Ajankohtaista

Apua lapsille konfliktin keskellä

Joka kuudes lapsi maailmassa elää turvattomissa oloissa. Fida kampanjoi sodan traumatisoimien lasten puolesta.

Arviolta 357 miljoonaa lasta maailmassa elää sota-alueella, paljastaa Pelastakaa lapset -järjestön raportti. Konfliktialueilla asuvan lapsen vaarana on kuolema tai haavoittuminen, lapsisotilaaksi värvääminen ja seksuaalinen väkivalta. Konflikti vie lapsilta oikeudet kelvollisiin elinoloihin, koulutukseen ja turvaan. Lähi-itä on lapsille kaikista riskialttein alue.

Sissisodista kärsivä Kongossa on yli kaksi miljoonaa pakolaislasta. Fida antaa Pohjois-Kivun lapsille mahdollisuuden käydä koulua. Henkinen tuki auttaa traumasta palautumisessa. Lapsille on rakennettu keskuksia, joissa on turvallinen leikkitila.

Fida toimii konfliktialueiden lasten parissa Irakissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kriisien tapahtumat porautuvat lapsen mieleen. Siksi jälleenrakentamista tarvitaan niin kodeissa ja kouluissa, mutta ennen kaikkea murtuneissa mielissä.

Fidan hankekoordinaattori Johanna Lindgren toteaa, että esimerkiksi Irakin kurdialueella on koettu konfliktia toisensa jälkeen jo vuosia. Lapset ovat nähneet väkivaltaa kotona, kaduilla ja koulussa. Väkivallan kierre on saatava loppumaan, jotta turvallinen lapsuus olisi mahdollinen myös Irakissa.

– Lasten silmät tuikkivat ja hymy on herkässä, kun heidät huomataan, toteaa Lindgren, joka on työskennellyt pakolaislasten parissa Mosulin alueella Isisin tuhoamissa kylissä.

Irakissa Fidan tavoitteena on mahdollistaa Isisin terroria paenneille lapsille turvallinen koulutie ja vapaa-ajan toimintaa. Vanhempia ja opettajia tuetaan lasten hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Esimerkiksi Fidan rahoittama tukiryhmä taisteluja paenneille tytöille on auttanut heitä uskomaan jälleen itseensä ja palaamaan kouluun.

Fidan vuosittainen Eväät elämään -kampanja kerää varoja sodasta kärsineiden lasten tukemiseksi ja painajaisten pysäyttämiseksi! Lahjoittamalla keräykseen voi antaa konfliktialueiden lapsille muun muassa kerhotoimintaa ja mahdollisuuden jatkaa koulunkäyntiä.

Seurakunnat voivat kerätä tiimin ja tulla mukaan kampanjan lipaskeräykseen toukokuussa. Keräyksiä järjestetään jo 70 paikkakunnalla! Ilmoittautuminen ja lisätietoja www.eväätelämään.fi

Auta konfliktialueiden lapsia! Lahjoita nyt >>