Ajankohtaista

Fidan Laosiin maahantuoma salibandy kasvamassa trendilajiksi Savannakhetissa

Kansainvälinen Salibandyliitto sekä Fida aloittivat yhteistyön Laosin kouluissa ja nuorisokeskuksessa tehtävän hanketyön puitteissa. Kansainvälinen Salibandyliitto on lahjoittanut satoja mailoja Fidan tukemien koulujen ja nuorisokeskuksen salibandytoimintaan.

Fidan ja Kansainvälisen Salibandyliiton yhteistyö sai alkunsa, kun Fidan Laosin nuorisokeskushankkeen koordinaattori Päivi Jokivuori pyysi Kansainväliseltä Salibandyliitolta pelivälineitä Fidan hankkeissa mukana oleville Savannakhetin läänin yläkouluillle ja lukioille.

Jokivuori otti yhteyttä John ”Pi” Liljelundiin ja kysyi pelivälineitä laosilaisten lasten ja nuorten käyttöön. Pian laji vakiinnutti asemansa Fidan hanketoiminnassa, ja paikallinen urheiluviranomainen kiinnostui nähtyään oppilaiden pelaavan salibandyä.

Toistaiseksi Kansainvälinen Salibandyliitto on lahjoittanut maalivahdin varusteita sekä noin 400 mailaa Fidan toiminnan piirissä olevien lasten ja nuorten käyttöön Laosissa. Nyt salibandyä pelataan organisoidusti yhdessä laosilaisessa nuorisokeskuksessa sekä kymmenessä koulussa.

Laosin olympiakomitean sekä urheiluministeriön edustajat kiittävät kansainvälisen salibandyliiton pääsihteeriä John Liljelundia yhteistyöstä Laosin nuorten hyväksi. Kuvassa mukana Fidan edustaja Päivi Jokivuori. KUVAAJA: Sompasong Sayamoungkhoune
Salibandy sopii tytöille ja pojille

– Harrastamisen tukemiseksi Savannakhetissa on alettu järjestää muun muassa yhdistettyjä erotuomari- ja valmennuskoulutuksia. Lisäksi yläastelaisille järjestetään turnaus syyskuun lopussa ja lukiolaisten vastaava marraskuussa, Jokivuori kertoo.

Salibandyn harrastaminen on edullista, ja siksi salibandyn kasvu on voimakasta etenkin Kaakkois-Aasiassa. Vastaavanlaisista lajeista esimerkiksi maahockey vaatii kalliimman infrastruktuurin, kuten kastellun tekonurmikentän.

– Salibandyä on pelattu myös Southeast Asian Gamesissa, joka on kasvanut merkittäväksi urheilutapahtumaksi Aasiassa, taustoittaa Kansainvälisen Salibandyliiton John Liljelund.

Salibandy soveltuu kehitysyhteistyöhön hienosti, sillä se on kiinnostavuutensa lisäksi hyvin tasa-arvoinen laji. Pelivälineet ovat verrattain edullisia ja lajia voidaan harrastaa parketin lisäksi monenlaisilla alustoilla.

– Lajia on helppoa pelata kouluissa, koska pelin alustaksi soveltuu asfaltti tai betoni, ja vaihtojen vuoksi peliin voi osallistua iso määrä oppilaita. Laji soveltuu hienosti myös tytöille, joita Laosissa jo harrastettu jalkapallo ei välttämättä kiinnosta, kertoo Päivi Jokivuori.

SALIBANDYPELIKUVIEN KUVAAJA: Khamla Douangchandeng