Ajankohtaista

Etsimme kummeja Burundin lapsille

Tule kummiksi ja paranna unohdetun batwa-heimon elinoloja maailman köyhimmässä maassa.

Itä-Afrikassa Ruandan, Tansanian ja Kongon rajanaapurina sijaitseva Burundi on maailman köyhin valtio: Jopa 80 prosenttia sen asukkaista kärsii köyhyydestä. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet erityisesti hutujen ja tutsien väliset konfliktit, kuten sisällissota vuosina 1993–2006 ja vallankaappausyritys vuonna 2015.

Tule kummiksi Burundin unohdetuille lapsille! www.tulekummiksi.fi tai soita asiakaspalveluun puh. 010 505 7700.

Fida on tehnyt yhteistyötä burundilaisen CEPBU-helluntailiikkeen kanssa vuodesta 2008 keskittyen työhön pakolaisperheiden ja nuorisotyöttömyyden parissa. Nyt työmme on laajentunut koskemaan kummilapsitoimintaa batwa-heimon parissa maan pohjoisosissa.

Syrjitty kansanryhmä elää köyhyydessä

Burundin alkuperäiskansoihin kuuluvat batwat kärsivät etnisestä syrjinnästä. Heitä on pidetty historiassa orjuuden kaltaisessa asemassa, eikä tilanne vieläkään ole tasavertainen. Batwojen asemasta kertoo paljon se, etteivät he esimerkiksi saa omistaa viljelysmaata tai osallistua päätöksentekoon. Syrjinnän, köyhyyden ja aliravitsemuksen vuoksi valtaosa batwa-lapsista lopettaa koulunkäynnin viimeistään kolmannella luokalla.

Elämä Fidan kummilasten kotikylissä on haastavaa. Esimerkiksi puhtaaseen veteen ja terveydenhuoltoon on mahdollisuus vain alle puolella kyläläisistä, ja vain noin prosentti batwoista osaa lukea. Myös lapsikuolleisuus ja lasten aliravitsemus ovat yleisiä.

Monella batwa-lapsella ei ole virallista henkilöllisyystodistusta, joten heidän on lähes mahdotonta päästä lääkäriin tai kouluun.

Tukea unohdetuille lapsille

Fidan tavoitteena on löytää seuraavien kuukausien aikana Suomesta sata kummia tukemaan Burundin lapsia. Kummien tuella taistelemme batwa-lasten oikeuksien puolesta kahdessa kyläyhteisössä. Tavoitteena on, että jonain päivänä kaikilla lapsilla kylissä olisi mahdollisuus koulunkäyntiin ja terveydenhoitoon.

Kummien tuella tarjoamme lapsille opetuksellisia lastenkerhoja, urheilua ja musiikkia, sekä autamme perheitä kehittämään kylien elinoloja. Rakennamme kyliin esi- ja perusopetustiloja, ja tuemme vuosittain noin 100 lasta koulutielle.

Tulisitko sinä kummiksi Burundin unohdetuille lapsille? Voit ilmoittautua kummiksi osoitteessa http://www.tulekummiksi.fi tai soittamalla asiakaspalveluun.