Ajankohtaista

Ravitsemus paranee Tansanian kylissä viljellen ja varjellen

Itä-Afrikan maita koettelee kova kuivuus. Tansaniassa Fida on opettanut vettä säästävää säkkiviljelyä.

Aiemmin 80-luvulla Tansanian kylissä pystyttiin vielä ennustamaan ”nyt on kello 14, alkaa sataa”. Enää ei voi, sateetkin ovat epäsäännöllisiä, kertoo Tansanian ohjelmakoordinaattori, ruokaturvan parissa maassa työskennellyt Daniel Korpela ilmastonmuutoksen vaikutuksista alueella.

Tansaniassa kuten koko Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 80 prosenttia väestöstä elää pienviljelijöiden tuottaman ravinnon varassa. Vaikka ruokaa riittäisi, köyhien ihmisten ongelma on sen yksipuolisuus. Maissipuuro ugali on arvostettu perinneruoka, mutta ei takaa hivenaineita ja vitamiineja, kun vihannekset puuttuvat ja lisukkeena on vain papuja tai kuivattuja kalasinttejä, jos niitäkään.

Kuivuuden torjuntaa ja komposteja

Fida on kirkkokumppaniensa kanssa kouluttanut pienviljelijöitä Tansania etunenässä sekä Burundissa ja Keniassa kestävästä viljelystä. Siihen kuuluu esimerkiksi säkki- ja kateviljely, luonnonmukainen tuholaistorjunta, keittiöpuutarhat, eläinten- ja mehiläistenhoito sekä muut keinot tulojenkin ansaitsemiseksi.

Kompostilannoite parantaa maaperän laatua ja satoja.  Myös typpeä maaperään sitovilla kasveilla kuten pavuilla voidaan parantaa maaperää, esimerkiksi viljelemällä niitä vuorovuosin maissin kanssa. Vaikka hanke keskittyy luonnonmukaisuuteen ja kestävyyteen, viljelijät käyttävät kemiallisiakin lannoitteita, kertoo Korpela.

Ekotorjunnassa käytetään esimerkiksi kehäkukkaa, laventelia ja chiliä ruiskuttamalla. Ohjelmaan on kuulunut myös puiden istutusta, etenkin hedelmäpuiden kuten papaijan tai avokadon. Toisaalta taimia myös menetetään paljon etenkin kuivuuden vuoksi. Myös energiaa säästävät tiili- ja saviuunit, joissa on vain pieni suuaukko, ovat levinneet kolmessa hankemaassa.

Koulut ja kirkot levittävät viljelyoppeja

Daniel Korpela on hyvin innoissaan paikallisen kumppanin saavutuksista ja toisaalta God’s Way of Farming, vapaasti käännettynä ’Viljele ja varjele’, -ohjelmassa avautuvista mahdollisuuksista koko itäisen Afrikan ruoantuotannon lisäämisessä.

–Pienviljeleminen ei vaadi paljon maata tai resursseja. Näin voidaan auttaa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Kun perheiden tilanne paranee, he voivat tällä kustantaa lasten koulumaksut, -puvut ja -tarvikkeet.

Esimerkiksi Sansibarin saarella toimii hankkeen ansiosta esimerkillinen mallitila, jonka seuraava haaste on siemenpankin ja -kaupan perustaminen yhteistyökumppanien kanssa. Luomuviljeltyjä tuotteita voisi tarjota vaikkapa alueen hotelleille tuotannon kasvaessa.

Pohjois-Tansaniassa Mwanzan alueella 80 peruskoulua opettaa viljelyä ja ympäristökasvatusta. Oppilaat vievät opit kotiin ja sukulaisille. Köyhässä naapurimaassa Burundissa ohjelmasta hyötyvät köyhimmät perheet. Fidan hanke on saanut tukea myös Nenäpäivän kautta ja torjuu ilmastonmuutoksen seurauksia alueella.