Ajankohtaista

Miljoonan euron avustushanke alkoi Ukrainassa: “Sodan tuoma taakka alkaa olla liian raskas kantaa” 

kuvassa rappuset, joiden kyljessä lukee minä rakastan Ukrainaa ukrainaksi. Otettu Ukrainassa.

Fida aloitti Ukrainassa hankkeen, jossa tarjotaan ruoka-apua, käteisapua ja psykososiaalista tukea suurimmassa hädässä oleville Taka-Karpatiassa.  

Venäjän hyökkäyssota on ajanut massiivisen määrän ihmisiä pakoon kodeistaan Ukrainassa. Länsi-Ukrainan rauhallisemmat alueet kantavat maansisäisten pakolaisten vastaanottamisen taakan. Esimerkiksi jo valmiiksi köyhä 1,2 miljoonan asukkaan Taka-Karpatia on vastaanottanut yli 400 000 sotapakolaista.
– Vaikka ohjukset eivät ole yltäneet Taka-Karpatiaan, kärsivät yhteisöt siellä sodan vaikutuksista joka päivä. Moni on menettänyt elinkeinonsa. Taka-Karpatian alueen sosiaalihuolto oli jo aiemmin heikolla tolalla, mutta nyt sodan tuoma lisätaakka alkaa käydä liian raskaaksi kantaa. Pakolaiset taas ovat jättäneet kaiken taakseen ja vähäiset säästöt on jo kulutettu, kommentoi Fidan humanitaarisen avun koordinaattori Sakari Koivula.
Fida vastaa suureen tarpeeseen järjestämällä ruokaa, käteisapua ja psykososiaalista tukea suurimpaan hätään 4700:lle ihmiselle Berehoven alueella.

Stressin ja lamautumisen ehkäisemiseksi tarvitaan psykososiaalista tukea.

Suomen ulkoministeriö rahoittaa hanketta 900 000:lla eurolla ja Fida käyttää hankkeeseen 75 000 euroa suomalaisten lahjoittamia varoja. Ukrainassa hanketta toteuttaa Fidan kumppanijärjestö Hungarian Baptist Aid (HBAid). Se rahoittaa avustushanketta 75 000:lla eurolla.

HBAid on toiminut Taka-Karpatiassa kaksi vuosikymmentä. Koivula kertoo, että kumppanijärjestön pitkäaikainen paikallistuntemus auttaa löytämään kipeimmin apua tarvitsevat.
– Kaikkein haavoittumassa asemassa ovat ne Itä-Ukrainasta paenneet äidit ja lapset, jotka joutuvat elämään hätämajoituksessa pitkän aikaa. Nuo majoituspaikat esimerkiksi vanhoissa laitoksissa ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen elämiseen. Stressin ja lamautumisen ehkäisemiseksi tarvitaan psykososiaalista tukea. Toisaalta kipeästi apua tarvitsevat myös ne paikallisasukkaat, joiden työmahdollisuudet sota romahdutti. Suuntaamme avun heikoimmassa asemassa oleville, kuten vammaisille ja yksinhuoltajille sekä vanhuksille.

Psykososiaaliselle tuelle suuri tarve Ukrainassa

Hungarian Baptist Aid haastatteli hiljattain lapsia, jotka asuvat hätämajoituksessa Berehovessa. Lähes kaikilla lapsilla raportoitiin vakavia pelkotiloja, yökastelua, hengitysvaikeuksia, univaikeuksia ja yksinolon pelkoa.

– Majoituskeskusten työntekijät ovat kertoneet, että psykososiaaliselle avulle on huutava tarve. Niinpä aloitamme iltapäiväkerhot ja leirit, joissa lapsille järjestetään psykososiaalista hyvinvointia tukevia toimintoja esimerkiksi taiteen avulla. Myös aikuisille tarjotaan traumatukea ja koulutusta, jotta he osaisivat tukea lasten toipumista paremmin, Koivula kertoo.