Ajankohtaista

Fida kerää hätäapua Ukrainaan

Donate help for Ukrainians

Fida varautuu toimittamaan humanitaarista apua Ukrainaan. Sota Ukrainassa on aiheuttamassa humanitaarisen hätätilan. Fidan kumppaniseurakuntien työntekijät raportoivat torstaiaamuna, että esimerkiksi Pohjois-Ukrainassa vain 40 kilometrin päässä Venäjän rajalta sijaitsevassa Šostkan kaupungissa on katkaistu vesi ja polttoaine on pian lopussa. Ihmiset ovat paniikissa, monilla ei ole paikkaa, mihin paeta.

Juttua päivitetty klo 17

Fida aloittaa hätäapukeräyksen Ukrainan hyväksi.

Auta ja lahjoita: Lahjoitussivulle tai  Mobile Pay 46003

Ukrainan humanitaarinen tilanne on ollut vaikea jo kahdeksan vuoden ajan jatkuvan konfliktin kurjistamilla seuduilla. Maassa on vajaa miljoona sisäistä pakolaista. YK on arvioinut, että 2,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapua Ukrainassa tänä vuonna. Sotatilan pelätään ajavan yhä useampia pakolaisuuteen.

Monin paikoin on jo pulaa vedestä ja polttoaineesta, sähköt ovat poikki ja etenkin köyhimmiltä perheiltä loppuu ruoka. Ukrainassa on myös ennen konfliktia ollut paljon köyhyyttä. Esimerkiksi yhteiskunnan marginaalissa elävät romaniyhteisöt ovat jo valmiiksi heikossa asemassa: infrastruktuuri on huono, kodit lämmitetään puilla ja ruoka-apu on tärkeää varsinkin talvikuukausina.

Fidan työntekijä Kirsi Hekkala: ”Köyhimmät eivät välttämättä tiedä, mitä tapahtuu”

Fida toimii Länsi-Ukrainan Karpaateilla sekä Pohjois-Ukrainan Sumyn (Sumskaja) alueella. Työhön alueella sisältyy muun muassa lasten leirejä, pyhäkouluja, naisten piirejä ja ruoka-apua köyhissä romaniyhteisöissä, paikallisten seurakuntien kautta. Fidan työntekijät, Nurmijärven helluntaiseurakunnan lähetit Kirsi ja Veikko Hekkala asuvat Länsi-Ukrainan Užhorodissa. Nyt he ovat Suomen kodissaan Keuruulla ja pitävät yhteyttä paikallisiin työtovereihinsa päivittäin.

– Etenkin Pohjois-Ukrainassa, aivan Venäjän rajan tuntumassa on jo ihmisillä paniikki. Ne jotka pystyvät, ovat lähteneet pakoon. Monella ei ole mitään paikkaa, jonne paeta. Työtoverimme ovat valmiita auttamaan. Tehtävämme on nyt rohkaista ukrainalaisia ystäviämme muun muassa rukoilemalla heidän kanssaan. He ovat kertoneet, että tuki merkitsee heille tässä tilanteessa todella paljon. Heidän on tärkeää kuulla, etteivät he ole yksin, Kirsi Hekkala kertoo tämänaamuisia tunnelmia.

Maaseudun syrjäisimmissä yhteisöissä on Hekkalan mukaan tällä hetkellä myös paljon epätietoisuutta. Esimerkiksi lukutaidoton väestö ei välttämättä tiedä, mitä tapahtuu ja kuinka pitäisi toimia.

–Työtoverimme ovat rohkealla mielellä ja valmiina auttamaan.

Fida varautuu vastaamaan ukrainalaisten humanitaariseen hätään. Keräyksen tuella toimitetaan hätäapua, esimerkiksi ruokaa, suojaa, lämmikettä tai hygieniatarvikkeita tarvitseville. Fidalla on useita yhteistyötahoja, joiden kautta apua voi toimittaa, mm. Euroopan laajuisia seurakuntaverkostoja ja humanitaarisen avun järjestöjen verkostoja. Juuri nyt selvitämme, missä tarve on suurin ja mitä voimme yhdessä kumppaneidemme kanssa tehdä hädänalaisten auttamiseksi. Tarvitsemme sinua antamaan panoksesi, jotta voimme auttaa.

Muista Ukrainan kansaa rukouksin!