Ajankohtaista

Porilaiset nuoret lähettivät jouluiloa Ukrainaan

Rekka valmiina lähtemään hakemaan joulupaketteja.

Ohjaamo Porissa on riittänyt vilinää viime päivinä. Maahanmuuttajanuorten kanssa toteutettu Christmas miracle to Ukraine -tempaus mahdollisti porilaisille jouluilon lähettämisen Ukrainan lapsille. 

Porin Diakonia-ammattikorkeakoulun yhteistyössä Ohjaamo Porin kanssa toteuttama monikulttuurisuushanke sai syksyllä idean osallistaa paikallisia maahanmuuttajataustaisia nuoria hyvän tekemiseen. Christmas miracle to Ukraine -niminen tempaus kokosi nuoria keräämään, lajittelemaan ja pakkaamaan porilaisten lahjoittamia joulupaketteja Ukrainan lapsille.  

– Monet Suomessa asuvista maahanmuuttajataustaisista nuorista ovat täällä itse usein autettavan roolissa. Nyt he saivat itse toimia auttajina ja samalla luoda kontaktia suomalaisten kanssa, kertoo projektipäällikkö Ella Saarinen tempauksen tausta-ajatuksesta ja naurahtaa, että onhan se hyvä viedä juuri joulupukin maasta jouluterveisiä Ukrainaan.  

Fida ja Pihtiputaan helluntaiseurakunnan koordinoima Ukrainan kansalle -yhteisö toimittavat lahjat perille Ukrainaan marras-joulukuun vaihteessa. Fida vastaa kuljetuksen kustannuksista ja lahjojen jakelusta lapsille Ukrainassa.
 

Pienikin lahja on sodan keskellä suuri 

Nuoret saivat osallistua tempauksen paketointi- ja korttitalkoisiin jouluisissa tunnelmissa. Osa vastaanotti ja tarkasti tulleita lahjoituksia. Jokainen osallistuja sai työtodistuksen vapaaehtoistyöstään. Saarisen mukaan nuoret ovat iloinneet siitä, että ovat voineet olla näin konkreettisesti mukana auttamassa, sillä kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta itse ostaa lahjaa. Erityisesti paketointitalkoissa on vallinnut hyvä tunnelma, Saarinen kertoo.  

Tempauksessa kerättiin vähintään 10 euron arvoisia lahjoja. Raha on monilla Ukrainan perheillä nyt tiukassa ja erityisesti lapset ovat kriisin keskellä haavoittuvassa asemassa, joten pienikin joulupaketti voi tuoda saajalleen suurta iloa. Yhteensä paketteja kertyi 71 banaanilaatikon verran. Ne täyttyivät esimerkiksi leluista ja villasukista.  

– Pieniä tekoja nämä ovat, mutta niin lasten ja nuorten kannalta tosi tärkeitä, Saarinen toteaa.

Jouluihme yllätti tekijätkin 

Ennen sovittuja keräyspäiviä ei järjestäjillä Saarisen mukaan ollut mitään tietoa siitä, kuinka paljon paketteja tulisi. Porilaisten halu auttaa yllätti kaikki tekijät positiivisesti. Moni paketin tuoja kiittelikin mahdollisuudesta auttaa.  

Tänään perjantaina Porista lähtevä rekka vie paketit perille Ukrainaan. Pian porilaisten pakkaamat villasukat lämmittävät siellä niin varpaita kuin mieltä!

Tempauksen markkinointiin, viestintään ja hallinnointiin kulunut aika ja resurssit voitiin toteuttaa Ohjaamo Porissa käynnissä olevan monikulttuurisuushankkeen puitteissa. 

– Auttaminen on ihan työtä, sen on tämän viikon aikana saanut huomata, Ella Saarinen kertoo. 

Tänään perjantaina Porista lähtevä rekka vie paketit perille Ukrainaan. Pian porilaisten pakkaamat villasukat lämmittävät siellä niin varpaita kuin mieltä! 

Kiitos porilaisille!