Ajankohtaista

Fidan yt-neuvottelut päättyivät

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin yt-neuvottelut johtavat 22 henkilön irtisanomiseen ja 33 tehtävän lakkauttamiseen. Kehitysyhteistyöhankkeita lopetetaan 18, ja kehitysyhteistyö loppuu kokonaan viidessä maassa, mikä vaikuttaa kymmenientuhansien ihmisten elämään. Sopeuttamistoimilla säästetään kaikkiaan 3,8 miljoonaa euroa.

Fidan yt-neuvottelujen syynä ovat Suomen hallituksen leikkaukset kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun tukiin. Neuvottelujen alussa elokuussa arvioitiin, että tehtäviä joudutaan lakkauttamaan 37, ja irtisanomisuhka koski noin 30 henkilöä. Neuvottelujen piiriin kuului 110 henkilöä ulkomailla ja Fidan pääkonttorilla.

Irtisanomisten lisäksi muita sopeuttamistoimia ovat osa-aikaistaminen, ulkoistaminen ja eläkejärjestelyt. Henkilöstön matkakuluja leikataan, ja pääkonttorilla toteutetaan organisaatiouudistus, jolla yhdistetään kaksi osastoa.

Sopeutustoimenpiteet koskevat kaikkia organisaatiotasoja.

Toiminta loppuu viidessä maassa

Fidan kehitysyhteistyöohjelmasta leikataan kaikkiaan 18 hanketta. Viidestä kohdemaasta (Israel/palestiinalaisalueet, Jordania, Kiina, Pakistan, Sri Lanka) loppuu hanketyö kokonaan. Lisäksi joissakin maissa hankkeita karsitaan yhdistämällä. Kehitysyhteistyön leikkaukset vaikuttavat suoraan jopa kymmenientuhansien ihmisten elämään.

Fidan hallituksen puheenjohtaja Timo Martiskainen pahoittelee leikkausten suuruutta ja niille asetettua nopeaa aikataulua.
– Päätökset ovat Fidan hallitukselle raskaimmat kautta historian. Leikkaukset koskevat kaikkein vähäosaisimpia edunsaajia, ja samalla joudumme irtisanomaan kutsumustyötä tekeviä fidalaisia.

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakolan mukaan hankkeita on arvioitu ja tarkasteltu suhteessa kansainvälisiin kehitys- ja köyhyysluokituksiin. Leikkauksia on pyritty minimoimaan kaikkein köyhimmissä maissa, mutta siitä huolimatta toimenpiteet ovat vaikeita.
– Kaikkia vaikutuksia ei vielä voi edes ennakoida. Kumppanimme joutuvat todella hankalaan tilanteeseen, Hakola kuvailee.

Fida lähetystorien henkilöstö ei ollut yt-neuvottelujen piirissä, eli 29 myymälän verkosto jatkaa toimintaansa eri puolilla Suomea normaalisti.