Ajankohtaista

Nenäpäivä tukee köyhimpiä lapsia ja nuoria

Nenäpäiväkampanja on taas käynnistynyt maailman köyhimpien lasten ja nuorten auttamiseksi. Seuraavien kolmen viikon aikana kuka tahansa voi ottaa osaan iloiseen nenäilyyn ja kerätä varoja niille, joiden aamupuurolautasesta paistaa pohja jo ennen ruokailua.

Nenäpäivästä on kasvanut kansanliike, johon voi osallistua niin päiväkodissa, koulussa ja työpaikalla kuin yksin tai kokoamalla oman tiimin. Avun toimittavat perille yhdeksän hyväntekeväisyysjärjestöä.

Fida auttaa Nenäpäivävaroilla syrjäytymisvaarassa eläviä traumatisoituneita lapsia ja nuoria sekä parantaa ravitsemustilannetta viidessä Itäisen Afrikan maassa (Burundi, Etiopia, Kenia, Tansania, Uganda).

Punaiset sohvat seikkailevat

Paraikaa 18 kaupungissa seikkailevat punaiset Pohjanmaan kalusteen lahjoittamat nenäsohvat tapahtumasta toiseen. Fida koordinoi nenäjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden tapahtumia Mikkelissä ja Kouvolassa.

Mikkelissä esimerkiksi lapset saivat yhdeksi päiväksi satusohvan. Myös paikallisen helluntaiseurakunnon nuoret aikuiset ja toisaalta kokeneet ”autoreiskat” ovat ideoineet avustustempauksia, oppilaitosten ja yritysten lisäksi.

Kouvolassa aiotaan muun muassa uittaa nyt Fida lähetystorin ikkunassa koreilevaa Nenäsohvaa kaupunginjohtajan kanssa, moottoroidulla laiturilla Kymijoessa.

– Tässä yhdistyy kutsumus ja kehitysmaiden lasten auttaminen sekä toimiminen kotikaupungissa, kuvailee tuntojaan Mikkelin nenäpäiväkoordinaattori Anna-Maija Poméll.

Lukuisa määrä yksityisiä ja yrityksiä on jo mukana Nenäpäivässä. Omat tavaransa voi myydä hyvillä mielin Tori.fi-nettipalvelussa ja samalla kartuttaa virallisesti Nenäpäivän kassaa. Myös leipojille ja lemmikinomistajille on ideoita.

Tuunasia, eli uusia punaisia suomalaisvalmisteisia neniä, voi hankkia K-ketjun kaupoista. Tämän vuoden nenät saa jopa hohtamaan pimeässä. Ostosreissuille voi hankkia kilpailuvoittajien suunnittelija Mert Otsamon ja laulaja Krista Siegfridsin suunnitteleman upean Rakkaus-teemaisen nenäkestokassin.


Köyhimmille lapsille aamupuuro ja mahdollisuus koulunkäyntiin

Tansaniassa Fida tukee vammaisten lasten koulunkäyntiä ja oikeuksia; toisaalla apua saavat aids-orvot, katulapset ja entiset lapsisotilaat.

Köyhimmät pienviljelijäperheet saavat neuvoja ja konkreettista tukea kuivuusalueilla. Tansanialaisperheitä opastetaan säkki- ja kateviljelyyn ja he saavat käyttöönsä aurinkoenergialla toimivia uuneja. Nenäpäiväshowssa 6.11. vieraillaan myös Tansaniassa Fidan työalueilla kaupanmyyjä Kristiina Ruohion ja professori Esko Valtaojan silmin.

Lisää ideoita ja tietoa tempauksista on sivulla www.nenäpäivä.fi. Seuraa myös Fidan nenäpäiväuutisointia Facebookissa ja muualla somessa.

Lue Kristiinan matkablogi Tansanian vierailulta

Kuuntele Nenäpäiväteemaiset varttitunnin Fidamiini-ohjelmat to 29.10, 5.11. ja 12.11. klo 19.00 Radio Deissä (myös nettiradio dei.fi).

Muutos 21.10.: Korjattu Eunicen iäksi 9 vuotta.