Ida Elina halusi kummilapsen, jota kukaan muu ei halunnut

Popkanteletar Ida Elina on säveltänyt Fidan kampanjaan tunnuskappaleen, jonka avulla kerättiin varoja Afrikkaan vammaisten lasten hyväksi. Vammaiset lapset ovat muutenkin kannelvirtuoosin sydäntä lähellä – hänellä on Fidan kautta vammainen John-kummipoika Tansaniassa. Haastattelimme häntä kummiudesta.

Mikä sai sinut lähtemään kummiksi juuri vammaiselle lapselle?

Halusin kummilapsen sieltä, missä tarve on suurin ja keille on vaikeinta saada kummeja. Niinpä sain kummilapsekseni vammaisen John-pojan Tansaniasta, Tangasta.

Mitä kummius sinulle merkitsee?

Kummius merkitsee minulle sitä, että voin tehdä edes jotain vähempiosaisten auttamiseksi. En voi muuttaa koko maailmaa, mutta voin muuttaa yhden lapsen koko maailman. Vaikka kummius tuntuu itsestä pieneltä teolta, se on ollut lapsen elämässä merkittävä asia ja tuonut parempaa elämää, apua ja toivoa myös koko yhteisölle.

Uskon, että hyvä lähtee kiertämään. Kun kummilapsi on ensin itse saanut apua ja toivoa, hän voi antaa hyvää jollekin toiselle.

Mikä on ollut kummiudessa mieleenpainuvinta?

On ollut ihanaa saada kummilapsesta vuosittain valokuva. Mieleenpainuvinta on ollut saada hänestä kuvia, joissa hän on onnellisen oloinen. Siitä on tullut hyvä mieli ja tunne siitä, että omalla pienellä teolla on merkitystä. On voinut olla muuttamassa yhden ihmisen elämää parempaan.

Afrikassa vammaisuutta pidetään kirouksena, ja vammaisia lapsia syrjitään ja piilotellaan poissa muiden silmistä. On ollut hienoa huomata, että kummituen myötä vammainenkin lapsi saa olla osa yhteisöä ja toteuttaa itseään kykyjensä mukaan. Kummilapseni tykkää paljon pelata jalkapalloa, ja on upeaa, että hänellä on sen pelaamiseen nyt mahdollisuus. Hän saa myös elintärkeää hoitoa, jota ilman hän muuten jäisi.

 

Fidan kummien tuen turvin myös vammaisilla lapsilla on pääsy koulutielle vamman sen salliessa. Ida Elinan kummilapsi John ei pysty käymään koulua cp-vammaisuutensa vuoksi, mutta häntä autetaan osallistumaan yhteisön toimintaan kykyjensä mukaan. Hän saa tuen avulla elintärkeää hoitoa, jota ilman hän muuten jäisi. Johnin terveydentilaansa tarkkaillaan kotikäynneillä, ja hän saa tarvittavat lääkkeet.

Johnin äiti on saanut koulutusta keittiöpuutarhan perustamisesta ja hoidosta sekä yritystoiminnasta. Nyt hän pystyy kasvattamaan perheelleen ruokaa, ja hän saa puutarhansa ansiosta myös tuloja. Hän on myös pystynyt kasvattamaan pienyrityksensä toimintaa saamansa pienlainan turvin. Näin tuesta hyötyy Johnin lisäksi koko hänen perheensä.

 

Olisiko myös sinun mahdollista ryhtyä kummiksi ja muuttaa yhden lapsen koko maailman? Työmme piirissä on Tansaniassa tällä hetkellä yli 100 lasta, jotka tarvitsevat kummia. Olisitko sinä yksi heistä?

Tule kummiksi vammaiselle lapselle Tangassa

Tule kummiksi haavoittuvalle lapselle Mwanzassa