Blogi

”Lähetystyössä rohkaistuin” – Pian tarina Vamos Training -harjoittelusta

Ystäväni halusi tarjota minulle valmistujaislahjaksi Vamos Training -lähetysharjoittelun. Viime syksynä matkaa alettiin suunnittelemaan. Olimme tehneet toki yhdessä hengellistä työtä  aiemminkin, mutta tarkoittiko Jumala todella, että minä lähtisin Espanjaan. Rukoilin asiaa kevään ajan. Luotan siihen, että Jumala ohjaa elämääni. 

Käytännön järjestelyt sujuivat helposti. Työpaikastanikin loma heltisi helposti ja tiimille sopi, että olin pois toukokuun. Muutamia esteitäkin ennen matkaa tuli. Kevään aikana kerrostalo, jossa asuin paloi suurelta osin ja jouduin muuttamaan uuteen asuntoon. Perheeni keskellä oli huolta ja auton korjaukseen upposi rahaa tolkuttomasti juuri ennen matkalle lähtöä. Mutta koen, että Jumala auttoi. Hänen uskollisuutensa ja luotettavuutensa on niin liikuttavaa, että sitä ihmettelee aina, miten pieni ihminen on niin valtavan huolenpidon kohteena. Vaikka talo paloi, palokunta sai sen rajattua juuri ennen minun rappuani, enkä menettänyt palossa mitään. Seurakunnan tuella läheiseni selvisivät ja matkalla rahat lopulta riittivät välttämättömien kustannusten, kuten ruoan kattamiseen. Tuliaisiakin sain tuotua. 

Vuoden alussa valmistauduin kohtaamaan toukokuista Espanjaa. Aloitin tammikuussa espanjan opinnot Työväenopistossa. Lisäksi ”hakkasin” kielenoppimissovelluksessa 75 päivän katkeamattoman opiskelurupeaman lähes lähtöpäivään saakka! Ajattelin, että on hyvä osata joitain lauseita espanjaksi, kun sinne kerta lähden. Koin siunattuna sen, että opin melko helposti kieltä ja perillä Espanjassa rohkenin tehdä keskustelualoitteita espanjaksi. Toki tarvitsin paljon sanakirjasovellusta yrittäessäni selvittää paikalliselle rouvalle tai herralle, mitä tahdoin sanoa.  

Minun ei tarvinnut toimia vieraassa maassa vailla apua. Harjoittelu suunnitellaan yhdessä harjoittelijan kanssa ja hänen toiveensa huomioon ottaen,

Olen työelämässä oleva keski-ikäinen mummo. Elämäni on hyvää, länsimaista hyvinvointia iloineen ja suruineen. Vamos Training -lähetysharjoittelun kautta meille järjestyi halpa asunto, saimme myös usein autokyydin asunnolta kohteisiin, toisinaan kuljimme paikallisbussilla. Pääsimme ohjatusti tutustumaan seurakunnan eri työmuotoihin, jossa saimme olla mukana haluamallamme panostuksella. Ohjaajan tuki auttoi hahmottamaan omaa tehtävää ja yhteistä missiotamme kertoa ilosanomaa ja ennen kaikkea osoittaa lähimmäisenrakkautta erityisesti uskosta osattomille. Juuri tuo ohjattu harjoittelu tuntui sopivalta tilanteessani: minun ei tarvinnut yksin toimia vieraassa maassa vailla apua. Harjoittelu suunniteltiin yhdessä  kanssani ja minun toiveet huomioon ottaen.  

Espanjassa on paljon maahanmuuttajia, monia kansallisuuksia ja eri uskontojen edustajia. Suomalaisen seurakunnan kutsu on tehdä työtä muun muassa musliminaisten parissa. Jokaisella tapaamisella järjestetään pientä askartelua. Jotkut heistä ovat kiinnostuneita kristinuskosta ja uskoontulojakin on saatu nähdä. Työ on pitkäjänteistä vierellä kulkemista. Seurakunnan työ on monipuolista, olimme mukana myös perhetyössä ja lastenkerhoissa.  

Espanjankielinen seurakunta taas tekee arvokasta työtä kodittomien parissa. Saimme palvella näitä kovia kokeneita ihmisiä. Sain uutta intoa kertoa ilosanomaa, virkistyin hengellisesti, sain valtavasti ihania kokemuksia ja rakkauden Espanjaa kohtaan. Parasta matkalla oli, että saimme kohdata myös erään suomalaisen nuoren ja johdattaa hänet uskoon.  

Kiitos Vamoksen työntekijöille unohtumattomasta harjoittelusta. Herra siunatkoon Vamokselle paljon harjoittelijoita niin monin tavoin tarvitsevaan Espanjaan!


Vamos Training on non-stoppina tapahtuva lähetysharjoittelumahdollisuus Espanjassa. Harjoittelu voi olla kestoltaan 1 – 24 kk. Harjoittelun pituus voidaan sopia jokaisen yksilöllisen harjoittelutarpeen mukaan. Vamos Training on lähetystyön harjoittelua työkohteessa. Harjoittelu rohkaisee harjoittelijaa kutsumuksessaan ja auttaa löytämään Jumalan asettamat vahvuudet käytännössä.

Vamos Trainingin lisäksi Espanjassa järjestetään syksyisin 12 viikkoa kestävä Vamos Mission -lähetyskoulutus.