Ajankohtaista

Lasten ja khmer-perheiden hyvinvointi lisääntyy Kambodžan maaseudulla

Opetustuokio kambodzalaiskylässä

Fida ja kumppani tekevät merkittävää työtä lastensuojelun ja köyhien khmer-kylien terveysolojen edistämiseksi kaakkoisaasialaisen Kambodžan maaseudulla.

Punakhmerien hävityksen kokeneessa Kambodžassa suuri osa väestöstä elää yhä hyvin vaatimattomissa oloissa maaseudulla. Ihmiset joutuvat noudattamaan omavaraistaloutta, hankkien itse ravintonsa. Monella on puutteita terveellisen ja hyvän elämän hoitamisessa sekä koulutuksessa, mikä näkyy esimerkiksi lukutaidottomuutena.

Fida on toiminut jo vuodesta 1998 lähtien Kambodžan köyhimpien ihmisten keskuudessa. Työtä on tehty yhdessä paikallisen helluntaikirkon ja Cambodia Global Action -järjestön kanssa. Kumppanien kanssa on muodostettu yhteisökehitysprojekteja (Community Health Education). Hankkeet saavat Fidan kautta myös Suomen ulkoministeriön tukea, ja niiden kohteet valikoituvat paikallisten tarpeiden mukaisesti.

Valistusta ihmisten ja eläinten oikeuksista

Yhteisötyön on tarkoitus edistää hyviä terveyskäsityksiä ja -tapoja khmerien keskuudessa. Lisäksi tavoitteena on lisätä ihmisten tietoutta lasten-, naisten- ja eläintenoikeuksista, opettaa ilmastonmuutosta hillitseviä tekoja sekä auttaa kehittämään maataloustekniikkaa.

Kylien hankevapaaehtoiset ja Fidan työntekijät pitävät viikoittaisia oppitunteja kyläläisille. Yksi vapaaehtoisista on 39-vuotias maanviljelijä Lang Chea, joka asuu Neam Torteungin kylässä.

‒Hankkeen ansiosta terveysolot ovat parantaneet kylissä, esimerkiksi ihmiset pesevät kätensä ennen ruokailua. Nykyään viljelyssä saadaan parempia satoja, kun tiedetään enemmän, Lang kertoo koulutuksen merkityksestä.

Moni maaseudulla kasvanut nuori lähtee kaupunkiin opiskelemaan. Tytöt ja naiset työllistyvät helpommin vaatetehtaisiin kaupungeissa, jolloin kotikylään jääneiden lasten hoitaminen jää isovanhempien harteille. Myöhemmin lapset palaavat huolehtimaan iäkkäistä vanhemmista.

Lastensuojelukoulutus on tärkeä osa hanketta, sillä köyhimmät lapset altistuvat jopa ihmiskaupalle. Hanke lisää esimerkiksi tyttöjen ja näiden koulunkäynnin arvostusta perheissä.

Myös päihteidenkäyttö on ongelma monissa perheissä. Kylien vapaaehtoisten rooli on suuri heidän toimiessaan toisille parempana mallina.

Eveliina ja lapset tapasivat kambodzalaiskylässä.
Kirjoittaja Eveliina vietti 2,5 kuukautta työharjoittelussa Fidan kautta Kambodzassa.
Lapsen rooli muuttuu: kotiapulaisista koululaisiksi

Khmereille työskentely perheen hyväksi ja perhekeskeisyys ovat tärkeitä arvoja. Tämä heijastuu usein niin, että koulunkäynnin sijaan lasten halutaan auttavan perhettään pelto- ja muissa töissä riittävän elannon saamiseksi. Onneksi myös paikalliset viranomaiset kampanjoivat nykyisin lasten koulutuksen merkityksestä maassa.

Fida tukee Kambodžan lapsia myös kummilapsityön kautta. Tällä hetkellä järjestön työn piirissä on noin 290 lasta 25 kylässä.

Kyläkehitystyön ansiosta moni maaseudulla elävä khmer on nyt tyytyväisempi elämäänsä. Arjessa Fidan ja kumppanin hanke on merkinnyt tehokkaammin tuotettua ruokaa, laadukkaampaa terveydenhuoltoa ja paremminvoivia läheisiä ja perheitä.

Kambodžalaiset ovat perustaneet maaseudulle myös omia kristillisiä kirkkoja, jotka välittävät hyvää sanomaa eteenpäin.

Teksti ja kuvat: Eveliina Rissanen. Kirjoittaja vietti 2,5 kk työharjoittelussa Kamboždassa.