Ajankohtaista

Fida lomauttaa 21 työntekijää koronapandemian vuoksi

Koronaviruspandemia tuo muutoksia myös Fidan toimintaan sekä maailmalla että Suomessa. Fida on joutunut käymään yt-neuvottelut järjestön toiminnan jatkumisen turvaamiseksi. Neuvottelujen piirissä oli 190 työntekijää.

TIEDOTE 27.4.2020

Yt-neuvottelujen seurauksena Fida secondhand -myymälät suljettiin maaliskuun lopussa ja 120 myymäläketjun työntekijää lomautettiin. Nyt lomautetaan lisäksi 21 kotimaassa toimivaa työntekijää. Lomautukset kestävät yhdestä kahteen kuukautta ja ne alkavat vaiheittain toukokuun alusta alkaen.

–Nämä lomautukset ovat raskaat, mutta välttämättömät taloutemme tasapainottamiseksi. Pandemiatilanteen vuoksi monen työt ovat vähentyneet, kun tapahtumia, koulutuksia ja monia muita toimintoja on jouduttu perumaan, taustoittaa toiminnanjohtaja Harri Hakola.

Fida toimii 51 maassa, joista 37 maassa asuu Suomesta lähetettyjä työntekijöitä. Hieman yli puolet heistä, 84 työntekijää, on palannut Suomeen, mutta eri maissa on tällä hetkellä vielä 76 lähetettyä työntekijää.

Lomautukset eivät koske niitä työntekijöitä, jotka yhä ovat asemamaissaan. He tekevät työtä muun muassa koronan ennaltaehkäisyn parissa yhdessä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa.

– Emme säästä sieltä, missä on suurin tarve avulle juuri nyt. Olemme pyrkineet minimoimaan säästöjen vaikutukset kaikista heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin toimintamaissamme. Teemme nyt kaikkemme koronan ehkäisemiseksi ja yhteistyökumppaniemme auttamiseksi tämän kriisin keskellä. Ulkomaille tälle vuodelle suunnitellut rekrytoinnit on jäädytetty, joten työtaakka monissa maissa varmasti kasvaa tämän pandemian vuoksi. Tilanne kysyy nyt kaikilta jaksamista, Hakola toteaa.

Afrikassa ja Aasiassa koronaepidemia on kiihtyvässä vaiheessa. Fida ja paikalliset yhteistyökumppanit toimivat aktiivisesti koronan ennaltaehkäisyssä yhdeksässä Aasian ja Afrikan maassa keskittyen erityisesti oikean tiedon välittämiseen sekä ruoka-avun, lääkkeiden, hygieniatarvikkeiden ja kasvosuojaimien jakamiseen. Suunnitelmia koronaviruksen ehkäisystä tehdään tällä hetkellä myös Lähi-idässä.

Auta taistelemaan koronaa vastaan, lahjoita Fidan korona-apuun!