Ajankohtaista

Laosissa koulunsa keskeyttäneitä uhkaa pakkotyö Thaimaassa

Fidan kouluhanke on auttanut tuhansia nuoria Laosin maaseudulla. Uusia koulurakennuksia on rakennettu, niiden tarvikkeita uusittu ja opettajia koulutettu.

Laosin maaseudulla koulua on totuttu käymään alkeellisissa oloissa. Koulurakennukset ovat usein vanhoja ja rapistuneita, pulpetit puuttuvat, samoin kunnon tarvikkeet. Pahimmillaan yhdessä luokassa on 80 oppilasta.
Suurin ongelma on kuitenkin koulun keskeyttäminen, Laosin kouluhankkeessa kolme vuotta työskennellyt Satu Ilomäki sanoo.

Anna työmme köyhimpien hyväksi jatkua! Lahjoita suurimpaan tarpeeseen tai ryhdy kummiksi kehitysmaan lapselle.

Kun koulu jää kesken, on nuorten vaikea saada kunnon töitä. Toisten kohtalona on pakkotyö Thaimaassa.
Syitä koulun keskeyttämiselle on monia.
– Yksi niistä on opetuksen ja koulujen heikko taso. Koulunkäynnin esteeksi saattaa myös nousta avun tarve kotona tai liian pitkä koulumatka, Ilomäki sanoo.

Usein syyksi riittää pelkästään se, että on tyttö. Tytöt keskeyttävät koulun poikia useammin ja aloittavat sen harvemmin.
– Maassa on vieläkin alueita, joissa vanhemmat eivät päästä tyttöjä kouluun. Kouluista ei löydy tytöille välttämättä vessoja, ja järkyttävintä on, että maaseudun kouluissa tapahtuu jopa tyttöjen hyväksikäyttöä.

Pakkotyöhön Thaimaahan

Usein koulunsa keskeyttäneet haluavat töihin Laosin naapurivaltioon Thaimaahan. Lähtijöiden mielessä siintävät korkeampi palkka ja parempi elämä, mutta totuus on yleensä toinen.
– Koulunsa keskeyttänyt tyttö saattoi luulla lähtevänsä töihin tehtaaseen mutta päätyikin lopulta bordelliin.
Lähtijöitä on riskeistä huolimatta valtavasti.
– Kun kouluissa kysyy, kuinka moni suunnittelee lähtevänsä Thaimaahan töihin, nousee käsiä todella paljon. Laittomien diilereiden kautta lähtöön liittyviä riskejä ei tiedetä.

Kouluissa on pidetty tietoiskuja muun muassa Thaimaahan lähdön vaaroista. Ihmiskaupan vastaisissa kampanjoissa oppilaille on näytetty tarinoita lähtijöistä ja siitä todellisuudesta, mikä useimpia rajan takana odottaa.
– Ne tarinat ovat olleet vaikuttavia. Yleensä kampanjoiden jälkeen moni, joka oli aiemmin lähdössä, päättikin jatkaa koulua, Ilomäki kertoo.

Koulutus on avain

Fida on tehnyt Laosissa kauan töitä kymmenessä maaseudun koulussa. Yhdessä koulussa saattaa olla jopa 500 oppilasta, joten kouluhanke on auttanut tuhansia nuoria.
Uusia koulurakennuksia on rakennettu, niiden tarvikkeita uusittu ja opettajille on järjestetty ammatillista koulutusta.
Parantamalla opettajien ammattitaitoa myös oppilaat ja näiden perheet ovat alkaneet nähdä uutta arvoa koulunkäynnissä.
Epäpätevät opettajat ovat todellinen ongelma etenkin maaseudulla.
Opettajan tutkinnonkin voi ostaa rahalla, joten sekään ei aina ole laadukkaan opetuksen tae.
– Opetuksen taso on vielä kaukana meidän tasosta. Mutta opettajien pätevyystaso on vähitellen noussut, ja pätevyyden myötä myös palkka. Se taas motivoi opettajia ja sitä kautta oppilaita.
Ilomäki on tyytyväinen siihen, mitä Laosissa on saatu aikaan. Vaikka työtä vielä riittää, on suunta oikea.
– Koulujen arvostus on työn kautta noussut, ja koko kylä on hyötynyt paremmista kouluista, Ilomäki sanoo.
– Kouluissa on ymmärretty se, että hyvä koulutus on avain parempaan tulevaisuuteen.