Ajankohtaista

Rauhannobelisti Denis Mukwege puhuu Rakas Kongoni -lähetysjuhlassa

Lähetysjuhla kutsuu kristittyjä seisomaan konfliktin repimän Kongon kansan rinnalla. Pääpuhujana juhlassa kuullaan kongolaista rauhannobelisti Denis Mukwegea. 

Kongon demokraattinen tasavalta on kärsinyt hirvittävästä konfliktista vuosikymmenten ajan. Konfliktin julma tunnuspiirre on seksuaalinen väkivalta. Maassa toimii ruotsalaisten lähettien aloittama CEPAC-helluntaikirkko, jonka kanssa myös Fida työskentelee Kongossa. Seurakunta seisoo Kongossa turvasatamana hädän keskellä, mutta on myös oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta puhuja. CEPAC:illa on lukuisia klinikoita, kouluja ja turvakoteja ympäri maata.

Gynekologi ja CEPAC:in pastori Denis Mukwege hoitaa seksuaalisen väkivallan uhreja ja sai työstään Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2018. Useita muitakin ihmisoikeuspalkintoja saanut Mukwege kiertää eri puolilla maailmaa puhumassa Kongon ihmisoikeustilanteesta.

Läheinen yhteys Suomen helluntailähetykseen 

Suomalaiset lähetystyöntekijät, kirurgi Veikko Reinikainen ja erikoissairaanhoitaja Mirja Reinikainen, toimivat nuoren Mukwegen rinnalla hänen työnsä alkuvaiheissa. Pariskunta lähti silloiseen Zaireen ensimmäistä kertaa yli 40 vuotta sitten Ruotsin helluntailiikkeen PMU-järjestön työyhteyteen. Reinikaiset työskentelivät Kongossa vuosikymmenten aikana Fidan (silloinen Lähetyksen Kehitysapu) ja kolmen suomalaisen helluntaiseurakunnan tukemana.

Reinikaiset toimivat Mukwegen kanssa Lemeran vuoristosairaalassa 80- ja 90-luvuilla. Mukwege on todennut Veikon olleen hänen oppi-isänsä. Aikakauteen mahtui vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun Veikko Reinikainen ja Denis Mukwege mm. pakenivat Lemerassa puhjenneita taisteluja luotisateessa.

Vuonna 1999 Reinikaiset olivat Mukwegen rinnalla, kun tämä alkoi perustamaan myöhemmin kuuluisaksi tullutta Panzin sairaalaa, jossa hoidetaan seksuaalisen väkivallan uhreja.

Denis Mukwege on puhujavieraana Rakas Kongoni -lähetysjuhlassa Helsingin Saalem-seurakunnassa sunnuntaina 27.10. klo 17. Tilaisuudessa julkaistaan lähetysveteraani Mirja Reinikaisen kirjoittama muistelmateos Rakas Kongoni. Mirja ja Veikko Reinikainen tuntevat Kongon arjen monien vuosikymmenten ajalta. Muistelmateoksessaan Mirja Reinikainen palaa pariskunnan lähetystyökausien riemullisiin ja raskaisiin kokemuksiin.

Tilaisuudessa kuullaan myös Kongon kärsimyksiä läheltä seuranneen ministeri Elisabeth Rehnin ajatuksia ja muistoja yhteiseltä taipaleelta Mukwegen ja Reinikaisten kanssa.

Tervetuloa juhlimaan Kongon lähetyksen historiaa ja tulevaisuutta, sekä kuulemaan, mitä rauhannobelisti Denis Mukwegen sydämellä on suomalaisille!  
Tilaisuuteen on vapaa sisäänpääsy.

Denis Mukwege vierailee Suomessa lokakuun lopussa: 

  • Rakas Kongoni -lähetysjuhla Helsingin Saalem-seurakunnassa, osoite Näkinkuja 3, Helsinki. Juhla alkaa klo 17. Vapaa pääsy, tervetuloa!
  • Kutsuvierastilaisuus Helsingissä ma 28.10. klo 17. Vain kutsutuille.
  • Pressikahvit rauhannobelistin kanssa median edustajille Helsingissä ma 28.10. klo 13. Ennakkoilmoittautuminen 24.10. mennessä osoitteeseen pressi@framillafinland.fi, tiedustelut: Unna Lehtipuu 050 5710199, unna.lehtipuu@framillafinland.fi
  • Denis Mukwege saapuu Suomeen la 26.10. Malmin lentokentälle MAF:in lentokoneella.
  • Lisätietoja ja materiaalia: 
    Kirsi Koski-Kujala, viestintäpäällikkö, kirsi@fida.info, 040 186 5914
    Päivi Simi-Kim, tiedottaja, paivi.simi-kim@fida.info, 040 532 9325