Ajankohtaista

Uusi kummikohde avautui Kosovossa

Fida aloitti paikallisten kumppanien kanssa kummityön Kosovossa. Työ kohdistuu köyhiin romaniperheisiin pääkaupungissa Pristinassa. Kyseessä on 15. maa, jossa kummityötä tehdään.

Pristinan evankelinen seurakunta (englanniksi Fellowship of the Lord’s People) tuntee hyvin romanien tilanteen. Seurakunta koki siksi tärkeäksi lähteä mukaan kummityöhön:

–Viimeiset sodan jälkeiset 15 vuotta ovat olleet kovia Kosovossa. Ihmisillä on henkisiä ja etnisten ryhmien välisiä haavoja. Romaneilla ei ole yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia, kertoo seurakunnan pastori Artur Krasniqi ja jatkaa:

–Kun vierailimme kärsivissä romaniyhteisöissä, havaitsimme että lapset kärsivät eniten, koska he eivät käy koulua. Kyse on heidän tulevaisuudestaan.


Romaneilta puuttuvat asiakirjat

Kosovossa elää vähemmistönä 35 000–40 000 romania. Tarkkaa lukua ei tiedetä, koska monelta romanilta puuttuu syntymätodistus ja sen myötä muut viralliset asiakirjat. Tämän vuoksi romanit jäävät myös sosiaaliturvan ja muiden palveluiden ulkopuolelle.

Lukutaidottomilla vanhemmilla ei ole usein muuta vaihtoehtoa tienaamiseen kuin roskienkeruu ja kerjääminen. Perheet muuttavat usein Länsi-Eurooppaan etsimään parempaa elämää; monet hakevat turvapaikkaa ja palautetaan. Tällöin lasten koulunkäynti saattaa välillä katketa tai koulukieli muuttua.


Lasten koulunkäyntiä tuetaan

Myös kummityön taustaselvitys osoitti, että romaniyhteisöissä suurin tarve on lasten koulunkäynnin tukeminen.

–On perheitä joissa lapset eivät käy koulua. Koulua käyvät lapset tarvitsevat apua läksyjen kanssa. Romanilapset myös joutuvat helposti koulukiusatuiksi, kertoo projektikoordinaattori Vollca Rajic.

Pristinan kummiyhteisössä asuu noin 120 romaniperhettä; yhteensä on noin 600-700 romania. Kummiohjelmassa romanilasten koulunkäyntiä tuetaan järjestämällä säännöllinen läksykerho, esiopetusta ja yksilöllistä tukiopetusta. Samalla lapset saavat opetusta kohteliaista käytöstavoista ja perushygieniasta kuten käsienpesusta, mikä auttaa heitä sopeutumaan koulussa.

Kun lapset käyvät koulua, myös heidän riskinsä joutua ihmiskaupan uhriksi esimerkiksi heikkojen perheolojen vuoksi pienenee. Lisäksi lapset voivat kuulla kummiohjelmassa rakastavasta Jumalasta.

Tavoitteena on saada 200 uutta kummia niin Kosovoon kuin Albaniaan ja Bosnia-Hertsegovinaan. Näissä maissa tuetaan etenkin romaniperheitä.

Ryhdy kummiksi Kosovon romanilapsille

KUVA: Hanna Huokuniemi