Joycen tarina

Maasaiheimoon kuuluva Joyce säästyi silpomiselta ja pakkoavioliitolta. Nyt hän taistelee tyttöjen oikeuksien puolesta.

Loita-maasaiheimoon kuuluva Joyce oppi pyhäkoulussa, että hänellä on oikeus sanoa ei julmalle ympärileikkaukselle. Perinteinen aikuistumisriitti eli kuitenkin vahvasti kotikylän kulttuurissa, ja myös Joyce aiottiin naittaa ja silpoa. Joyce oli hieman yli kymmenvuotias, kun hän pakeni.

Pakomatka kulki 70 kilometriä halki vaarallisen savannin. Narokin kaupungissa Joyce pääsi maasaityttöjen turvakotiin, jota ylläpitää Fidan kenialainen yhteistyökumppani, Kenian Full Gospel -helluntailiike.

Joyce asui turvakodissa niin kauan, että hän sai käytyä koulunsa loppuun. Fidan kummilapsiohjelma tuki turvakodin toimintaa ja Joycellakin oli kummi Suomesta.

– Turvakoti pelasti minut silpomiselta ja pakkoavioliitolta. Pääsin myös tekemään sovinnon perheeni ja yhteisöni kanssa. Projekti tuki minua opinnoissani peruskoulusta yliopistoon asti, nyt aikuinen Joyce kertoo.

Avunsaajasta vaikuttajaksi

– Koulussa sain kykyjä ja rohkeutta puolustaa toisia tyttöjä. Se antoi minulle unelman, Joyce kertoo.

Valmistuttuaan yhteisökehityksen ammattilaiseksi entinen turvakodin asukki on työskennellyt Fidan ja Kenian Full Gospel -helluntaikirkon kehitysyhteistyöhankkeessa, joka puolustaa tyttöjen oikeuksia ja seksuaaliterveyttä eri puolilla Keniaa. Joyce on kouluttanut erityisesti Loita-alueen maasaiyhteisöjä arvostamaan tyttöjen oikeuksia.

– Minulle merkitsee paljon se, että voin antaa projektille takaisin omat kykyni. Olen koulutettu, itsenäinen nainen. Voin kertoa maasaille, että minua ei ole ympärileikattu, vaikka olen samaa heimoa.

Tyttöjen koulutus ja terveys paranee

Fidan hanke tukee paikallisia seurakuntia puolustamaan tyttöjä. Loita-maasaiden suhtautumisessa ympärileikkaukseen on tapahtunut muutosta pitkän valistustyön johdosta.

– Moni kyläpäällikkö on avoimesti ilmoittanut tukevansa seurakuntia taistelussa ympärileikkauksia vastaan. Myös teiniraskauksien ja koulunsa keskeyttäneiden tyttöjen määrä vähenee vuosi vuodelta, Joyce iloitsee.

Teemme työtä, jotta jokaisella ihmisellä on toivo ja tulevaisuus.