Humanitaarisen avun työalueet
Ukraina
Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut humanitaarisen hätätilan, jonka vaikutukset näkyvät kaikkialla maailmassa. Miljoonat ukrainalaiset ovat paenneet maasta. Maan sisällä on myös miljoonia pakolaisia. Sähkön puute, talvi ja lääkintäpalveluiden puute vaikuttavat laajasti myös Länsi-Ukrainassa alueilla, joissa varsinaisia sototoimia ei ole ollut.
Fida tukee Ukrainan pakolaisten parissa toimivia kumppaneitaan viidessä maassa. Käynnissä on jo toista vuotta suurempi humanitaarisen avun hanke Taka-Karpatian alueelle asettuneiden pakolaisten parissa sekä useita pienempiä, paikallisseurakuntien avustusprojekteja.
Fidan varoilla on tuettu avustustyötä Ukrainassa, Unkarissa, Slovakiassa, Moldovassa ja Puolassa: pakolaisille jaetaan ruokaa, hygieniatarvikkeita, lämmikkeitä, vaatetta ja lääkkeitä. Lapsille tarjotaan psykososiaalista tukea, traumaterapiaa ja kesäleirejä. Avustustyöntekijöitä koulutetaan psykososiaalisen tuen tarjoamiseen.
Ulkoministeriön tukema hanke 2023-2024, 900 000 euroa:
Hungarian Babtist Aid -järjestön kanssa on käynnissä avustushanke Berehoven kaupungissa. Jo valmiiksi köyhä Taka-Karpatian alue on vastaanottanut yli 400 000 maansisäistä pakolaista. He ovat riippuvaisia humanitaarisesta avusta saadakseen ruokaa, suojaa ja välttämättömiä tarvikkeita epävarmuuden keskellä. Haavoittuvimpia ovat ne yhteismajoituksessa asuvat äidit ja lapset, jotka eivät pysty järjestämään itselleen pidempiaikaista majoitusta. Suurin osa Berehoveen asettuneista pakolaisista on tyttöjä ja naisia (64%), ja sukupuoleen perustuvan väkivallan riski on suuri. UNCHR:n kumppaneiden psykologit raportoivat, että Taka-Karpatian ja Ivano-Frankivskin maakunnissa maansisäisten pakolaisten keskuudessa ilmenee vakavaa ahdistusta.
Fidan hankkeessa parannetaan 4 700:n pakolaisen sekä haavoittuvimpien vastaanottajayhteisöjen jäsenten ruokaturvaa, päivittäistarvikkeiden saantia sekä pääsyä psykososiaalisen tuen piiriin. Lapsille järjestään iltapäiväkerhoja ja kesäleirejä ja aikuisille vertaistukiryhmiä ja koulutuksia psykologisesta ensiavusta sekä keinoista parantaa koko perheen hyvinvointia kriisin keskellä.
Ruokaa jaetaan suoraan pakolaiskeskuksille sekä yksilömajoitukseen päässeille, avuntarpeessa oleville perheille.
Suomalaiset ovat lahjoittaneet Fidan kautta Ukrainan avustustyöhön jo yli miljoona euroa. Kiitos lahjoituksista! Tämän lisäksi Suomen Ulkoministeriö tukee Fidan avustustyötä Ukrainassa 900 000 eurolla.
Jemen: Ruokaa ja traumatukea pitkittyneen kriisin keskelle
Jemenin humanitaarinen kriisi on maailman vaikempia. Sisällisota on jatkunut jo kahdeksan pitkää vuotta. Sodan syttymisen jälkeen Jemenissä on syntynyt kuusi miljoonaa lasta, jotka eivät tiedä muusta kuin sodasta. Alle viisivuotiaiden lasten vakava aliravitsemus on Jemenissä yleisempää kuin missään muualla maailmassa.
Pitkittynyttä humanitaarista kriisiä ruokkivat myös romahtanut talous sekä heikot julkiset palvelut. Yli 23 miljoonaa jemeniläistä on avun tarpeessa, ja heistä 12,9 miljoonaa hengenhädässä.
Vaikka Jemeniin saatiin vuonna 2022 puoli vuotta kestänyt aselepo, humanitaarinen kriisi jatkuu ja erityisesti lastensuojelun tarve on lisääntynyt. 17 miljoonaa ihmistä elää vailla tietoa seuraavasta ateriasta ja 6 miljoonaa heistä on vakavan nälänhädän partaalla.
Jemeniläisten on lähes mahdotonta tulla toimeen. Viljelykasvit on menetetty ja infrastruktuuri tuhottu. Tämä on johtanut siihen, että valtaosa jemeniläisistä ei kykene täyttämään perustarpeitaan. Haavoittuvimmassa asemassa olevat väestöryhmät, kuten naiset, lapset, maansisäiset pakolaiset ja vammaiset henkilöt kokevat psyykkistä ahdistusta. Heillä ei ole riittävästi keinoja selviytyä raskaasta arjesta.
Yhteiskunnan palvelut ovat murentuneet, joten turvallisuutta ja selviytymistä etsitään hengenvaarallisista keinoista. UNICEF ja UNFPA raportoivat, että jemeniläisiä lapsimorsiamia on jo neljä miljoonaa ja heistä 1,4 miljoonaa on alle 15-vuotiaita.
Fida jatkaa neljättä vuotta humanitaarista apua Jemenissä yhdessä paikallisen kansalaisjärjestön kanssa. Hankkeen tavoitteena on parantaa ihmisten ruokaturvaa ja vastata erityisesti lastensuojelun tarpeeseen. Hankkeessa jaetaan tärkeimpiä ruokatarvikkeita 1 800 kotitaloudelle. Psykososiaalinen tuki parantaa yli 800 aikuisen ja lapsen hyvinvointia. Perheille perustetaan tukiryhmiä ja lapsille tarjotaan toipumista tukevaa ohjelmaa. Myös opettajille järjestetään koulutusta lasten traumojen käsittelystä.
Jemenin hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Rahoitus on 1,42 miljoonaa euroa kaudella 2023-2024.
Kongon demokraattinen tasavalta: Apua konfliktin keskelle
Kongon demokraattinen tasavalta, Afrikan toiseksi suurin valtio, on kärsinyt konflikteista vuosikymmenten ajan. Kongo on maailman viiden köyhimmän valtion joukossa. Siellä on käynnissä yksi maailman pitkäaikaisimmista humanitaarisista kriiseistä.
Kongossa on eniten maan sisäisiä pakolaisia koko Afrikan mantereella, 5,7 miljoonaa, joista 1,29 miljoonaa pakeni kodistaan vuoden 2022 aikana. Kongossa on myös eniten ruokaturvattomia ihmisiä koko maailmassa, 26,4 miljoonaa.
Fida vastaa humanitaariseen hätään Etelä- ja Pohjois-Kivun maakunnissa yhdessä paikallisen CEPAC-kirkkokunnan kanssa. Hankkeessa parannetaan ihmisten elinoloja ja psykososiaalista hyvinvointia. Avun piirissä on 80 000 ihmistä, joista 70% on lapsia ja 10% vammaisia henkilöitä.
Perheille jaetaan ruoka-apua, siemeniä ja maataloustyövälineitä. Käteisapua myönnetään, jotta ihmiset voivat ostaa tarvitsemiaan asioita.
30 000 ihmistä osallistuu psykososiaalisen tuen toimintaan, jossa lisätään yhteisön tietoisuutta, ylläpidetään neljää toimintakeskusta lapsille, sekä tarjotaan psykologista ensiapua ja neuvontaa.
Lasten on tärkeää päästä jatkamaan peruskoulua kriisin keskellä. Siksi Fida ja CEPAC-kirkko jälleenrakentavat kouluja, tarjoavat oppimateriaaleja, tukevat köyhimpien perheiden koulumaksuja ja kouluruokailua. Opettajille tarjotaan koulutusta oppilaiden psyykkisestä hyvinvoinnista. Yhteisöissä lisätään tietoisuutta koulunkäynnin tärkeydestä kriisien keskellä. Turvallinen koulu on jokaisen lapsen oikeus ja edellytys selviytymiselle.
Fida on toiminut Kongossa vuodesta 2006 lähtien kumppaninaan CEPAC-helluntaikirkko (Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale).
Kongon hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Rahoitus on 1,4 miljoonaa euroa kaudella 2023-2024.
Lahjoita katastrofiapuun
Valitse haluamasi kohde ja lahjoita. Kiitos, kun välität!
LAHJOITA