Ihmiskauppa orjuuttaa ja hyväksikäyttää miljoonia ihmisiä
Tellus2016-lähetyskonferenssissa julkaistiin uutuuskirja ”Orjuus tänään – näkökulmia ihmiskauppaan”. Kirjan toimittanut Merja Saarni sai sytykkeen aiheeseen työskennellessään Fidan tehtävissä Kaakkois-Aasiassa.
Merja Saarni työskenteli vuosia Fidan tehtävissä Thaimaassa ja Kambodzassa. Hänelle tärkeä teema oli etenkin naisten ja tyttöjen asema.
Kambodzan-vuodet antoivat sytykkeen toimia entistä päämäärätietoisemmin, jotta maaseutukylissä voitaisiin tukea ihmiskaupan vaaravyöhykkeellä eläviä perheitä. Myös Fidan kummitoiminta ehkäisee lasten joutumista ihmiskauppiaiden kynsiin.
TULE KUMMIKSI – SUOJELET LAPSIA IHMISKAUPALTA!
Kambodzan köyhien kylien lapset tarvitsevat suomalaisten kummien tukea. Koulunkäynti, hyvästä terveydestä huolehtiminen ja tieto lapsen oikeuksista suojelevat lapsia ihmiskaupalta. Liity kummiksi netin kautta tai soita 010 505 7700.
Saarni kertoo esimerkkejä Kambodzassa näkemistään asioista, jotka ”järkyttivät mutta myös herättivät”.
– Näin, että perheistä ykskaks hävisi tytär. Tytär lähti töihin pääkaupunkiin, mutta sen jälkeen häntä ei nähty. Näin, kuinka päivällä kadunpätkä, jossa nuoret tytöt myivät simpukoita ruoaksi, muuttui illalla prostituutiotoriksi. Näin, kuinka hotellissa kerrosten välillä istui alaikäisiä tyttöjä odottamassa asiakkaita.
Nämä samat ihmiskaupan raadolliset ilmiöt rohkaisivat Merja Saarnia tarttumaan myös kirjaprojektiin.
Ihmiskauppa on häikäilemättömyysbisnestä
Merja Saarni kuvailee ihmiskauppaa ja sen toimijoita häikäilemättömäksi. Kylissä saattaa liikkua hyvin ystävällisiä ja sujuvasanaisia ihmisiä, jotka tutustuvat köyhiin perheisiin ja tarkkailevat heidän tilannettaan. Sitten he saattavat ehdottaa lapsille ”hyvää työpaikkaa”.
– Köyhiä ihmisiä ja heidän ahdinkoaan käytetään törkeästi hyväksi, kiteyttää Saarni.
Tyypillinen tilanne Kambodzan maaseutukylissä on se, että perheen tytär lähetetään töihin läheiseen kaupunkiin tai pääkaupunkiin asti. Tarjolla on paikka vaikkapa kotiapulaisena tai tarjoilijana ravintolassa.
Työhön kuuluu kuitenkin ”kokonaisvaltaista palvelua” – ja järkyttävä todellisuus selviää vasta paikan päällä.
”Äiti on aina äiti”
Merja Saarni tietää, että Kambodzassa moni köyhä perhe on pakkotilanteessa. Perhe saattaa olla velkaantunut tai lapsia on toimeentuloon nähden liian paljon.
– Kaksisataa dollaria, jolla lapsi myydään töihin, on valtava summa rahaa siihen tilanteeseen.
Lainsäädännöstä ei ole apua silloin, kun köyhyyden vuoksi lapsia on joka tapauksessa pakko lähettää töihin. Omat haasteensa luo korruptio ja se, että ihmiskaupan lonkerot ovat levinneet niin laajalle jopa viranomaisia myöten.
– Poliisille tehdään ilmoitus [lapsesta], mutta saattaa olla, että häntä etsitään vain nimellisesti, Saarni kertoo esimerkin.
Merja Saarni kuitenkin muistuttaa, että köyhyydenkin keskellä ”äiti on aina äiti”.
– Samat tunteet ovat sielläkin ihmisillä, kun he joutuvat tekemään äärimmäisiä ratkaisuja.
Jos käy ilmi, että lapsi onkin joutunut ihmiskauppiaiden kynsiin, niin perheet haluavat lähteä etsimään ja pelastamaan lastaan.
Jokainen voi vaikuttaa
Kirjan toimittaminen oli kaikkine vaiheineen yli neljän vuoden projekti. Merja Saarni näkee kirjalle kolmenlaista käyttötarkoitusta.
– Se on työkalu ja asiantuntijateos niille, jotka ovat todella kiinnostuneita aiheesta. Sitten se on silmälasit, joka auttaa meitä kaikkia näkemään, mistä ihmiskaupassa on kysymys. Kolmanneksi se on skanneri, joka skannaa sydämemme, ajatuksemme, kätemme ja jalkamme.
Kirjan valmistumisen jälkeen Merja Saarnilla on kiitollinen ja huojentunut olo. Työ esikouluopettajana on pitänyt ajatuksia arjessa ja antanut vastapainoa kirjan raskaille teemoille.
Mitä projekti opetti?
– Sen, että minä ja me ihan tavalliset ihmiset voimme vaikuttaa asioihin! Saarni innostuu ja innostaa.
”Orjuus tänään – näkökulmia ihmiskauppaan” | toimittanut Merja Saarni, kustantaja Aikamedia Oy
Uutuuskirjan artikkelit käsittelevät ihmiskauppaa muun muassa uhrin, auttamismahdollisuuksien ja lainsäädännön näkökulmasta. Kirjan 11 kirjoittajaa ovat asiantuntijoita, jotka toimivat niin ruohonjuuritasolla kuin valtionhallinnossa ja mahdollistavat avun perille saattamisen ja uuden, inhimillisemmän elämän aloittamisen. Kirja antaa myös käytännön neuvoja siitä, miten voimme vaikuttaa ihmiskauppaan ja auttaa sen uhreja.
http://www.aikamedia.fi/tuote/3290/orjuus-tanaannakokulmia-ihmiskauppaan
http://www.aikamedia.fi/tuote/3493/orjuus-tanaannakokulmia-ihmiskauppaan-digi