Kivusta voimaksi

Miten ihmeessä seksuaalista väkivaltaa kokenut voi selviytyä - ja jopa muuttaa kivuliaan kokemuksensa voimaksi? Fidan pitkä kokemus Kongossa osoittaa, että lääketieteellinen hoito, psyykkinen tuki, taloudellinen apu ja oikeudellinen tuki ovat kaikki yhtä tärkeitä toipumisen tiellä. Fidan toteuttaman ohjelman nimi on Kivusta voimaksi.

Konfliktimaissa ei välttämättä ole hoitoon tarvittavia resursseja. Osaamisen ja tarvikkeiden puute estävät helposti niin fyysisen kuin psyykkisenkin hoidon. Häpeä voi estää uhria hakeutumasta hoitoon. Pienemmillä kyläklinikoilla häntä ei välttämättä osata auttaa.  

Tukiryhmässä käyvät naiset iloitsevat yhdessä.
Tukiryhmässä käyvät naiset jakavat elämää ja kokemuksiaan yhdessä.

Toipuminen on kuitenkin mahdollista ja kipu voi muuttua voimaksi. Seksuaalista väkivaltaa kohdanneet naiset tarvitsevat kokonaisvaltaista hoitoa, joka auttaa heitä saamaan takaisin itsetuntonsa.

Fida toimii yhteistyössä kongolaisen helluntaikirkko CEPACin kanssa, jonka terveysosastoa johtaa rauhannobelisti, kuuluisa gynekologi Denis Mukwege. Fidan hankkeessa tarjotaan naisille kokonaisvaltaista hoitoa, johon kuuluu lääketieteellisen hoidon lisäksi vahva psykologinen tuki. Naisille tarjotaan myös ammatillista tukea ja koulutusta, jotta he voivat ansaita itse elantonsa. Toipumista tukee myös oikeudellinen apu.  

 Naisina emme tienneet, että olemme arvokkaita ja voisimme olla hyödyksi toisille naisille. Kokemamme seksuaalinen väkivalta erotti meidät muista naisista. –Binti, selviytyjä

Kaiken tavoitteena on se, että naiset voivat rakentaa omaa identiteettiään väkivallan jälkeen. Erilaiset vertaistukiryhmät antavat psykososiaalista tukea. Väkivallasta selvinneet naiset saavat koulutusta, jotta he voivat tehdä itselleen vaatteita tai ommella vaatteita toisille. He saavat opetusta mm. perhesuunnittelusta ja kuukautisterveydestä, sekä siitä miten suojella itseään. 

Osa tukiryhmissä käyneistä naisista rohkaistuu ryhtymään aktivisteiksi. He seisovat muiden naisten rinnalla, opettavat toisia suojelemaan itseään ja levittävät tietoa. Vaikka seksuaalinen väkivalta on rikos, on ensisijaisen tärkeää, että ymmärrys sen vääryydestä ja vaarallisuudesta saadaan leviämään kylissä.  Lapsille ja nuorille järjestettävissä rauhakerhoissa ennaltaehkäistään vihan ja vääryyden jatkumista. Tämä on tärkeää, sillä väkivaltatilanteet vaurioittavat yksilön lisäksi hänen perhettään ja myös koko kyläyhteisöä. He kaikki tarvitsevat tukea.  

Kun kuulen sanat ”kivusta voimaksi”, ne rohkaisevat ja lohduttavat minua. Nuo sanat auttavat rahoittamaan ajatukseni. Rukouksen kautta saan toivoa paremmasta tulevaisuudesta. –Nyota, selviytyjä

Mitä Fida tekee ja miten sinä voit auttaa? 
  • Teiniäidin 3 kerran osallistuminen tukiryhmään 20 € 
  • Vammaisen lapsen koulupuku ja ensimmäiset koulutarvikkeet 50 €  
  • Puolen vuoden tukiryhmä väkivallasta selvinneelle naiselle 80 €  
  • Rauhakerho -ohjaajan opas ja koulutus 5:lle opettajalle 100 € 
  • Tukiryhmätyön koulutus 5:lle ohjaajalle 150 €