Ajankohtaista

Raj oppi lukemaan

Vielä vuosi sitten Raj Kumari, 19, ei olisi uskonut, että hän oppisi lukemaan ja kirjoittamaan. Nuoren naisen haave toteutui.

Eväät elämään 2015 -kampanjassa  kerroimme eteläisessä Nepalissa asuvasta Raj Kumarista. Perheen kohtalo oli surullinen: köyhyyden vuoksi Raj ei voinut käydä koulua.

Kylään oli kuitenkin tulossa muutoksia. Koulua haluttiin kehittää ja lukutaito-opetus oli alkamassa. Sitten Nepaliin iski maanjäristys.

Raj Kumari kertoo, että ihmiset säikähtivät järistystä ja kylän koulu oli viikon kiinni, mutta arki palautui normaaliksi. Intian rajalla sijaitseva kylä selvisi vähällä.

– Kun järistys tuli, me pelkäsimme. Äiti sanoi, että talomme varmasti luhistuu ja kaikki kuolemme sen alle. Niinpä nukuimme useamman yön pihassa, Raj sanoo.

Haaveesta tuli totta

Ramgopalpurissa koulutyötä voitiin jatkaa normaalisti. Fida ja Etelä-Nepalissa toimiva kumppanijärjestö Relative Nepal käynnistivät lukutaito-opetuksen kylässä. Raj suoritti ensimmäisen kurssin kolmessa kuukaudessa.

– Vieraillessani Rajin luona hän jo luki ja kirjoitti minulle sanoja oppikirjastaan! Hän haluaa mennä jatkokurssille ja haave opettajan ammatista elää, kertoo Päivi Leppänen, joka käy työssään hankekoordinaattorina seuraamassa koulutyön etenemistä Nepalin kylissä.

Lahjoittamalla keräykseen tuet köyhien kylien lukutaitokursseja! Erityisesti daliti-tytöt hyötyvät lukutaito-opetuksesta.