Ajankohtaista

Kenian ja Ugandan helluntaikirkot suojelevat lapsia

Lastensuojeluohjeisto vaikuttaa satojen tuhansien lasten hyvinvointiin. Hanke saa Nenäpäivän tukea.

Pieni ugandalainen lapsi varastaa leipäpalan nälkäänsä. Hänen sormensa poltetaan tai siitä leikataan pala pois, jotta hän ei enää vastaisuudessa varastaisi.
Keniassa kymmenvuotias tyttö viedään pois kodistaan ja hänen sukuelimensä silvotaan.
Onko oikein, että nämä lapset elävät häpeän ja pelon keskellä eikä kukaan aikuinen suojele heitä?

Nenapaiva_2015RGB Lahjoita Nenäpäivä-keräykseen! www.nenäpäivä.fi

Hyvät neuvot tarpeen

Fida on tehnyt lähetystyötä Itä-Afrikan maissa 1930–40-luvulta lähtien. Lapset ja nuoret ovat olleet aina vahvasti kokonaisvaltaisen lähetystyön keskiössä.
Kuitenkin jo kulttuurisista syistä johtuen lapset ovat usein jääneet jalkoihin. Heidän äänensä ei ole tullut kuulluksi.

Kun Fida aloitti psykososiaalisen tuen ohjelman itäisessä Afrikassa, tuli esille, kuinka yleistä lasten kaltoinkohtelu ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat alueen maissa. Samalla kävi ilmeiseksi, että tarvitaan yhteinen ohjeisto tukemaan lasten hyvinvointia.

Uusi ohjeisto on läpimurto

Anne Joensuu, Fidan psykososiaalisen tuen neuvonantaja, oli mukana ohjaamassa prosessia. Suunnittelutiimissä oli mukana motivoituneita ja päteviä ammattilaisia, joiden sydämellä on lapsi- ja nuorisotyö.
Lastensuojeluohjeistoa laadittaessa huomioitiin Kenian ja Ugandan lainsäädäntö. Työryhmässä oli mukana valtion viranomaisia ja lakiasiantuntijoita.
– Kenian Full Gospel -helluntaikirkolla on yli 120 esikoulua ja 70 alakoulua, mutta ohjeistoa tarvitaan myös valtion kouluissa. Nyt kumppanilla on seurakuntien ja valtion yhteinen näkemys, kertoo Anne Joensuu ja iloitsee lopputuloksesta:
– Koemme, että ohjeisto on läpimurto pitkäjänteisessä ja kokonaisvaltaisessa lähetystyössä.

Lasten huomista rakennetaan tänään

Psykososiaalisen tuen hankekoordinaattori, pastori John Sadera painottaa, että seurakuntien tulee sisäistää lasten oikeudet.
– Tämän käsikirjan tarkoituksena on ohjata seurakuntien periaatteita ja asenteita, että koko henkilöstö ottaisi huomioon lastensuojelun ja lasten oikeudet toimiessaan lasten parissa, Sadera kommentoi.
Anne Joensuu vakuuttaa, että uusi ohjeisto ei jää pölyttymään hyllylle.
– Nyt on aika kouluttaa lasten ja nuorten suojelua ruohonjuuritasolle asti!

Sekä Keniassa että Ugandassa asiantunteva vapaaehtoistiimi on tehnyt suunnitelman ohjeiston täytäntöönpanoa varten. Tiimit vierailevat seurakunnissa ja vastaavat siitä, että ohjeisto jalkautuu seurakuntien, koulujen ja yhteisöjen arkeen.

Pastorit haluavat, että heidän seurakuntansa ovat paikkoja, joissa lapsia rakastetaan, suojellaan ja pidetään tärkeinä. Se miten, lapsia kohdellaan tänään, määrittelee sen, mitä heistä tulee huomenna.

Artikkelin alussa olevat esimerkit ovat seurakuntapastorien kertomia tositarinoita omien alueidensa lasten elämästä. Traumatisoituneiden lasten psykososiaalisen tuen hanke saa Nenäpäivän lahjoitustuottoja.