Blogi

Se parempi ase

Ennen kuin ehdit lukea tämän lauseen loppuun, kaksi ihmistä on joutunut pakenemaan omasta kodistaan. Joka toinen sekunti joku pakenee vainon, konfliktin, väkivallan tai ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Pakolaisten määrä maailmassa on saavuttanut ennätyslukeman, jollaista ei koskaan ihmiskunnan historiassa ole aiemmin mitattu: Noin 68,5 miljoonaa ihmistä elää pakosalla kodeistaan. Pelkästään viime vuonna yli 43 000 ihmistä pakeni ​​joka ikinen päivä!

Tämä todellisuus on arkipäivää asuinmaassani Ugandassa. Rajanaapurimme, maailman nuorin valtio Etelä-Sudan käy sisällissotaa, joka on ajanut jo kolme miljoonaa ihmistä pakosalle. Heistä noin puolet on tullut tänne Ugandaan, suurin osa pieneen Yumben lääniin. Köyhän, puolen miljoonan asukkaan läänin väkimäärä kasvoi puolella hetkessä. Pakolaisille osoitettiin 250 neliökilometrin alue, johon 270 000 ihmistä asettui asumaan. Siitä muodostui Bidi Bidi, maailman toiseksi suurin pakolaisleiri.

Vierailimme Bidi Bidissä samoihin aikoihin kun Suomessa koululaiset aloittivat syyslukukauden. Leirissä kohtasimme lohduttoman todellisuuden.

Bidi Bidissä on monia haasteita terveydenhuollon, ruoan, veden ja asumistilojen suhteen. Erityisesti koulutuspalvelut ovat riittämättömiä. Luokkahuoneita tarvittaisiin 1 200 lisää, kouluja 27 ja opettajia yli tuhat! Opettajat nukkuvat teltoissa ja heillä on suuret luokkakoot. Oppilaat taivaltavat pitkiä koulumatkoja nälkäisinä. Näistä monista syistä johtuen suurin osa leirin lapsista ei käy koulua.

Vierailimme Bidi Bidissä samoihin aikoihin kun Suomessa koululaiset aloittivat syyslukukauden. Leirissä kohtasimme lohduttoman todellisuuden: Voimakkaat tuulet olivat repineet pressut joidenkin koulurakennusten puuraameista, ja niinpä koulut suljettiin ja oppilaat menivät takaisin kotitelttoihinsa. Osaa kouluista oli onneksi remontoitu – Niissä oppiminen jatkui tuulista huolimatta.

Fida sai rahalahjoituksen, jolla ostimme kauan kaivattuja oppikirjoja kolmelle koululle. Panoksemme oli tällä kertaa pieni, mutta sen tuoma ilo suuri!

Koulunkäynti ei ole rikkaiden ja hyvinvoivien ihmisten etuoikeus, vaan jokaisen lapsen perusoikeus. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta tämä oikeus toteutuu kaikkien maailman lasten kohdalla. Nelson Mandela on todennut: ” Koulutus on tehokkain ase, jonka avulla voit muuttaa maailmaa.” Nämä lapset ovat kokeneet ja nähneet järkyttäviä asioita. Aseistakaamme heitä tällä ”aseella”!