Ajankohtaista

Winfrida pääsi turvalliseen kouluun

Tansaniassa asuva albiinotyttö Winfrida on onnellinen. Hän saa käydä koulua, jossa hänen erityistarpeensa otetaan huomioon.

Winfrida on tullut Mwanzan sisäoppilaitoksesta viettämään sunnuntaita kotiinsa. Tytön köyhä, lukutaidoton äiti on iloinen koulua käyvän tyttärensä puolesta. Äiti on menettänyt kymmenestä lapsestaan kuusi, ja elämä sairaan miehen rinnalla on ollut kovaa. Kotona ei ole sähköjä. Ensitöikseen Winfrida onkin auttanut siskoa polttopuiden keruussa ja kanojen hoidossa.

Albinismin kanssa jää helposti yksin

15-vuotias koululainen suojaa kasvojaan auringolta koulupukuunsa kuuluvalla lierihatulla. Hän sekä hänen nuorempi sisarensa elävät albinismin kanssa, joka on perintötekijöiden aiheuttama melaniinpigmentin muutos iholla, hiuksissa ja silmissä. Siksi Winfridan iho on erityisen herkkä auringon UV-säteilylle. Pigmenttimuutos heikentää myös näköä.

Kaksi ensimmäistä kouluvuotta Winfrida joutui kertaamaan, kun suurissa ryhmissä opettajilla ei ollut aikaa huomioida hänen erityistarpeitaan. Kun Winfrida pääsi mukaan Fidan tukemaan Mwanzan haavoittuvien lasten tukihankkeeseen, hänen elämässään alkoi valoisampi aika.

Tytön kylällä ei ole yläastetta ja pitkä koulumatka on vaarallinen. Niinpä hankkeen johtaja järjesti Winfridan sisäoppilaitokseen, jossa opiskelee muiden lisäksi myös 27 albiinoa. Siellä  on vertaistukea ja Winfrida menestyy hyvin opinnoissaan.

Kauhutarinat eivät enää pelota

Mwanzan hankkeessa koululaiset saavat tukea nuorilta, jotka ovat saaneet koulunsa päätökseen. Winfridan tukihenkilö on ollut Esta.

– Vapaaehtoiset ovat auttaneet minua löytämään oman identiteettini, ja ymmärtämään itseäni. He ovat myös opettaneet minua kunnioittamaan Jumalaa, vanhempiani ja muita ihmisiä, Winfrida kertoo.

Ennen albiinoita ei pidetty kyläyhteisössä minään, mutta Winfrida haluaa vaikuttaa tähän. Hän ei enää pelkää kylillä kiertäviä kauhutarinoita siitä, miten albinoja metsästetään, koska heidän elimillään uskotaan olevan salaisia voimia ja niitä käytetään rituaaleissa. Vuosina 2005–2015 ainakin 65 albinismin kanssa elävää ihmistä on tapettu seudulla, jonka sydämessä Mwanzan kaupunki sijaitsee.

Jonain päivänä Winfrida haluaa olla vapaaehtoisena auttamassa sellaisia tukea tarvitsevia lapsia kuin hän itse oli. Koulussa hän pitää erityisesti matematiikasta, ja unelmoi insinöörin ammatista.

Sunnuntaisena iltapäivänä Winfridan perheen aurinkoisessa pihapiirissä vallitsee toivo paremmasta tulevaisuudesta, kun tyttö hyvästelee perheenjäsenet, ja istahtaa autoon joka vie hänet takaisin koululle.

 

AUTA KAIKISTA HAAVOITTUVIMPIA!

Tulisitko kummiksi? Mwanzan haavoittuvat lapset etsivät omaa kummia. Vain noin eurolla päivässä tuet yhden lapsen koulunkäyntiä.

Tee kertalahjoitus suurimpaan tarpeeseen.

20 € yksi koululainen saa omat kouluvarusteet tai tukihenkilön kuukaudeksi

50 € yksi lapsi pääsee kouluun