Ajankohtaista

Fida ja Lähetysseura julkaisivat yhdessä kirjan

Uutuusteos nostaa vaalien alla keskusteluun kehitysyhteistyön myönteisiä tuloksia ja onnistumisia.

Eduskunnan kansalaisinfo täyttyi kansanedustajista ja kehitysasioista kiinnostuneista, kun kirja Kansalaisjärjestöt, uskonto ja kestävä kehitys julkaistiin. Toimittaja Laura Siltalan eläväisen juonnon ja Mikko Penttisen musiikin säestämänä kuultiin puheenvuoroja kehitysyhteistyön ja uskonnon merkityksestä.

Kirja nostaa vaalien alla keskusteluun kehitysyhteistyön myönteisiä tuloksia. Positiiviset ja paremmasta elämästä kertovat näkökulmat ovat yhä tärkeämpiä yleisen asenneilmapiirin kiristyessä ja kehitysyhteistyön määrärahojen kaventuessa.

Kirja sisältää tutkimusartikkeleita uskonnon ja kehityksen suhteesta sekä katsauksia järjestöjen työhön Pohjois-Koreasta Namibiaan. Teoksen toimittaja, dosentti FT Päivi Hasu totesi julkaisutilaisuuden puheenvuorossaan, että tietoisuuden lisäämistä kehityshaasteista tarvitaan.

–Gallupit osoittavat, että kansalaisille kehitysyhteistyö on tärkeää. On kalskeaa, jos kehitysyhteistyötukia leikataan ja samalla sanotaan, että ihmisiä pitäisi kuitenkin auttaa kotimaissaan. Se on yhtälö, joka ei ihan toimi. Toivoisin, että tämä ajatus menisi eteenpäin erityisesti poliittisessa kentässä, Hasu sanoi.

Kurkistus tämän päivän kehitysyhteistyöhön

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola jatkoi, että kirjan tekoon motivoi ajatus siitä, että Suomen kehitysyhteistyökeskustelu on pitkään junnannut vanhoissa mielikuvissa 80-luvun ruostuneista traktoreista.

–Kirjassa on kurkistuksia tämän päivän vaikuttavaan kehitysyhteistyöhön. Tarkoitus on antaa kasvot meidän järjestöjen työlle paikallisten kumppaneidemme äänellä. Haluamme yhtäältä vaikuttaa politiikkaan ja toistaalta siihen, että järjestöjen ruohonjuuritason työn arvo nähtäisiin, Hakola kertoo.

–Poliitikot ovat vuosia toitottaneet 0,7-tavoitetta, mutta kehitysrahoituksen 0,7 prosentin taso on saavutettu vain kerran aikoja sitten. Suomella olisi varaa nostaa kehitysrahoitusta, Hakola haastaa.

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola ja Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson vastailivat yleisökysymyksiin kirjan teemojen tiimoilta. Molemmat iloitsivat järjestöjen tiivistyneestä yhteistyöstä.

”Uskonnon merkitys ei häviä maailmasta”

Kirja tuo näkökulmia myös siihen, että uskonnollistaustaisia järjestöjä saatetaan joskus pitää kehityksen jarruina, vaikka ne toimivat ruohonjuuritasolla ihmisten arjessa saaden aikaan yhteiskunnallista muutosta.

–Uskonnon merkitys ei ole hävinnyt maailmasta – se päinvastoin kasvaa. Siksi myös uskonnon merkitys kehitykselle pitää ymmärtää, Hakola toteaa.

Harri Hakola on kirjahankkeen aikana iloinnut erityisesti siitä, että Fidan ja Lähetysseuran yhteistyö on tiivistynyt.

–Viime vuosina meillä on ollut yhä enemmän yhteistä jakamista. Olen iloinen siitä, että olemme voineet yhdistää tavoitteita ja voimavaroja näin.

Lue täältä kirjauutuus ilmaiseksi! 

Keskustelutilaisuuksia: Kansalaisyhteiskunta, uskonto ja kehitys – mitä nyt?

Jyväskylä
tiistaina 12.3. klo 19 Aalto-Sali, Väinönkatu 7

Tilaisuudessa ovat mukana kirjan toimittaja FT, dosentti Päivi Hasu, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola, Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau, akatemiatutkija, dosentti Tiina Kontinen ja vaikuttamistyön asiantuntija Katja Köykkä Fidasta. Illan juontaa toimittaja Laura Siltala. Musiikista vastaavat laulaja-lauluntekijä Satu Nyqvist (Wonderful Land), jota säestää pianisti Juho Leppänen.

Oulu
keskiviikko 13.3 klo 20.00, Tuba, Mannenkatu 2

Tilaisuudessa mukana ovat piispa Jukka Keskitalo, Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson, Harri Hakola sekä Katja Köykkä Fidasta sekä kotimaan työntekijät Pia ja Mikko Pyhtilä Suomen Lähetysseurasta.

Musiikista vastaa mm. Exitistä tuttu laulaja-lauluntekijä Jari Levy.

Kirjan Kansalaisjärjestöt, uskonto ja kehitys on julkaissut Aikamedia oy.