Blogi

Maailma ilman sääntöjä – Rules Are for Fools

Kaukana Suomesta Afrikan auringon alla on maa, jossa miljoonat pakolaiset elävät ennalta-arvaamattomassa maailmassa. Sellaisessa, jossa perheet ovat paenneet henkensä edestä ja jossa nälkä, jano ja pelko ovat aina läsnä.

Kongon demokraattisessa tasavallassa on 3,8 miljoonaa maansisäistä pakolaista – noin kaksi miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten. Lisäksi puoli miljoonaa ihmistä on paennut maan rajojen ulkopuolelle.

Esikoiseni on saanut turvallisen lapsuuden, haluamansa synttärikakut ja lelut. Todellisuus, jossa pakolaisleirien lapset asuvat, on niin kaukana hänen elämästään, että sitä on vaikea käsittää.

Ihmiset pakenevat aseellisia hyökkäyksiä ja väkivaltaa. Eniten kärsivät naiset ja lapset: yli puolet pakenijoista on lapsia ja nuoria, ja 12 prosenttia koko maan naisista on raiskattu ainakin kerran. Monien perheiden isät ovat kuolleet.

Sääntöjä ei ole. Tämä on liian monen lapsen todellisuus.

Suomessa todellisuus on erilainen. Esikoiseni on kuusivuotias. Hän on saanut turvallisen lapsuuden, haluamansa synttärikakut ja lelut. Todellisuus, jossa pakolaisleirien lapset asuvat, on niin kaukana hänen elämästään, että sitä on vaikea käsittää.

Pakolaisleireillä vierailut ovat työni paras ja samalla vaikein asia.

Olen nähnyt leireillä uskomatonta sinnikkyyttä ja toivoa paremmasta. Leireillä tunnen, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä ulkopuolista apua tarvitaan kipeästi. Voimme auttaa lapsia pääsemään kouluun ja tarjota traumatisoituneille lapsille psykososiaalista tukea. Tuen avulla lapset alkavat pikkuhiljaa hymyillä ja leikkiä.

Omien lasten myötä vierailut leireille ovat kuitenkin entistä vaikeampia.

Pakolaislasten katseet pysäyttävät. Tällaisia katseita ei kenelläkään lapsella tulisi olla. Niistä paistaa läpi toivottomuus, huolet, aikuisuus. Ne kertovat, että ulkopuolista apua tullaan tarvitsemaan vielä pitkään, jotta konfliktien repimä maa voi nousta jaloilleen.

On vaikeaa lähteä pois tietäen, että emme pysty ikinä vastaamaan kaikkien tarpeisiin. Eikä kukaan tiedä, milloin tulee rauha.

Suomessa sosiaalinen media on täyttynyt kovista sanoista turvapaikanhakijoita kohtaan. Yritän parhaani mukaan ymmärtää sanojen lähtökohtia ja asioiden monimutkaisuutta. Silti näitä kovia sanoja on vaikea lukea, kun olen tutustunut toisenlaiseen todellisuuteen – maailmaan ilman sääntöjä.