Ajankohtaista

Itseluottamus helpottaa nepalilaisnuorenkin pääsyä työelämään 

Nuorisokeskukset tarjoavat sadoille nuorille mielekästä vapaa-aikaa ja opettavat työelämätaitoja kolmella paikkakunnalla Nepalissa.

Nuori nepalilaismies B.J. Joseph asuu länsinepalilaisessa Nepalgunjin kaupungissa Banken piirikunnassa. Reilun 70 000 asukkaan kaupunki sijaitsee lähellä Intian rajaa. Ilmasto on siellä osan vuodesta hyvinkin kuuma, yli 40 celsiusastetta. Kaupunki tunnetaan lupaavana uusien yritysten synnylle, ja siitä kaavaillaan myös merkittävää tietoteknologista keskusta.

Josephin perhe muutti kaupunkiin Dangista isän opettajan työn perässä. Joseph jatkoi peruskoulun jälkeisiä opintoja Nepalgunjissa. Opintojen jälkeen työnhaku ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

–Useimpiin hakemiini paikkoihin vaadittiin kokemusta, joten en päässyt haastatteluja pidemmälle. Seuraavaksi päätin panostaa valmiuksiini. Opiskelin it-taitoja ja työelämätaitoja Nepalgunjin nuorisokeskuksessa, vieläpä hyvin edulliseen hintaan. Panostin samalla ansioluettelon laatimiseen.

–Koulutus kasvatti itseluottamustani työnhaussa. Lisäksi keskus välittää työpaikkailmoituksia, mikä oli mielestäni hyödyllistä.

Sitten Josephia onnisti. Hän pääsi työhön markkinoijaksi paikalliseen tukkufirmaan.

–Olen tyytyväinen, sillä nyt voin itse kattaa jatko-opintojeni kulut ja muun elämän. Aiemmin perheeni eli vain isän tulojen varassa äitini ollessa kotona. Olen kiitollinen nuorisokeskuksesta ja kaikista, jotka mahdollistavat sen työn. Jatkossakin sieltä saavat tukea kaltaiseni tarvitsevat nuoret.

Paikallinen yhteistyö lisääntyi

Fida tukee kristillisen Nepal Integral Mission Society -järjestön kanssa nuorten hyvinvointia ja työelämään pääsyä Banken alueen lisäksi Nuwakotin piirikunnassa Keski-Nepalissa ja pääkaupungissa Kathmandussa, jonne perustettiin nuorisokeskus jo vuonna 2007.

Nuorisokeskukset tarjoavat ammattiin valmentavia kursseja työnhaun lisäksi esimerkiksi ict-taidoista, ompelusta, ruoanlaitosta ja käsitöistä. Niissä voi harrastaa myös ulko- ja sisäpelejä ja käydä videonäytöksissä. Osa tiloista on paikallisten toimijoiden omistuksessa.

Vuonna 2015 kolmesta nuorisokeskuksesta hyötyi suoraan yli 6 200 nepalilaisnuorta. Päivittäin yli sata nuorta vieraili keskuksissa.

Hanke on lisännyt viranomaisten, seurakuntien ja nuortenkerhojen välistä yhteistyötä. Keskukset osallistavat myös vähemmistöryhmien kuten kastittomia nuoria. Myös vammaisia nuoria on osallistunut toimintaan.

Kehitysyhteistyöstämme hyötyi suoraan 180 000 alle 18-vuotiasta lasta tai nuorta vuonna 2015. Epäsuorasti hyötyi vielä moninkertaisesti enemmän lapsia ja nuoria.