Ajankohtaista

Lunette ja Fida aloittavat yhteistyön tyttöjen kuukautishygienian tukemiseksi

Kehitysyhteistyötä tekevä suomalainen Fida ja kuukautiskuppeja valmistava suomalaisyritys Lune Group ovat solmineet yhteistyösopimuksen kestävien kuukautissuojien jakamiseksi Tansaniassa.

Lunette ja sen kenialainen yhteistyökumppani The Cup kouluttavat Fidan hankkeiden paikalliset työntekijät kuukautiskuppien käytön opastamiseksi. Samalla Fida hankkii kestäviä kuukautissuojia tytöille jaettavaksi.

– Olemme tosi innoissamme, että pääsemme nyt kokeilemaan yhteistyötä. Tämä on meille ensimmäinen näin laaja kumppanuus kehittyvissä maissa toimivan suomalaisjärjestön kanssa. Toivomme saavamme yhdessä hienoja tuloksia aikaan, kertoo Lunetten toimitusjohtaja Heli Kurjanen.

– Voimme kiittää asiantuntevaa henkilöstöämme olennaisen tarpeen tunnistamisesta ja siihen vastaamisesta. Tavoitteemme on parantaa tyttöjen ja naisten elämää maissa, joissa työskentelemme, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola sanoo.

Ensi vaiheessa The Cup kouluttaa Mwanzan alueella toimivat Fidan yhteistyökumppanit ja työntekijät kuukautishygieniaan tähtäävän paketin käytöstä. Lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuukautiskuppi on turvallinen ja helppo asentaa paikoilleen kuukautisten aikaan ja desinfioidaan keittämällä.

Pesu kuluttaa vähemmän vettä kuin muut kestositeet. Vuosiakin kestävänä vaihtoehtona kuppi myös vähentää perheiden kuukautissuojiin liittyviä kuluja.

Valistusta viety kouluihin ja yhteisöihin

The Cup on aikaisemmin toteuttanut kuukautishygieniaopetusta kouluissa naapurimaassa Keniassa. Parantuneella kuukautishygienialla halutaan varmistaa, että tytöt voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana.

Koulutuksessa käsitellään myös laajemmin seksuaaliterveyteen- ja oikeuksiin liittyviä kysymyksiä, tyttöjen omanarvontunnon lisäämiseksi. Seksuaaliterveysvalistus huomioi myös pojat.

Fida ja sen paikallinen kirkkokumppani Free Pentecostal Church of Tanzania työskentelevät heikoimmassa ja köyhimmässä asemassa olevien lasten ja heidän huoltajiensa tukemiseksi. Mwanzan hanke Suurten järvien alueella keskittyy hiv/aids-orpojen ja vammaisten lasten ja heidän perheidensä sekä koko yhteisöjen riittävän elintason ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Hanke edistää lasten koulunkäyntiä ja kestäviä viljelymenetelmiä ilmastonmuutosalueella. Siitä hyötyy kaikkiaan noin 65 000 ihmistä Mwanzassa. Hanke toimii myös Tangan alueella mahdollistaen paikallisen vertaisoppimisen. Työtä tukevat myös Fidan suomalaiset kummit.

Lunettella (Lune Group Oy) on pitkä kokemus kestävien ja ympäristöystävällisten kuukautissuojien kehittämisestä ja kansainvälisestä markkinoinnista. Tällä hetkellä kuukuppia myydään yli 40 maassa. Yrityksen tuotanto ja pääkonttori sijaitsevat Juupajoella Pirkanmaalla.

Kuva: LuneGroup