Ajankohtaista

Nepalilaisten elämä jatkuu epävarmana

Fida on yhdessä nepalilaisten kumppanijärjestöjen kanssa auttanut Nepalin syrjäisiä kyliä toipumaan maanjäristyksestä. Tässä muutama tarina apua saaneista ihmisistä.

Kalpana sai apua suojan rakentamiseen

Ennen maanjäristystä Kalpana Kumal, 23, teki raskasta työtä rakennustyömailla elättääkseen kolme lastaan yksin. Maanjäristys tuhosi yksinhuoltajaäidin perheen kodin täysin. Kaikki ruokavarannotkin hautautuivat raunioihin.

Kalpana yritti rauhoitella pieniä lapsiaan, vaikka kaikki ympärillä oli yhtä kaaosta. Perhe sai Fidan nepalilaiselta kumppanijärjestöltä ruoka-apua. Se auttoi heitä pysymään hengissä. Kaikista eniten he kuitenkin tarvitsivat suojaa sateelta ja kylmältä.
Kun minä olin hädässä, sain teiltä apua väliaikaisen kodin rakentamiseen. Yksinäisenä naisena suojan rakentaminen oli minulle se suurin haaste. Enää ei tarvitse huolehtia siitä, kiitos!

Nyt kun perheellä on katto pään päällä, Kalpana odottaa, että saisi taas aloittaa työnsä rakennustyömaalla. Häntä huolettaa, miten lasten koulunkäynnin käy, jos hänellä ei ole töitä. Tulevaisuuden haaveena Kalpanalla on saada pysyvä koti ja toimeentulo.

Sani menetti tyttärensä raunoihin

Sani Tamang

 

Sani Maya Tamang, 27, asui vuokrahuoneessa Nuwakotissa, ennen kuin maanjäristys tuhosi hänen kotinsa. Sani menetti toisen tyttärensä maanjäristyksessä. Lisäksi hänen ulkomailla työskennellyt miehensä kuoli vuosi aikaisemmin.
– Saamani apu oli elintärkeää, kun menetin rakkaan tyttäreni ja kotini, Sani kyynelehtii.

Nyt Sani yrittää parhaansa mukaan elättää toista tytärtään, vaikka työtä ei ole. Sani ja hänen tyttärensä traumatisoituivat pahoin maanjäristyksen takia.

Sani on saanut apua traumaattisiin kokemuksiinsa, mutta taloudellisesti hänellä on haastavaa. Sani asuu tyttärensä kanssa väliaikaissuojassa ja viljelee pientä maapalstaansa. Hän tekee nyt kaikkensa, jotta voisi laittaa tyttärensä kouluun ensi vuonna.

Dhanin perhe tekee kovasti työtä toimeentulon eteen

Nuwakot_Dhana Bahadur Damai

 

Nepalilainen 82-vuotias Dhan Bahadur Damai asuu perheineen Nuwakotissa. Dhanin perheen talo tuhoutui täysin maanjäristyksessä. Ensin perhe pääsi suojaan naapurinsa taloon.

– Saimme tarvikkeita, ruokaa ja muuta. Nepalin hallitukselta saamme noin kuusi euroa kuukaudessa ja sillä pystymme kattamaan päivittäiset elinkustannuksemme, Dhan selittää.
Dhanin perhe sai Fidalta valmiin väliaikaissuojan, sillä hän ja hänen poikansa ovat molemmat invalideja.

– Jos olisimme saaneet vain kattopeltiä, emme olisi pystyneet rakentamaan suojamajaa itsellemme.
Dhan toivoo, että saisi avustusta uuden talon rakentamiseen. Dhanin sokea poika ja miniä avustavat parhaansa mukaan maanviljelyssä, josta perhe saa hieman lisätuloa.