Ajankohtaista

Kun Enas rakensi talon Jordaniassa

Jordanialainen Enas Al-Qudah rikkoo tabuja. Keski-ikäinen nainen on ylittänyt esteitä, joita kohdatessaan moni muu nainen lannistuisi. Hän palasi sheikkimiehensä kanssa asumaan perinteitä kunnioittavaan kotikyläänsä Itä-Ammanissa, jossa on eletty hyvin miesvaltaisessa kulttuurissa. Siellä hän halusi perustaa oman yrityksen, joka työllistää toisiakin naisia. Entä mitä nainen tekisi ansaitsemillaan tuloilla? Rakentaisi tietysti oman talon.

Talon rakentaminen ei ollut helppoa, koska siihen tarvittiin myös tontti. Enas ei pelännyt vastatuulta. Hän ei jättäytyisi turhaan toisten, yleensä muidenkin asioista ja tonttihankinnoista päättämään tottuneiden vahvojen miesten, armoille.  Enas marssi kunnan pormestarin puheille, joka asettui puolustamaan tämän oikeuksia. Niin Enas saattoi hankkia haluamansa tontin.

Upea kaksikerroksinen talo sijaitsee ylhäällä rinteessä, lähellä koulua. Puutarhassa kasvavat hedelmät, joista Enas valmistaa hilloja ja omenaviinietikkaa maalatun posliinitavaran ohella myytäväksi. Talon ohi vierivät toisetkin kottikärryt, joita työntää nainen. Enas on käynnistänyt alueella naisten talonrakennusbuumin.

Katse seudun lapsiin

Enas rakastaa lapsia ja opettaa. Hän kantaa huolta seudun beduiiniyhteisön lasten englannintaidoista, ja toimii näille kotiopettajana, sekä vetää lastenkerhoja. Lisäksi hän vierailee suuresti hävettyjen vammaisten lasten kodeissa. Hänen yrityksessään on myös vammaisia nuoria työvalmennuksessa. Paikallinen koululaitos ei kykene tukemaan kaikkia lapsia, ja perheet tahtovat jäädä yksin ongelmissaan.

Enas on saanut mallin kansalaisrohkeuteen omalta äidiltään. Tämä perusti aikoinaan kansalaisjärjestön ja kävi siksi läpi melkoisia vaikeuksia. Nyt paikalliset naiset kokoontuvat Al Badia Society for Women Development -järjestön tiloissa keskustelemaan elämän kivuista, oppimaan uusia taitoja vierailevilta kouluttajilta ja saamaan rohkeutta. Fida tukee tätä naisten omanarvontuntoa, arjen taitoja ja perheiden hyvinvointia lisäävää sekä perheväkivaltaa vähentävää toimintaa.

Koska Enas on loistava kouluttaja, hän valmentaa toisiakin naisia. Jopa beduiiniyhteisössä on tapahtunut kummia: kaksi perheenäitiä on avannut oman kaupan.

–Naisilla on unelmia ja mahtavia ideoita. Perinteitä kunnioittava yhteisö ei vain aina usko heihin. Rohkaisemme naisia murtamaan ennakkoluulot ja näyttämään, mitä he osaavat, joskus itse asiassa miehiä paremmin!

KUVAT: Lasse Petman