Ajankohtaista

Elävä kirjasto avautuu naistenpäivän kunniaksi Laosissa

Maaliskuun 8. päivänä vietetään kansainvälistä naistenpäivää eri puolilla maailmaa. Fida järjestää yhdessä YK:n kanssa naistenpäivän tapahtuman Savan Centre -nuorisokeskuksella Savannakhetissa, Laosissa.

Naistenpäivän tapahtuman tarkoituksena on voimauttaa tyttöjä ja naisia ja lisätä heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa. Tapahtuma painottaa erityisesti niiden naisten mukaan ottamista, jotka ovat usein näkymättömiä ja vailla ääntä. Ketään ei tule unohtaa: kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia ja heille kuuluvat samat oikeudet.

Tapahtumassa käytettävä toiminnallinen menetelmä, ’Elävä kirjasto’ (engl. Human Library), perustuu erilaisten ihmisten väliseen kohtaamiseen ja vuoropuheluun ja sen tavoitteena on yhdenvertaisuuden edistäminen. Naistenpäivän tapahtumassa voi päästä ”lukemaan eläviä kirjoja” eli kuulemaan niiden tyttöjen ja naisten kokemuksia joiden ääni ei yleensä yhteisöissä kuulu.

Kenen ääni ei kuulu?

Heitä ovat esimerkiksi vammaiset, lähisuhdeväkivaltaa kokeneet, yksinhuoltajaäidit, hiv-positiiviset ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat. Tapahtumaan osallistuvat pääsevät esittämään kysymyksiä eri taustoista tuleville tytöille ja naisille. Samalla osallistujat voivat haastaa yleisiä stereotypioita ja omia olettamuksiaan eri ihmisryhmistä.

Tapahtuman kutsuvieraisiin kuuluu muiden muassa edustajia kolmestatoista Savannakhetin läänin ja Kaisonen piirikunnan virastosta sekä hankkeen kanssa yhteistyössä toimivien neljän koulun komiteat ja rehtorit. Koulupäivän aikana noin sata yläkoulu- ja lukioikäistä oppilasta pääsevät tutustumaan ”kirjastoon” ja illemmalla kirjasto on auki nuorisokeskuksen vakituisille kävijöille ja suurelle yleisölle.

Nuudeng valitsi uran nuorten auttajana

Nuudeng (21, kuvassa yllä) opiskelee sosiaalityöntekijäksi auttaakseen nuoria kotimaassaan Laosissa. Nuori nainen osallistui lukiota käydessään Savan Centre -keskuksen vapaaehtoistyönkoulutukseen. Aluksi jopa perhe epäili vapaaehtoistyön tekemisen mielekkyyttä hänelle. Nuudeng kertoo nyt vapaaehtoisuuden ja valintojensa merkityksestä viranomaisille ja eri sidosryhmille.

– Sain nuorisokeskuksella motivaatiota edetä kohti unelmaani auttaa toisia ja tehdä jotain yhteiskunnan hyväksi. Osallistuin moniin koulutuksiin ja käytännön tehtäviin. Erityisesti arvostan sitä, että sain mahdollisuuden pitää keskusteluryhmää nuorille. Vaikka se oli pienimuotoinen aktiviteetti, minulle itselleni se osoitti, että pystyn tekemään jotakin tärkeää. Ryhmässä nuoret saivat vertaistukea ja oppivat kuuntelemaan toistenkin mielipiteitä.

– Haluan vaikuttaa, että yhteiskunnassa voisi olla jollain tavalla positiivisempi ilmapiiri.