Nepalissa apu maanjäristysalueille on mennyt perille
Useat maanjäristyksen raunioittamat kylät ovat saaneet Fidan nepalilaisten kumppanien kautta apua.
Nepal on edelleen raunioina huhtikuisten maanjäristysten jäljiltä. Noin 1,5 miljoonaa lasta jäi kodittomaksi, ja 5000 koulua tuhoutui jättäen arviolta miljoona oppilasta ilman luokkahuonetta. Lasten terveyden, psyykkisen hyvinvoinnin ja koulunkäynnin palauttaminen on nyt ensisijaisen tärkeää.
Ruokaa, suojaa ja tukea viljelyyn
Suomalaisten lahjoittajien tuella sekä Suomen ulkoministeriön myöntämällä avustuksella Fidan nepalilaiset kumppanit auttoivat elokuun loppuun mennessä 5282 perhettä, yhteensä noin 26 000 ihmistä. Apuun sisältyi riisiä, linssejä, papuja, ruokaöljyä, suolaa, suojapressuja, huopia, patjoja, vesikanistereita, hygieniatarvikkeita sekä rakennusmateriaaleja. 2700 oppilasta jatkaa koulunkäyntiään väliaikaisissa katoskouluissa.
Fida on toimittanut avun Nepalissa perille kolmen kehitysyhteistyön kumppanijärjestönsä sekä Nepalin AoG-seurakuntien kautta.
‒ Ensi vaiheessa toimimme usealla alueella, mutta myöhemmin keskityimme pahasti tuhoutuneeseen Nuwakotin piirikuntaan. Alussa annoimme hätäapua, kuten ruokaa ja suojapressuja. Myöhemmin toimitimme kattopeltejä ja siemeniä riisin istutusta varten. Myös väliaikaisia koulurakennuksia on tehty, summaa humanitaarisen avun päällikkö Ismo Salerto.
Vapaaehtoiset leskien ja vanhusten tukena
Salerto oli kesällä Nepalissa koordinoimassa avustusta Nuwakotin alueelle. Hän tarkasti erityisesti väliaikaisten suojamajojen rakentamista.
‒ Lähes kaikki talot olivat sortuneet tai kärsineet vaurioita. Useat koulut olivat vaarallisessa kunnossa, Salerto kuvailee olosuhteita.
‒ Tämä oli suurin katastrofi miesmuistiin Nepalissa. Silti ihmiset olivat olleet oma-aloitteisia suojien rakentamisessa ja he tarvitsivat siihen kipeästi apua ennen runsaita sateita. Siksi paransimme suojia ja annoimme materiaaliapua.
‒ Kumppaniemme vapaaehtoiset auttoivat väliaikaisten rakennusten pystyttämisessä niitä henkilöitä, jotka eivät itse pystyneet rakentamaan, kuten leskiä, vanhuksia ja yksinhuoltajia. Vapaaehtoisia oli yli 80 ja he jalkautuivat tiimeissä eri kyliin, Salerto kertoo.
Kiitos kuuluu lahjoittajille
Fidan ja Suomen helluntaiseurakuntien kevään Eväät elämän -keräys, jolla oli tarkoitus kerätä varoja Nepalin koulunkäyntihankkeisiin, valjastettiin katastrofikeräykseksi maanjäristyksen iskettyä juuri vuosittaisen kampanjan aikaan.
Keräykseen osallistui pari tuhatta helluntaiseurakuntien vapaaehtoista lipaskerääjää, ja useat tahot ottivat osaa erilaisilla tempauksilla. Esimerkiksi Pohjanmaalla elokuvateatterit pitivät Autolla Nepaliin -elokuvan hyväntekeväisyysnäytöksiä. Keräykseen kertyi lahjoituksia yli 400 000 euroa. Tuotosta yli kolmannes on jo käytetty hätäapuun Nepalissa ja vajaa kolmannes lasten koulunkäyntihankkeisiin.
‒ Hyvin onnistunut keräys antaa meille mahdollisuuden auttaa kyliä toipumaan pitkällä tähtäimellä. Kiitos siis kuuluu jokaiselle omastaan antaneelle, Salerto kiittää lahjoittajia.
‒ Nyt kumppanit selvittävät tarpeita, joihin voimme suunnata apua seuraavaksi. Nepalin hallitus on pyytänyt järjestöiltä tukea jälleenrakennukseen, psyykkiseen toipumiseen, lasten koulutuksen turvaamiseen ja elinkeinojen elpymiseen. Paljon on vielä työtä jäljellä, Salerto summaa.
Lue lisää aiheesta:
http://www.fida.info/nepalilaisten-elama-jatkuu-epavarmana/