Ajankohtaista

Suomi on kääntämässä selkänsä maailman hädälle

Hallituksen leikkaukset iskevät kohtalokkaasti myös humanitaariseen hätä- ja kriisiapuun. Erityisesti pakolaisleireissä elävät ihmiset joutuvat kärsimään.

Suomi leikkaa järjestöjen humanitaarisesta avusta arviolta jopa 30 prosenttia ja kehitysyhteystyöstä 43 prosenttia. Tukea siirretään maailman köyhimmiltä yritysten riskilainoittamiseen.

‒Toivottavasti emme näytä esimerkkiä jota muut maat seuraisivat, toteaa Fidan kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun päällikkö Ismo Salerto.

Humanitaarisesta avusta leikkaaminen tulee syventämään inhimillistä hätää pahimmilla kriisialueilla. Pakolaisten määrä kasvaa ennätystahtia. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä pakolaisia ja evakkoja noin 59,5 miljoonaa, eniten koskaan YK:n tilastohistoriassa. Syyrian sota ja useat pitkittyneet aseelliset konfliktit tuovat ihmisiä Euroopan rajoille asti.

‒Leikkaukset ovat niin merkittäviä ja hätä niin suurta, että tässä ollaan ikään kuin laittamassa ihmisarvolle hintalappua, pohtii Salerto.

Leikkaukset iskevät pakolaisiin

Fida toimii kriisimaissa yhteisyössä paikallisten seurakuntien kanssa. Näin varmistetaan avunantajien läsnäolo ja osaaminen ruohonjuuritasolla. Ulkoministeriön rahoittaman humanitaarisen avun Fida on keskittänyt Kongon (DRC) ja Sudanin pakolaisille. Kongossa raiskaukset sekä lapsisotilaiden käyttö ovat edelleen arkipäivää. Sisällissodassa kuoli yli viisi miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi vuonna 2014 Fidan hankkeet antoivat ruoka-apua, elintärkeitä päivittäistarvikkeita ja psykososiaalista tukea yli 72 000 kongolaiselle sekä etelä-sudanilaiselle pakolaiselle. Heistä yli puolet oli naisia.

Lähi-idässä Fida avustaa Isisiä paenneita kristittyjä ja jesidejä useilla leireillä Irakin Kurdistanissa sekä Turkin Sirnakissa. Tuella on esimerkiksi hankittu huopia, ruokaa ja lämmittimiä, sekä pidetty traumatisoituneille lapsille leikki- urheilu- ja opetustuokioita.

Nyt Fidan sekä muiden suomalaisten järjestöjen useat elintärkeät avustusprojektit pakolaisalueilla saatetaan joutua lopettamaan. Kun pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä leikataan samanaikaisesti, ovat seuraukset hauraiden valtioiden ruohonjuuritason avustustoimintaan valtavat.

‒Kansalaisyhteiskunnan toiminta on elintärkeää köyhyyden poistamisessa. Ilman sitä ei voida vaikuttaa. Nyt hauraiden maiden kansalaisyhteiskunta on joutumassa maksajaksi yritysten ja viennin tukemiselle. Miten varmistetaan, että kaikista syrjityimpien ääni tulee jatkossa kuuluviin, Salerto huomauttaa.

Lue lisää:

Leikkaukset lopettaisivat Fidan työn useassa maassa