Ajankohtaista

”Se oli niin paha, ettei pystynyt liikkumaan”

Katmandusta tavoitettu Fidan hanketyöntekijä kertoo, miten selvisi lauantaiaamun maanjäristyksestä. Fida aloittaa katastrofikeräyksen.

Fidan työntekijä Terhi Teiskonlahti tavoitettiin Katmandusta lauantaina iltapäivällä (paikallista aikaa puoli viideltä).

AUTA NEPALIN MAANJÄRISTYKSEN UHREJA

Soita katastrofiavun lahjoituspuhelimeen 0600-13234 (hinta 21,28 €).
Tekstaa fida10 numeroon 16155 (10 euron lahjoitus).

Tee tilisiirto:

Fida International ry

IBAN-tilinumero: FI4122871800005256

BIC/SWIFT: NDEAFIHH

viitenumero: 558002 (Eväät elämään)

Lauantai on paikallinen vapaapäivä. Teiskonlahti oli maanjäristyksen sattuessa kirkossa Katmandun keskustassa. Hän kuvailee järistyksen kauhunhetkiä.

– Heti tajusi sen, että tämä on nyt iso järistys. Tuli mieleen, mihin nurkkaan pitäisi mennä, koska ei tiedä, kestääkö rakennus.

– Se oli niin paha, ettei pystynyt liikkumaan. Meitä oli 20–30 henkilöä, me vain pidimme käsistä toisiamme kiinni ja rukoilimme.

– Järistys oli todella voimakas ja kesti varmaan useamman minuutin. Siinä tuli sellainen tunne, ettei se lopu ikinä.

Kun voimakkain järistys helpotti, ryhmä siirtyi kirkosta läheiselle aukiolle, jossa oli paljon ihmisiä.

– Kun olimme ulkona aukiolla, tuli vielä monta voimakasta jälkijäristystä.

Teiskonlahden mukaan keskusta oli täynnä ihmisiä. Kaikilla oli puhelimet käytössä, joten puhelinliikenne on ruuhkaantunut.

– Keskustassa liikkui hälytysajoneuvoja, poliiseja ja ambulansseja. Jotkut olivat pahasti ruhjoutuneita.

Illaksi luvattu jälkijäristyksiä

Fidan työntekijät ovat tällä hetkellä majoittuneina Fidan toimistossa pohjoisosassa kaupunkia. Paikka on melko turvallinen, koska lähistöllä ei ole korkeita rakennuksia.

Sähköt ovat poikki, mutta generaattori toimii toistaiseksi. Juomavettä on riittävästi.

– Mietimme vielä, mihin menemme, jos alkaa tulla jälkijäristyksiä. Illaksi tänne odotetaan vielä suurempaa jälkijäristystä, Teiskonlahti kertoo.

Vielä ei ole tullut mitään tietoja Fidan hankealueiden tuhoista muualta maasta. Yksi Fidan perustama, sittemmin itsenäistynyt, nuorisokeskus sijaitsee lähellä maanjäristyksen keskusta.

Nepal on maanjäristyksille altista aluetta. Suurempaa järistystä on osattu odottaa, sillä edellisestä voimakkaasta järistyksestä on kulunut 80 vuotta.

Tammikuussa 1934 Nepal-Bihar-maanjäristyksessä kuoli Nepalissa arviolta 11 000–12 000 ihmistä ja Intian puolella Biharissa noin 7 200 ihmistä.