Ajankohtaista

Fidan talous remontissa leikkausten jälkeen

Fidan kevätkokouksessa käytiin läpi viime vuoden tärkeimpiä tapahtumia ja talouden muuttuneita lukuja.

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola esitteli aluksi, millaisen railon kehitysyhteistyöleikkaukset tekivät Fidan toimintaan. Leikkausten vuoksi jouduttiin irtisanomaan 17 henkilöä ja lopettamaan kehitysyhteistyö kuudessa maassa. Arviolta 150 000 ihmistä menetti avun.

Fidan ja helluntaiseurakuntien lähetystyö tavoitti 165 saavuttamatonta kansanryhmää. Lähetettyjen työntekijöiden määrä oli 228 (edellinen vuosi 241). Kentälle lähti Fidan kautta 22 ja kotimaahan palasi 31 lähettiä. Yhteistyömaita oli 56.

Uusien seurakuntien lukumääristä ei ollut kentän raportointitietoja saatavilla. Toiminnanjohtaja Harri Hakola arveli, että seurakuntia on perustettu useita kymmeniä.

Lähes miljoona lähetystoriasiakasta

Fidan kokonaistuotot vuonna 2015 olivat 22,5 milj. € ja kulut 21,9 milj. €. Tilikauden ylijäämä oli 560 000 euroa.

Positiiviseen tulokseen vaikutti kirjanpitotavan muutos: tilintarkastajien suosituksesta kaikki vuoden 2015 vapaat lahjoitus- ja testamenttituotot tuloutettiin samana vuonna.

Tuottoja tuli valtion ja EU:n avustuksista (8,7 milj. €), Fida lähetystorien myynnistä (8,1 milj. €), lahjoituksista ja testamenttituotoista (4,2 milj. €), seurakuntien tuista (0,8 milj. €) ja muista tuotoista (0,6 milj. €).

Rahankeräysluvan alaisista lahjoitustuotoista 17 prosenttia käytettiin keräyskuluihin ja 83 prosenttia lähetys- ja kehitysyhteistyöhön sekä humanitaariseen apuun.

Fida lähetystoreilla kävi 900 000 maksavaa asiakasta. 29 myymälän bruttomyynti oli 8,1 milj. € ja nettotulos 0,9 milj. €.

Pääkaupunkiseudun lajittelukeskus käsitteli ennätykselliset 1,1 miljoonaa kiloa vaatteita ja pientavaroita. Muun maan tavaralahjoituksista ei ole tilastoitua tietoa.

Lähetystyö muuttuu ja monimuotoistuu

Kevätkokouksen keskusteluosuudessa osallistujat pohtivat seurakuntien lähetystyösatsauksia ja sitoutumista yhteiseen lähetystyöhön. Lähetysaktiivisuutta on edelleen paljon, mutta se kanavoituu monien järjestöjen kesken.

Kokousväki kyseli myös sitä, mikä on kehitysyhteistyön ja lähetystyön suhde Fidan toiminnassa. Talouden suhteen todettiin, että Fidan budjettiluvuissa eivät näyt seurakuntien lähetystyöbudjetit.

Fidan hallituksen puheenjohtaja Timo Martiskainen muistutti, että lähetystyö muuttuu ja monimuotoistuu, ja korosti Fidan ja seurakuntien yhteistyön tärkeyttä.

Fidan hallitus palkitsi Euroopan aluejohtajan Rauno Mikkosen, joka eläköityy kesällä, sekä pitkäaikaisen lähetystyön aktiivin Juhani Kuosmasen.

Fidan toimistolla pidetyssä sääntömääräisessä kevätkokouksessa paikalla oli 31 yhdistyksen jäsentä, jotka edustivat 20 jäsenseurakuntaa.

 

Tutustu Fidan vuosikertomukseen 2015 tästä linkistä.