Ajankohtaista

Fida auttaa Turkin ja Syyrian maanjäristyksen uhreja

Kuvassa rauniokasa romahtaneen rakennuksen jäänteen. Kasan edessä hautautuneena auto.

Fida toimittaa apua Turkin ja Syyrian maanjäristyksen uhreille.

Kaakkois-Turkkiin iskenyt maanjäristys on surmannut yli 4600 ihmistä ja jättänyt kymmeniä tuhansia kodittomaksi. Fida vastaa hätään ensivaiheessa turkkilaisten seurakuntien kautta sekä Hungarian Babtist Aid -järjestön kautta.

Fidan kumppani Turkissa on protestanttinen Kurtuluş Kilisesi -kirkko, jolla on 42 seurakuntaa eri puolilla maata.

Järistysalueella toimii useita Kurtuluksen paikallisseurakuntia, joista osa on jo aloittanut avustustyötä. Kaikkiin seurakuntiin ei ole saatu yhteyttä eilisen järistyksen jälkeen. Kirkkokunta on lähettänyt Ankarasta käsin apua pahoin kärsineille alueille, muun muassa kenttäkeittiön sekä kaksi pelastusryhmää.

– Monet seurakunnat ovat myös valmistautuneet majoittamaan ilman asuntoa jääneitä. Avustuslentokoneet vievät apua paikan päälle ja kuljettavat asuntonsa menettäneitä pois onnettomuusalueilta, kertoo Fidan työntekijä, joka asuu Alanyan alueella. Sielläkin järistys huojutti rakennuksia, mutta varsinainen tuhoalue on noin 600 kilometrin päässä Kaakkois-Turkissa.

Tällä hetkellä järistysalueella tarvitaan kipeästi suojaa, kuten peittoja ja telttoja, sekä puhdasta vettä ja ruokaa. Erityisen vaaralliseksi humanitaarisen tilanteen tekee talvi.

– Siellä on paikoin todella kylmä, ja nyt kun järistys tuhosi infrastruktuuria niin siellä ei ole sähköä, ei vettä, ei ruokaa.

Maanjäristys tuntui Irakissa saakka

Turkkia ravisteli 7,8 magnitudin järistys, joka aiheutti  laajoja tuhoja myös Syyriassa. Jälkijäristyksiä on tullut usein. Maa järisi maanantaina myös Irakin Kurdistanissa, jossa Erbilissä asuvat Fidan työntekijät joutuivat siirtymään turvapaikkaan odottamaan jälkijäristysten laantumista.

Kuva: Nainen katsoo kun pelastustyöntekijät kaivavat eloonjääneitä raunioista. Hatay, Turkki, 7.2.2023. REUTERS/Umit Bektas

LAHJOITA KERÄYKSEEN

Lahjoittamallla Fidan katastrofikassaan myös Turkin ja Syyrian maanjäristyksen uhrit saavat esimerkiksi ruokaa, suojaa, lämmikettä ja hygieniatarvikkeita

  • Lähetä tekstiviesti FIDA10 numeroon 16155.
  • Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 36226
  • Lahjoita tekemällä tilisiirto: FI41 228 718 0000 5256 viitteellä 595133
  • Lahjoita verkossa