Täällä autamme

Humanitaarisen avun työalueet

Afganistan ja Tadžikistan

Kuvassa kolme miestä Afganistanissa. Yksi jakaa toiselle ruokakassia avustuksena. Vanha mies ottaa kassia vastaan. Taustalla ohikulkija katsoo tilannetta.

Afganistania uhkaa ennennäkemätön hätätila. Elokuussa 2021 kärjistynyt poliittinen kriisi sekä koronapandemia ovat romahduttaneet maan talouden. Ruoan ja energian hinta on jo pilvissä, mikä tarkoittaa tavalliselle kansalaiselle katastrofia. YK on varoittanut, että jopa 95 prosentilla maan asukkaista ei ole tarpeeksi ruokaa.

Fida aloitti maassa humanitaarisen hankkeen auttaakseen kaikista eniten apua tarvitsevia. Ensimmäinen 19 000 euron avustuserä käytettiin ruoan hankkimiseen Heratin kaupunkiin ja sitä ympäröivälle maaseudulle, noin 259 000 ihmiselle.

Ruoka-avun toimittaa perille kumppanijärjestö Shelter Now International (SNI), jonka kanssa Fida on tehnyt kehitysyhteistyötä Afganistanissa vuodesta 2014 lähtien. Apu on osa Maailman ruoka-ohjelman (WFP) koordinoimaa hanketta.

Tadžikistan: lämmikettä kylmän talven varalle

Fida on lisäksi myöntänyt 40 000 euron avustuksen Afganistanista paenneiden ihmisten auttamiseksi Tadžikistanissa. Siellä avun toimittaa perille kumppanijärjestö, jonka kanssa Fida on tehnyt kehitysyhteistyötä vuodesta 2018 lähtien.

Tadžikistaniin on tullut viimeisimmän kriisin aikana jo yli 16 000 pakolaista Afganistanista. Järjestö on kartoittanut kiireellisintä avuntarvetta vierailemalla 120:n perheen luona.

– He asuvat pääkaupungin laitamilla heikoissa oloissa. Koska talvi on maassamme hyvin kylmä, pakolaiset tarvitsevat kiireesti talvivaatetta, lämmittimiä, patjoja ja peitteitä, kertoo kumppanijärjestön johtaja. –Autamme Fidan varoilla 300:aa perhettä jakamalla heille ruokaa, lämmikettä talven varalle sekä hygieniatarvikkeita. Suuntaamme avun kaikista heikoimmassa asemassa oleville, kuten yksin jääneille naisille ja heidän lapsilleen.

Fidan tukema avustusoperaatio kestää huhtikuuhun asti.

Afgnistanin ja Tadžikistanin katastrofiapuun on lähetetty 60 000 euroa varoja Fidan katastrofirahastosta.


Jemen: Ruoka-apua ja psykososiaalista tukea

Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images
Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images

Jemenissä on käyty kuuden vuoden ajan hirvittävää sisällissotaa. Maassa on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi: YK:n arvion mukaan yli kolmannes jemeniläisistä kärsii aliravitsemuksesta ja 80 prosenttia tarvitsee apua päivittäisten tarpeidensa täyttämiseen. Nyt myös koronavirus uhkaa jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

Humanitaarinen kriisi Jemenissä syveni entisestään kesän 2020 aikana, kun massiiviset tulvat tuhosivat koteja ja muuta infrastruktuuria. Tämän lisäksi heinäsirkkaparvet ovat piinanneet Jemeniä ja tuhonneet viljelyksiä. Jemeniläisiä uhkaa laajamittainen nälänhätä.

Ruokaa, psykososiaalista tukea ja hygieniatietoa

Fida aloitti kesällä 2020 ruokaturvahankkeen Taizin maakunnassa yhdessä paikallisen kansalaisjärjestön kanssa. Hanke auttaa haavoittuvassa asemassa olevia perheitä saamaan terveellistä ravintoa sekä tietoa hygieniasta. Hankkeessa 2000 perheelle jaetaan ruoka-apua sekä ravitsemus- ja hygieniatietoa kerran kuukaudessa.

Perheille hankitaan myös aurinkoenergialla toimivia liesiä ja yhteisöjä avustetaan jälleenrakennusprojekteissa.

Fida on myös käynnistänyt psykososiaalisen työn Jemenissä. Se tavoittaa noin 660 ihmistä. Perheille on perustettu tukiryhmiä sekä järjestetty toipumista tukevaa ohjelmaa lapsille. Myös opettajille järjestetään koulutusta lasten traumojen käsittelystä.

Jemenin hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Rahoitus oli miljoona euroa kaudella 2020-2021 ja 1,05 miljoonaa euroa kaudella 2021-2022.


Etiopia: Apua konfliktin keskellä eläville Tigrayssa

Fidan hankkeessa on koulutettu vapaaehtoisia antamaan traumatukea yhteisöissä.

Marraskuussa 2020 Tigrayn osavaltiossa syttynyt väkivaltainen konflikti on tappanut satoja ja ajanut yli 1,5 miljoonaa etiopialaista kodeistaan. Arvion mukaan jo yli 5 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Tigrayn alueella. Aseellisen konfliktin ja koronaepidemian takia Tigrayn alueella tehtiin rajuja sulkutoimia. Monet perheet kärsivät ruuan puutteesta, kun he eivät päässeet poistumaan kotoaan ja kaupat olivat pitkään kiinni. Kauppojen avauduttua monet näkevät edelleen nälkää, kun ruuan hinta on noussut räjähdysmäisesti sen heikon saatavuuden takia. YK:n humanitaarisen avun osaston OCHA:n mukaan alueella oli ennestään jo noin 600 000 ihmistä ruoka-avun varassa ja ahdinko on syventynyt, kun avun toimitukset ovat estyneet.

Etiopia on kärsinyt myös tulvista ja aavikkokulkusirkkojen invaasiosta, mikä on heikentänyt ruokaturvaa entisestään. Alueella on hyvin epävakaata ja yleistynyt rikollisuus uhkaa tavallisten perheiden arkea. Eniten kärsivät lapset, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja kokemaan traumaattisia tilanteita.

Käteisavustusta ja traumatukea

Fida aloitti katastrofiavun Mekelen kaupungissa helmikuussa 2021. Yhdessä paikallisen Guennet-helluntaikirkon sosiaalisen työn järjestön EGCDWO:n  kanssa Fida toimittaa apua 500:lle haavoittuvassa asemassa olevalle perheelle.  Heille annetaan käteisavustusta sekä tilisiirtoja, jotta he pystyvät ostamaan ruokaa ja päivittäistarvikkeita.

Perheille tarjotaan myös psykososiaalista tukea. Fida ja EGCDWO kouluttavat ammattipsykologien avulla vapaaehtoisia traumaterapeuteiksi, jotta he voivat tukea ihmisiä traumojen käsittelyssä.

Kesällä 2021 alkaa ruoka-avun jakaminen 950 lapselle pakolaisleireissä Tigrayn alueella.

Etiopiaan on lähetetty 50 000 eurolla varoja Fidan katastrofirahastosta.

Kongon demokraattinen tasavalta: Apua konfliktin keskelle

Kongon demokraattinen tasavalta, Afrikan toiseksi suurin valtio, on kärsinyt konflikteista vuosikymmenten ajan. Pitkittynyt konflikti on ajanut 15,9miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeeseen. Hengenvaaran lisäksi  kongolaiset joutuvat kohtaamaan nälkää ja turvattomuutta – köyhyydessä elää 64% väestöstä. Myös seksuaalinen väkivalta on yleistä. Konfliktin seurauksena psykososiaalisen avun tarve on suuri.  

Fida tekee humanitaarista työtä KongossaTanganyikan provinssissa, jossa on etnisen konfliktin seurauksena maan sisäisiä pakolaisia lähes puoli miljoonaa.  Kalemienalueen neljällätoista pakolaisleirillä asuu 20 prosenttia näistä pakolaisista.

Fidan humanitaarinen apu kaudella 2021-2022

Fida tukee konfliktia paenneiden ihmisten psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia Kalemien ja Moban alueilla Tangayikassa. Perheille jaetaan siemeniä ja maatalousvälineitä sekä käteisavustusta, jotta he voivat ostaa ruokaa ja päivittäistavaroita. Lasten pääsyä kouluun tuetaan maksamalla koulumaksuja ja oppimateriaaleja. Traumoista kärsiville lapsille tarjotaan psykososiaalista ensiapua ja yhteisöihin rakennetaan lapsiystävällisiä keskuksia, joissa on turvallinen ympäristö leikkiä ja oppia.

Fida on toiminut Kongossa vuodesta 2006 lähtien kumppaninaan CEPAC-helluntaikirkko (Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale).

Kongon hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Rahoitus on 1,2 miljoonaa euroa kaudella 2021-2022.

Päättynyt hanke: Humanitaarinen apu Kongossa kaudella 2020-2021

Fidan hanke tuki haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elinolojaTanganyikan sekä Pohjois- ja Etelä-Kivun alueilla. Apua sai noin 103 000 ihmistä, joista suurin osa on maan sisäisiä pakolaisia ja paluumuuttajia.

Yli 15 000 ihmiselle jaettiin maataloustyökaluja sekä siemeniä omavaraisen maanviljelyn aloittamista varten. Neljälle pakolaisleirille on perustettu lapsiystävällisiä tiloja, jonne lapset voivat tulla leikkimään, pelaamaan ja askartelemaan. Pahoin traumatisoituneille ihmisille, kuten seksuaalisen väkivallan uhreille, tarjottiin psykososiaalista ensiapua. Lisäksi perustimme yhteisöryhmiä, joissa ihmiset saavat vertais- ja keskustelutukea.

Yli 13 000 ihmiselle jaettiin käteisavustusta, jonka avulla he pystyivät ostamaan tarvitsemiaan päivittäistavaroita.  Tämän lisäksi noin 75 000 ihmistä sai hygieniakoulutusta, suojatarvikkeita ja selviytymispaketteja koronavirukselta suojautumista varten.

Kongon hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Rahoitus oli 1,3 miljoonaa euroa kaudella 2020-2021.