Täällä autamme

Humanitaarisen avun työalueet

Ukraina

tyttö pitää sylissään pehmolelua ja nukkea
Fida on auttanut ukrainalaisia muun muassa Unkarissa, jossa kumppanijärjestö on hätämajoittanut satoja pakolaisia.
Sinikeltaiset sukat ihmisen sylissä.
Fidan työntekijä Anne Harjukoski pitelee kädessään sukkia, jotka eräs lahjoittaja Suomesta neuloi Ukrainan pakolaisille. Sukat päätyivät äidille ja tämän pienille lapsille avustuskeskuksessa Unkarissa.

 

 

 

 

 

 

 

Ukrainaa kohdannut tragedia on yksi Fidan historian suurimmista avustusoperaatioista.  Fida auttaa sotaa paenneita Ukrainassa sekä viidessä ympäröivässä maassa. Suomalaisten lahjoittamilla varoilla on jaettu ruokaa, hygieniatarvikkeita, lämmikkeitä, vaatetta ja lääkkeitä. Lapsille on tarjottu psykososiaalista tukea, traumaterapiaa ja kesäleirejä. Kriisityöntekijöitä ja vapaaehtoisia Unkarissa, Ukrainassa ja Moldovassa on koulutettu psykososiaalisen tuen tarjoamiseen.

Käynnissä on kaksi suurta, pidempiaikaista avustushanketta sekä useita pienempiä, paikallisten seurakuntien kautta tapahtuvia avustusprojekteja. Lue lisää Ukraina-avusta.

Ukrainan avustushanke on yksityisten lahjoittajien rahoittama. Fidan Ukraina-keräys on tuottanut jo miljoona euroa.


Jemen: Ruoka-apua ja psykososiaalista tukea

Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images
Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images

Jemenissä on käyty hirvittävää sisällissotaa jo kahdeksan vuoden ajan. Maassa on meneillään maailman pahin ja unohdetuin humanitaarinen kriisi. YK:n arvion mukaan kaksi kolmasosaa maan asukkaista tarvitsee kiireellistä apua päivittäisten tarpeidensa täyttämiseen. Jemeniläisiä uhkaa laajamittainen nälänhätä.

Ruokaa ja psykososiaalista tukea

Fida jatkaa kolmatta vuotta humanitaarisen avun työtä Jemenissä yhdessä paikallisen kansalaisjärjestön kanssa. Hanke auttaa haavoittuvassa asemassa olevia perheitä saamaan terveellistä ravintoa sekä tietoa hygieniasta. Hankkeessa 1 875 perheelle jaetaan säännöllisesti ruoka-apua.

Perheille hankitaan myös aurinkoenergialla toimivia liesiä ja yhteisöjä avustetaan jälleenrakennusprojekteissa.

Fida on myös käynnistänyt psykososiaalisen työn Jemenissä. Se tavoittaa noin 690 ihmistä. Perheille on perustettu tukiryhmiä sekä järjestetty toipumista tukevaa ohjelmaa lapsille. Myös opettajille järjestetään koulutusta lasten traumojen käsittelystä.

Jemenin hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Rahoitus on 1,25 miljoonaa euroa kaudella 2022-2023.


Kongon demokraattinen tasavalta: Apua konfliktin keskelle

Kongon demokraattinen tasavalta, Afrikan toiseksi suurin valtio, on kärsinyt konflikteista vuosikymmenten ajan. Pitkittynyt konflikti on ajanut 27miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeeseen.  Kongossa onkin eniten maan sisäisiä pakolaisia koko Afrikan mantereella. Hengenvaaran lisäksi  kongolaiset joutuvat kohtaamaan nälkää ja turvattomuutta. Myös seksuaalinen väkivalta on yleistä. Konfliktin seurauksena psykososiaalisen avun tarve on suuri.  

Fidan humanitaarinen apu kaudella 2022-2023

Fida tukee konfliktia paenneiden ihmisten psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia Tanganyikan, Etelä-Kivun ja Pohjois-Kivun maakunnissa. Perheille jaetaan siemeniä ja maatalousvälineitä sekä käteisavustusta, jotta he voivat ostaa ruokaa ja päivittäistavaroita. Lasten pääsyä kouluun tuetaan maksamalla koulumaksuja ja oppimateriaaleja. Traumoista kärsiville lapsille tarjotaan psykososiaalista ensiapua ja yhteisöihin rakennetaan lapsiystävällisiä keskuksia, joissa on turvallinen ympäristö leikkiä ja oppia.

Fida on toiminut Kongossa vuodesta 2006 lähtien kumppaninaan CEPAC-helluntaikirkko (Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale).

Kongon hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Rahoitus on 1,3 miljoonaa euroa kaudella 2022-2023.