Ajankohtaista

Eväät elämään -kampanja alkaa – mukana laulaja-lauluntekijä Ilta

Aikuinen mies pitelee morsiuspukuun puetun tytön kädestä.

Yhdessä me voimme estää Bangladeshin lapsiavioliitot ja antaa tytöille mahdollisuuden lapsuuteen, leikkiin ja kouluun. Eväät elämään -kampanjan tutut lipaskeräysviikot alkavat 22. elokuuta. Samana päivänä julkaistaan myös Unelmia-musiikkivideo yhdessä Iltan kanssa.

Jotta leikistä ei tule totta – estä Bangladeshin lapsiavioliitot on Fidan tämänvuotisen Eväät elämään -kampanjan viesti ja siitä kertoo myös artisti Iltan pian julkaistava musiikkivideo. Aihe on akuutti. Pandemianjälkeisessä maailmassa tyttöjen oikeudet ovat uhattuna enemmän kuin koskaan. Lapsiavioliitot ovat globaalisti kasvussa. Esimerkiksi Lapin läänin kokoisessa Bangladeshissa on noin 38 miljoonaa lapsimorsianta. Heistä 13 miljoonaa naitettiin alle 15-vuotiaina. Kaikkiaan 59 prosenttia bangladeshilaistytöistä naitetaan ennen kahdeksantoista vuoden ikää, nuorimmat jo 11-vuotiaina. Tätä tapahtuu huolimatta siitä, että alaikäisen naittaminen on maassa laitonta. Liian varhainen avioliitto murskaa tyttöjen unelmat.

Syitä lapsiavioliittoon on monia. Osa vanhemmista on äärimmäisen köyhyyden vuoksi ajautunut ahdinkoon, jossa he eivät näe muuta mahdollisuutta. Pandemian myötä tilanne on pahentunut entisestään: lapsiavioliittoja solmitaan maassa tällä hetkellä eniten 25 vuoteen. Vaikka vanhemmat tietävät laittomuudesta, yhteisön paine, taloudellinen taakka,  ja tietämättömyys avioliiton haitallisuudesta saattavat olla ylivoimaisia.

Lapsiavioliitto rikkoo räikeästi tyttöjen oikeuksia:  Se keskeyttää tyttöjen koulunkäynnin ja rajaa heidän mahdollisuuksiaan päättää tulevaisuudestaan. Henkiset ja fyysiset seuraukset ovat vakavat. Esimerkiksi liian varhaisen raskauden ja synnytyksen aiheuttamat komplikaatiot ovat suuri syy 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolemille Bangladeshissa.

Fida tekee Bangladeshissa työtä 18 yhteisössä yhdessä paikallisen kumppanijärjestön kanssa. Työ ulottuu koko yhteisöön. Erilaiset työpajat lasten oikeuksista ja lapsiavioliiton vaaroista levittävät elintärkeää tietoa. Vanhempia kannustetaan pitämään tytöt koulussa. Näin yhteisöjen asukkaat saavat työkaluja paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Työ on jo tuottanut tulosta, mutta tehtävää on silti vielä paljon.

Tekemässä hyvää yhdessä suomalaisten kanssa

Eväät elämään -kampanjassa nostetaan bangladeshilaistyttöjen ja heidän äitiensä tarinat esille ja haastetaan suomalaiset osallistumaan. Haluammeko me seistä näiden tyttöjen rinnalla?

Monet seurakunnat järjestävät lipaskeräyksiä, konsertteja ja muita tapahtumia. Moni seurakunta osoittaa myös jumalanpalveluksen kolehdin syksyn aikana Eväät elämään -kampanjaan. Kiitos siitä jo etukäteen!

Mä nään mun ympärillä haaveita monta miljoonaa

Miks niistä toiset toteutuu mut toiset romahtaa

Elokuun 23. päivä klo 14 julkaistava musiikkivideo Unelmia on toteutettu yhdessä artisti Iltan kanssa. Musiikkivideo julkaistaan sosiaalisen median kanavissa ja katsojien aktiivisuuden perusteella yhteistyöyritykset lahjoittavat kampanjaan. Kannattaa pysyä kuulolla! Sosiaalisessa mediassa ja Fidan nettisivuilla julkaistaan myös useita tyttöjen ja äitien tarinoita niin kuvien, tekstien kuin videoidenkin muodossa. Niistä jokainen koskettaa. Olemmeko me valmiita kuulemaan heidän tarinansa ja toimimaan?

Iltan tekemä kappale kertoo juuri siitä, mistä tässä on kyse: Toisilta unelmat riistetään käsistä. Onneksi me yhdessä voimme tehdä asialle jotain!


Tutustu kampanjaan www.eväätelämään.fi