Ajankohtaista

Turun ja Dhakan koululaiset yhteydessä virtuaalitodellisuuden kautta

Fidan kummilapset Bangladeshissa ovat mukana uraaurtavassa virtuaalitodellisuushankkeessa

Turussa alkoi eilen merkittävä kokeilu, jossa suomalaiset ja bangladeshilaiset koululaiset pitävät yhteisiä oppitunteja virtuaalitodellisuudessa.

Hankkeen on aloittanut Hesburger yhdessä Turun yliopiston ja Pääskyvuoren koulun kanssa. Bangladeshissa kokeiluun ottaa osaa Hesburgerin ja Fidan yhteinen Joy&Hope -koulu Dhakan slummissa.

Idean isä on Hesburgerin perustaja Heikki Salmela, jonka sydän on jo kymmenen vuotta ollut Dhakan slummilasten auttamisessa.

– Kielitaitoni ei ole kovin hyvä. Sanoin kerran lapsille, että jos he haluavat jutella kanssani, heidän pitää opetella suomea. Jokainen heistä ilmaisi heti innokkuutensa. Siitä lähti kytemään ajatus, että miksi emme virittelisi tällaista yhteistyötä, Salmela kertoo.

Dhakan lapset ottavat yhteyttä Turkuun
Dhakan lapset ottavat yhteyttä Turkuun

 

Hankkeen kautta Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitos tutkii virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia opetuksessa ja kerää ideoita uusien oppimissisältöjen rakentamiseen.

Pääskyvuoren koulun rehtori Erkki Rötkönen iloitsee mahdollisuudesta olla jakamassa oppimisen iloa toisella puolella maailmaa elävien lasten kanssa.

Jannat kokeilee virtuaalilaseja
Jannat kokeilee virtuaalilaseja. Tekniikan on järjestänyt turkulainen CTRL Reality -yritys. Leo Sakari opastaa Jannatia lasien käytössä.

– Lapset siirtyvät yhteiseen toimintaympäristöön, jossa ovat aidosti läsnä. Oppilaat voivat toimia yhdessä, tehdä tehtäviä ja kommunikoida puhumalla, eleillä ja liikkeillä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden yhdessä oppimiseen, hän sanoo.

Fidan kummilapsiohjelmaan kuuluva Joy&Hope -koulu on kiitollisena mukana uraauurtavassa hankkeessa. Kuvassa virtuaalilaseja kokeilee yhdeksänvuotias Jannat. Häntä jännitti laittaa kypärä päähän, mutta loppujen lopuksi se oli hauska elämys.

– Parasta oli kun olin sisällä tv:ssä! Kotona kerron äidilleni, että opin tänään koulussa ilman opettajaa, Jannat kertoo.

Paikan päällä Dhakassa oppituntia seurannut Fidan aluepäällikkö Jukka Tasanen kertoo, että lapset olivat kokeilusta innoissaan, vaikka tunnelma oli aluksi jännittynyt.

–Kaikkia jännitti hirveästi, eikä lapsille ollut mikään helppo nakki olla mukana virtuaalimaailmassa ihka ensimmäistä kertaa. Tämä on tosi iso juttu lapsille täällä! Maailmanlaajuisestikin kyseessä on ensikokeilu tällaisessa luokkien välisessä yhteistyössä ja olen iloinen siitä, että pääsimme mukaan. Lapset odottavat kovasti, että saavat olla viikoittain yhteydessä Pääskyvuoreen ja oppia uusia asioita.

Yksi Fidan tavoitteista koulutushankkeissa on ottaa lapsia mukaan heitä koskevien toimintojen suunnitteluun ja kehittää lapsiystävällistä opetusta.

–Odotamme mielenkiinnolla, mitä tämä kokeilu saa aikaan. Noin vuoden päästä nähdään, millainen kokemus tämä oli, Jukka Tasanen kertoo.

Yhteistyöllä rakennettu menestynyt koulu

Dhakan Joy&Hope -koulu on Hesburgerin ja Fidan vuosien yhteistyön hedelmä ja menestystarina. Kun Fidan slummihankkeessa toiminut 75 oppilaan koulu vuonna 2010 tarvitsi uudet tilat, Hesburger rakennutti uuden koulurakennuksen, joka valmistui vuonna 2011. Koulu on kasvanut kahdeksassa vuodessa yli 430 oppilaan kouluksi, jossa opiskellaan 7.luokkaan saakka. Oppilaat ovat menestyneet hyvin loppukokeissa, ja viime vuonna peräti seitsemän heistä sai valtion stipendin jatko-opintoja varten.

Hesburger omistaa koulurakennuksen ja toimii koulun päärahoittajana. Fidan kummilapsiohjelma pyörittää koulun toimintaa noin 200 suomalaisen kummin avulla. Ensi vuonna kouluun tulee kahdeksas luokka, ja tulevaisuuden haaveena on lisätä luokka-asteita vielä lisää.

Oppilaat valitaan slummin kaikista köyhimmistä perheistä. Tällä hetkellä haemme Suomesta 160 uutta kummia tukemaan Bangladeshin lapsia.

www.tulekummiksi.fi 

https://www.fida.info/ajankohtaista/kehitysyhteistyo/slummikoulu-tarjoaa-alueensa-laadukkainta-opetusta-bangladeshissa/