekä järjestävät leirejä ja retkiä slummin lapsille.

Kaikki alkoi vuonna 1980 suomalaisten lähetystyöntekijöiden toimesta. Bangkok oli nopeasti kasvanut miljoonakaupungiksi. Köyhät ja kouluttamattomat ihmiset tulivat maalta pääkaupunkiin etsimään töitä ja päätyivät slummien asukkaiksi. Edelleen Bangkokin slummeissa asuu arviolta noin 20-25 prosenttia kaupungin väestöstä – yli miljoonaa ihmistä.

Nykyään iso osa slummien asukkaista on ympäröivistä maista tulevia siirtolaisia, jotka saapuvat Bangkokiin paremman tulevaisuuden toivossa. He haaveilevat tehdastyöstä, mutta joutuvat usein päivätyöläisiksi esimerkiksi muuttofirmoihin tai pakkaamaan ja purkamaan laivoihin menevää lastia. Tyypillinen päiväpalkka on 5-6 euroa, josta kolmanneksen vie välittäjä.

Elämä slummissa on kovaa

Slummissa asuvien ihmisten elämä on usein selviytymistä päivästä toiseen. Kun rahat loppuvat, moni päätyy lainaamaan naapureilta tai laittomilta rahanlainaajilta. Korot ovat korkeita, mikä johtaa usein koronkiskontaan ja väkivaltaan. Huumeita käytetään laajasti ja niitä myyvät lähes kaikki, myös isoäidit ja -isät.

Pastori Apple on tehnyt slummityötä Thaimaan Bangkokissa jo 35 vuotta, lähes työn alkuajoista saakka. Työ lähti liikkeelle ideasta tarjota ammatillista koulutusta slummien asukkaille ja siten auttaa heitä hankkimaan elantoa itselleen ja perheilleen. Myöhemmin se laajeni kummilapsihankkeeksi, jossa on ollut mukana yli 1200 lasta.

Kun Fida aloitti työskentelyn slummissa, monien ihmisten tilanne oli surkea. Eräs 7-vuotias tyttö pelastettiin pahvilaatikosta. Hän oli huonossa kunnossa ja hänen ihonsa oli haavoilla. Suomalaiset lähetystyöntekijät ottivat hänet asumaan New Life Center -keskukseen. Tyttö kävi siellä koulua – ja suorittikin sen loppuun asti.

Monen kummilapsen elämä on saanut täyskäännöksen kummilapsiohjelman ansiosta. Lapset ovat osallistuneet kerhoihin ja leireille ja päässeet kouluun. Moni heistä on jatkanut lukioon ja yliopistoon saakka. Työttömät äidit ja isoäidit ovat puolestaan päässet ammatilliseen koulutukseen. He ovat lopettaneet uhkapelien pelaamisen ja pystyvät nyt hankkimaan elantonsa kunniallisesti ompelemalla vaatteita ja tekemällä taidokkaita thai-jälkiruokia myytäväksi esimerkiksi yrityksille.

– Erään lahjakkaan isoäidin saimme lähettää kuuluisaan kokkikouluun. Monet kouluttamattomat, työttömät naiset ovat ikionnellisia päästessään oppimaan uusia taitoja, ehkä ensimmäistä kertaa elämässään, pastori Apple kertoo.

Paikalliset jatkavat työtä

Fidan toimintaperiaatteena on voimauttaa paikalliset toimijat itsenäisiksi työssä. Vaikka Fidan hanke Bangkokissa loppuu tänä vuonna, työ kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten parissa jatkuu paikallisten ihmisten voimin. Slummeihin saapuu yhä ihmisiä maaseudulta sekä naapurimaista. New Life Centerin työntekijät vastaavat haasteeseen vuosien ammattitaidolla ja aikovat hankkia työlle kannattajia thaimaalaisten keskuudesta. Kummilapsia on edelleen 189.

– Ihmisten tulot ovat nousseet alkuaikoihin verrattuna, mutta niin ovat hinnatkin. Täällä on paljon rutiköyhiä ihmisiä. Olen iloinnut erityisesti siitä, että moni entinen kummilapsi kokee työmme tärkeäksi ja on luvannut olla siinä mukana. Eräs roskienkerääjäisän tytär, entinen kummilapsemme, lupasi ryhtyä kuukausikannattajaksemme. Hänellä on nyt yliopistokoulutus, perhe ja oma matkailuyritys. Hän haluaa auttaa muita lapsia pääsemään eteenpäin elämässään, iloitsee Apple.

– Moni lapsi on tullut ensin kummilasten kerhoihin ja sen jälkeen seurakuntaan ja halunnut antaa elämänsä Jeesukselle. Uskon, että tämä on Jumalan meille antama työ.

Kuva: Fida on tukenut Bangkokin slummissa asuvia perheitä kummilapsiohjelman kautta. Tämänkin perheen poika on mukana kummilapsiohjelmassa.