Ajankohtaista

Fidan designkilpailu edistää naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa Bhutanissa

Fida järjesti Bhutanissa ensimmäistä kertaa designkilpailun. Tavoitteena oli motivoida paikallisia käsityöläisiä suunnittelemaan uusia tuotteita bhutanilaisista raaka-aineista. Samalla vahvistetaan naisten yrittäjyyttä ja mahdollisuutta elinkeinoon.

Fida toimii ainoana suomalaisena järjestönä Bhutanissa yhteistyössä paikallisen RENEW-järjestön kanssa. Bhutanin kuningataräidin perustama RENEW keskittyy sukupuoleen kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Yhdessä järjestön kanssa parannamme naisten asemaa ja heidän mahdollisuuksiaan hankkia elinkeino.

Fidan ja RENEW’n designkilpailun voittajat julkistetaan 25.11. jolloin on kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kilpailun avulla esillä ovat paitsi naisten monipuolinen käsityöosaaminen, myös naisten oikeus omaan ammattiin ja toimeentuloon. Kumppanijärjestön perustaja, Hänen Majesteettinsa kuningataräiti Gyalyum Sangay Choden Wangchuck jakaa palkinnot voittajille.

– Bhutanissa kuninkaallisia kunnioitetaan todella paljon ja palkinnon saaminen kuningataräidiltä on suuri kunnia, kuvailee Fidan maaohjelmakoordinaattori Riina Happonen juhlatilaisuutta.

Paikalliset raaka-aineet ja osaaminen keskiöön

Bhutanissa haasteena on löytää käsityöläistuotteita, jotka olisi tehty paikallisista raaka-aineista. Maassa myytävät tuotteet ovat hyvin samanlaisia keskenään ja uusia tuotteita syntyy markkinoille harvoin, sillä lähes kaikki materiaalit tuodaan Intiasta. Tähän haasteeseen Fida ja RENEW pyrkivät vastaamaan muun muassa designkilpailulla ja erilaisilla koulutuksilla.

Bhutanissa on esimerkiksi paljon lampaita ja jakkeja, joista saa villaa. Siksi Fida on aloittanut maassa huovutuskoulutukset. Huovutus on vanha kansanperinne Bhutanissa, mutta taito on unohtunut vuosien saatossa. Fidan koulutuksissa huovutetut tuotteet ovat 100% bhutanilaisia tuotteita. Tästä syystä huovutus on myös valittu yhdeksi kategoriaksi kilpailuun. Muut kategoriat ovat kodin sisustus, vaatteet sekä korut.

Myös paikallisista materiaaleista valmistettuja koruja on lähes mahdotonta löytää Bhutanista. Tästä syystä Fida onkin pian aloittamassa yhteistyön tunnetun suomalaisen koruvalmistajan Hopea-Puron kanssa.

– Kartoitamme yhdessä Hopea-Puron kanssa mahdollisuuksia valmistaa koruja Bhutanissa. Samalla edistäen naisten yrittäjyyttä ja elinkeinoja, kertoo Riina Happonen uudesta yhteistyökuviosta.

Koulutus, ammatti ja omat tulot tuovat naisille itsenäisyyttä

Tarunhohtoinen Bhutan on kaikkea sitä, miltä kuvissa näyttää: upeita vuorimaisemia ja palatseja Himalajan kupeessa. Bhutanilaiset arvostavat puhdasta luontoa ja roskien maahan heittäminen on kiellettyä. Bhutanilaiset ovat hyvin ylpeitä, että maa tunnetaan onnellisuusindeksistä. Bhutanissa ei nimittäin mitata bruttokansantuotetta, vaan kansalaisten onnellisuutta. Onnellisten maalla on kuitenkin myös syrjäpuoli.

– Vaikka Bhutan tunnetaan ennen kaikkea sen maineesta onnellisena kansana, on perheväkivalta edelleen yleistä ja naisten asema monin paikoin heikko, kertoo Riina Happonen.

Bhutan on sijalla 131 153:sta maasta sukupuolten tasa-arvoa mittaavassa Global Gender Gap -indeksissä, joka mittaa naisten asemaa mm. koulutuksen, talouden ja poliittisen vaikuttamisen saralla. Bhutan sijoittui erityisen huonosti naisten yrittäjyydessä ja poliittisessa osallistumisessa. Vertailun vuoksi – Suomi on indeksissä neljäntenä.

Bhutanissa jopa 68% naisista oikeuttaa perheväkivallan ja yli 40% naisista ei ole kertonut kenellekään kokemastaan perheväkivallasta (OECD 2019). Naisiin kohdistuva väkivalta onkin yksi Bhutanin merkittävimmistä yhteiskunnallisista ongelmista, joka vaikuttaa niin terveyteen, hyvinvointiin kuin maan yleiseen kehitykseen.

Yli 2 000 naista löytänyt ammatin Fidan koulutusten kautta

Fida on toiminut Bhutanissa vuodesta 2011. Maaohjelma edistää erityisesti naisten koulutusta ja toimeentuloa. Työmme ansiosta yksinhuoltajien, leskien, koulupudokkaiden ja perheväkivallan uhrien on mahdollista päästä ammatilliseen koulutukseen ja ansaita elantonsa uusien taitojen myötä. Koulutuksia järjestetään etenkin maaseudulla, jossa muita koulutusmahdollisuuksia ei ole.

Naisten työllistyminen auttaa perheitä laittamaan lapset kouluun ja vähentää perheiden sisäisiä jännitteitä. Jopa perheväkivalta on vähentynyt naisten löydettyä omaa työtä, koska he eivät enää ole riippuvaisia miehen tuloista. Koulutuksen käyneet naiset ovat myös tietoisempia omista oikeuksistaan ja osaavat vaatia tasa-arvoisempaa kohtelua.


25. marraskuuta vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Fida työskentelee naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi 15 maassa Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä. Vuonna 2020 työstämme hyötyi yli 90 300 naista.