Ajankohtaista

Fida aloittaa katastrofiavun Etiopiassa

Pieni etiopialaispoika seisoo verhotun seinän edessä.

“Itkemme ja rukoilemme, että tämä konflikti menisi ohi”

Marraskuussa Tigrayn osavaltiossa syttynyt väkivaltainen konflikti on tappanut satoja ja ajanut yli 50 000 etiopialaista kodeistaan. Arvion mukaan jo yli 4,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Tigrayn alueella. Tämän lisäksi koronatilanne on alueella vakava.  Aseellisen konfliktin ja koronaepidemian takia Tigrayn alueella tehtiin rajuja sulkutoimia. Monet perheet kärsivät ruuan puutteesta, kun he eivät päässeet poistumaan kotoaan ja kaupat olivat pitkään kiinni. Kauppojen avauduttua monet näkevät edelleen nälkää, kun ruuan hinta on noussut räjähdysmäisesti sen heikon saatavuuden takia. YK:n humanitaarisen avun osaston OCHA:n mukaan alueella oli ennestään jo noin 600 000 ihmistä ruoka-avun varassa ja ahdinko on syventynyt, kun avun toimitukset ovat estyneet. Myös sähkön ja veden saanti ovat hankaloituneet.

Etiopia on kärsinyt myös tulvista ja aavikkokulkusirkkojen invaasiosta, mikä on heikentänyt ruokaturvaa entisestään. Alueella on hyvin epävakaata ja yleistynyt rikollisuus uhkaa tavallisten perheiden arkea. Eniten kärsivät lapset, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja kokemaan traumaattisia tilanteita.

Fida auttaa kriisissä

Fida aloittaa katastrofiavun Tigrayn osavaltiossa Mekelen kaupungissa. Monet ihmiset ovat joutuneet kävelemään useita päiviä paettuaan kodeistaan. Yhdessä paikallisen Guennet-helluntaikirkon sosiaalisen työn järjestön EGCDWO:n  kanssa Fida toimittaa alkuvaiheessa apua 300:lle perheelle. Heille jaetaan muun muassa viljaa, linssejä ja ruokaöljyä sekä hygieniatarvikkeita, kuten saippuaa ja kuukautissuojia. Paikalliset avustustyöntekijät pelkäävät koronatilanteen pahentuvan, kun vaikean tilanteen keskellä elävät ihmiset eivät pysty huolehtimaan omasta terveydestään.

Perheille tarjotaan myös psykososiaalista tukea. Fida ja EGCDWO kouluttavat ammattipsykologien avulla vapaaehtoisia traumaterapeuteiksi, jotta he voisivat tukea ihmisiä traumojen käsittelyssä.

Kuva: AFP / Lehtikuva

Kinfen perheen tarina

Mekelessä asuvan Kinfen perhe on kärsinyt Etiopian kriisin seurauksena. Valtiolliset koronasulut ovat vaarantaneet perheen toimeentulon ja perhe on nähnyt nälkää. Alueen aseellinen konflikti on tuonut ahdistusta ja pelkoa perheen elämään ja eniten siitä kärsivät Kinfen pienet tyttäret. Moni Kinfen sukulainen on joutunut pakenemaan kodeistaan, eikä heihin ole saatu yhteyttä pitkiin aikoihin. Kinfen veli pakeni jalkaisin useita kilometrejä ja menetti kaiken omaisuutensa ryöstön uhrina. Myös Kinfe ja hänen vaimonsa ryöstettiin, kun monet epätoivoiset nuoret ovat ryhtyneet ryöstelemään konfliktin aiheuttaman köyhyyden ja epävakauden seurauksena.

– Olemme käyneet perheenä läpi vakavaa henkistä painetta jatkuvan kriisin takia. Itkemme lastemme kanssa ja rukoilemme Jumalaa, että tämä synkkä tilanne  alueellamme menisi pian ohi.

Lahjoita ja auta Etiopian kriisistä kärsiviä perheitä!