Ajankohtaista

Fida laajentaa Ukraina-apuaan 

Nuori poika istuu penkillä Slovakialaisessa hätämajoituksessa.

Fidan hätäapukeräys Ukrainan hyväksi on tuottanut kuukaudessa jo yli 600 000 euroa. Apua on tarjottu kumppanijärjestöjen kautta Ukrainassa, Unkarissa ja Romaniassa. Nyt apu laajenee Slovakiaan.  

Sodan alun jälkeen yli 150000 pakolaista on paennut Slovakiaan. Suurin osa heistä on romaneita, jotka asuvat Karpaattien alueella Ukrainan ja Slovakian välisellä vuoristoisella seudulla.Fidan ensimmäiset avustuserät on ohjattu Slovakiaan Velke Kapusanyyn, lähelle Ukrainan rajaa. Sodan ensimmäisten viikkojen aikana Velke Kapysanyn seurakunta on auttanut yli 500 pakolaista. Kylä sijaitsee vain muutamien kymmenien kilometrien päässä Ukrainan puolella sijaitsevasta Užhorodin kaupungista. Fida toimittaa apua myös Užhorodiin siellä toimivan Karpatian Life&Light- järjestön hätämajoitukseen. 

Fidan kumppanina Slovakiassa toimii Slovakian helluntaikirkko, Apostolška Cirkev, joka järjestää rajan yli tuleville pakolaisille tarvittavaa apua. Odotettavissa on, että hyödynsaajia on noin 900.    

Seurakunta on järjestänyt pakolaisille hätämajoitusta, ruokaa ja vaatetta sekä kuljettanut heitä eteenpäin muun muassa Tšekin puolelle. Fidan tuen avulla pakolaisille voidaan tarjota parempaa ruokaturvaa. Näin rajan yli saapuvat perheet, jotka ovat pääasiassa naisia ja lapsia, pääsevät ensihädän yli. 

Apua tarjotaan kaikille sitä tarvitseville, mutta valtaosa avunsaajista on erityisen heikossa asemassa olevia romaneja.  

Autamme kaikkia riippumatta siitä, keitä he ovat, sanoo paikallinen pastori Marek Gombar, joka on ollut mukana avustustyössä sodan ensipäivistä alkaen. Välillä kutsu tulee keskellä yötä, kun rajan yli saapuu lapsiperheitä, joilla ei ole paikkaa, minne mennä. Omassa kodissaan Gombar perheineen majoittaa ystävänsä vaimoa ja lapsia. 

Marek Gombarin mukaan romanivähemmistö on myös pakolaiskriisissä keskimäärin muita heikommassa asemassa, sillä monet romanit ovat jo Ukrainassa eläneet syvässä köyhyydessä. Fidan hankkeessa huomioidaan romanien lisäksi myös erityisesti vammaiset, jotka tarvitsevat esimerkiksi erityistä lääketieteellistä hoitoa.   

Hätäapua neljässä maassa 

Fidan hätäapukeräyksen tuella pakolaisia avustetaan tällä hetkellä Ukrainassa, Unkarissa, Romaniassa sekä Slovakiassa. 

Fidan paikalliset kumppanijärjestöt ja seurakunnat hätämajoittavat pakolaisia sekä jakavat ruokaa, lääkkeitä, hygieniatarvikkeita, talvivaatetta, huopia ja lämmittimiä tarvitseville. Unkarissa tarjotaan myös kriisiterapiaa ja ammattiapua erityisesti lapsille.  Fidan hätäavun arvioidaan tavoittavan yli 50 000 ihmistä. 


Lahjoita Fidan Ukraina-apuun: 

MobilePayllanumeroon 46003 

Lahjoitustilille 

Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256
Viitenumero:570077 

Tekstiviestillä10 €:Lähetä viesti fida10 numeroon 16155.
Palvelun tuottaa Arena Interactive. 

Verkkolahjoitus alla: