Ajankohtaista

Fidan joulukeräys vie toivoa romanilapsille

Fida ja helluntaiseurakunnat järjestävät valtakunnallisen Toivon kipinä -joulukampanjan. Sen tuotoilla tuetaan köyhiä romanilapsia ja -perheitä Itä-Euroopassa.

Itä-Euroopan köyhissä romanikylissä pelätään lähestyvää talvea. Hatarat, savesta rakennetut talot ovat hyytävän kylmiä, ja polttopuiden hankkiminen on vaikeaa.

Lasten hätä on käsin kosketeltavaa. Kunnolliset vaatteet ja jalkineet puuttuvat, hygienia on olematonta. Koulunkäynti on satunnaista ja oppimistulokset heikkoja. Rikkinäisissä perheissä on päihdeongelmia ja väkivaltaa.

SYTYTÄ TOIVON KIPINÄ 

  • ryhdy kummiksi romanilapselle
  • osallistu paikalliseen lipaskeräykseen
  • anna verkkolahjoitus tästä linkistä
  • lahjoita 15 € tekstaamalla fida15 numeroon 16155

Ilman koulunkäyntiä romanilapset ajautuvat pian samaan toivottomuuden ja köyhyyden kierteeseen kuin lukutaidottomat ja työttömät vanhempansa. Ympäröivän yhteiskunnan syvä halveksunta vain pahentaa syrjäytymistä.

Joulukeräys tavoittelee pysyvää muutosta

Samalla kun Suomessa romanikerjäläiset ovat viime vuosina olleet paljon esillä julkisessa keskustelussa, yhä useammissa helluntaiseurakunnissa on syntynyt into auttaa romaneja jo heidän kotimaassaan. Myös Toivon kipinä -joulukeräys on vastaa tähän tarpeeseen.

Fida, Elämä ja Valo ja helluntaiseurakunnat tekevät laajamittaista työtä romanivähemmistöjen parissa kaikkiaan 11:ssä Itä- ja Kaakkois-Euroopan maassa.

Romanilapsille ja -nuorille järjestetään pyhäkouluja, läksykerhoja, harrastustoimintaa ja kesäleirejä. Etenkin koulunkäynnin tukeminen on tärkeää, koska koulu antaa lapsille valmiudet selviytyä elämässä eteenpäin ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Niissä perheissä, joissa tapahtuu myös hengellinen ja elämänarvojen muutos, käsitys omasta ihmisarvosta ja vaikutusmahdollisuuksista vahvistuu – Toivon kipinä syttyy. Päihteet ja väkivalta jäävät pois, ja omasta elinympäristöstä huolehditaan. Kerjäämisen sijasta paremman toimeentulon eteen tehdään töitä.

Fidan tavoitteena onkin saada aikaan pysyvä muutos romanilasten ja -perheiden elämässä. Tämän eteen tehdään työtä pitkäjänteisesti vuosien ajan, ei pelkästään joululahjoja lahjoittamalla.

Toivon kipinä -joulukeräys saa tänä vuonna monet helluntaiseurakunnat liikkeelle. Ne järjestävät lipaskeräyksiä, joulukonsertteja ja muita tempauksia itäisen Euroopan romanilasten auttamiseksi.