Ajankohtaista

Kosovolla on toivoa!

Pristinan protestanttinen seurakunta julistaa: Kosovolla on toivoa! Tiukentunut taloustilanne ajaa yhä useammat kosovolaiset ulkomaille paremman toimeentulon perässä.

Kosovo on Euroopan nuorin maa Balkanin sydämessä. Vuonna 2008 itsenäistynyt valtio oli vielä viisi vuotta sitten yksi maailman optimistisimmista maista.

Maailmanlaajuinen taantuma on kuitenkin saanut uskon tulevaisuuteen romahtamaan. Nuorisotyöttömyys, korruptio, ääri-islamilaisuuden pelko ja alati kallistuvat elinkustannukset saavat kosovolaiset äänestämään jaloillaan: Tämän vuoden tammikuussa 45 000 kosovolaista jätti maansa ja lähti Eurooppaan paremman elämän toivossa.

Ruuhkaa rajalla

Kosovolaiset tarvitsevat viisumin päästäkseen Schengen-alueelle. Monet yrittävät rajan yli myös ilman viisumia. Jo viime vuoden puolella Kosovosta muutti romaneja laittomasti pääosin Saksaan, mutta viime aikoina keski- ja yläluokkaankin kuuluvia työelämässä olevia kosovolaisia on lähtenyt bussilasteittain ulkomaille.

Osa myy kaikkensa lähtiessään. Maassa kerrotaan ihmeellisiä tarinoita, kuinka toiset ovat saaneet länsimaista sosiaaliturvan ja paremman elintason. Kukaan ei puhu yöllisistä karkotuksista tai vankilassa vietetyistä öistä Unkarin puolella. Ihmiset ovat valmiita riskeeraamaan kaikkensa päästäkseen pois kurjistuvasta maastaan.

Kosova ka shpresë – Kosovolla on toivoa

Pristinan protestanttinen seurakunta päätti nousta puolustamaan maansa tulevaisuutta. Seurakuntalaiset menivät illalla rukoilemaan bussiasemalle, josta lähti busseja rajan yli. Heillä oli mukanaan plakaatteja, jotka julistivat, että Kosovolla on vielä toivoa.

–Tiedän ainakin yhden tytön, jonka veli oli jo ostanut bussilipun, mutta tyttö vakuutti isänsä ja veljensä, että hänen ei ole hyvä lähteä. Myös yhden pojan perhe oli lähdössä, mutta ainakin vielä he ovat maassa, kertoo Fidan työntekijä Mari Kaatrasalo Kosvosta.

– Olemme seurakuntana paljon rukoilleet, että voisimme olla toivon välikappaleita tässä yhteiskunnassa.

Seurakunnan nuoret ovat perustaneet sosiaaliseen median kampanjan, joka julistaa toivoa Kosovolle. Kampanja on hyvin saanut näkyvyyttä muussakin mediassa. Instagram-kampanja löytyy tunnisteella #kosovakashprese. 

Linkki Facebook-tapahtumaan.