Blogi

Tohtori Mukwege ja unelma paremmasta tulevaisuudesta

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola ja tohtori Denis Mukwege

Tapasin viime viikolla yhden aikamme sankareista, tohtori Denis Mukwegen Kongosta. Hän taistelee sen puolesta, että Kongon demokraattisesta tasavallasta tulisi oikeusvaltio, jossa kaikkien perusoikeudet toteutuvat.

Hän joutuu elämään läheistensä kanssa jatkuvan uhan alla. Maan korruptoitunut hallinto suhtautuu häneen vihamielisesti.

Maassa on vallinnut vuosikausia sisällissota. Maan valtavien luonnonvarojen hallinta on sodan suurin syy. Kongon luonnonvaroja tarvitsevat muun muassa aseteollisuus ja kännyköiden valmistajat. Sotaa voidaankin Mukwegen mukaan pitää myös maailman johtavien valtioiden ja kännyköitä valmistavien yritysten aikaansaamana.

Tosiasiassa Suomella olisi kaikki edellytykset olla yksi maailman köyhimmistä valtioista. Suomen luonnonvarat ja ilmasto ovat kaikilla mittareilla mitattuna huonommat kuin Kongon.

Mukwegeä kuunnellessani tajusin, että itse asiassa myös minä olen tekemisissä sodan syiden kanssa. Kongon sisällissota olikin yhtäkkiä myös minun sotani. Niin pieni maailma meillä on.

Tohtori Mukwege kertoi puheessaan, miten tavallisesta lääkäristä tuli ihmisoikeuksien puolesta taisteleva kansalaisaktivisti. Hoitaessaan raiskauksen uhreja hän tajusi, että uhrien hoitaminen on loputon työsarka, jollei pystytä vaikuttamaan ongelman syihin.

Mukwegen mukaan naisten raiskaaminen on yksi Kongossa käytetty vallan ja sodankäynnin väline. Ymmärrettyään että syihin on puututtava, Mukwege päätti aloittaa vaikuttamistyön. ”Pahuuden näkeminen pakotti minut toimimaan sitä vastaan”, hän toteaa. Hän ei voinut muuta kuin totella sisäistä ääntä.

Kongon demokraattinen tasavalta on luonnonvaroiltaan rikas maa. Maalla olisi kaikki edellytykset olla vauras hyvinvointivaltio. Pahat hallitsijat, jotka ovat maailman rikkaimpia ihmisiä, ja rikkaiden maiden riistopolitiikka ovat kuitenkin tehneet siitä yhden maailman köyhimmistä maista.

Suomi on yksi maailman rikkaimmista valtioista. Suomen päämiehet ovat köyhiä verrattuna Kongon päämiehiin. Tosiasiassa Suomella olisi kaikki edellytykset olla yksi maailman köyhimmistä valtioista. Suomen luonnonvarat ja ilmasto ovat kaikilla mittareilla mitattuna huonommat kuin Kongon.

Sata vuotta sitten Suomi itsenäistyi. Köyhä maa ajautui heti itsenäistyttyään sisällissotaan. Seuraavat pari vuosikymmentä olivat vaikeaa aikaa laman ja toisen maailmansodan myötä.

Sotien jälkeen alkoi jälleenrakentaminen. Hyvä hallinto ja kansalaisaktivismi johtivat siihen, että köyhästä maasta tuli rikas hyvinvointivaltio.

Fida perustettiin 90 vuotta sitten 13. lokakuuta 1927.

Vaikka suomalaiset olivat köyhiä, olivat he anteliaita. Se mahdollisti seurakunnille lähetystyöntekijöiden lähettämisen. Auttamisen halu on suomalaisuuden ydintä. Siksi Suomi onkin rikas. Ahneus vie kansan perikatoon, mutta anteliaisuus rikastuttaa.

Yhdeksänkymmentävuotias Fida juhlii merkkivuottaan työn merkeissä. Paras lahja ovat hyvät uutiset siitä, että työmme kantaa hedelmää. Ihmiset saavat toivon ja tulevaisuuden.

Meidän on toimittava tässä ajassamme niin, että tohtori Mukwegen kaltaisten valtiomiesten ja -naisten unelmat toteutuvat. Kongolaisilla on oikeus hyvään hallintoon, todelliseen demokratiaan ja unelmaan paremmasta tulevaisuudesta.