Ajankohtaista

Fida ja Lunette juhlivat kansainvälistä kuukautispäivää 28.5.

Fida ja Lunette juhlistavat kansainvälistä kuukautispäivää kampanjalla, jonka tarkoitus on rikkoa kuukautisiin liittyviä tabuja, ja lisätä kuukautistietoisuutta.

Kuukautisista on tärkeää puhua, sillä ne ovat ihmisoikeusasia, ei pelkästään tyttöjen juttu. Niin luonnollinen osa elämää kuin kuukautiset ovatkin, ei niistä juurikaan keskustella julkisesti Suomessa tai muissakaan maissa, joten Kansainvälisellä kuukautispäivällä (Menstruation Health Day MHD) on paikkansa keskustelun herättäjänä.

MHDay pidetään 28.5. päivän symboliikan takia. Numero 28 viittaa keskimääräiseen kuukautiskierron kestoon päivinä. Numero 5 taas on keskimääräinen vuotopäivien lukumäärä kuukaudessa.


Mitä silloin tapahtuu

Fidan ja Lunetten kampanja näkyy somessa kuvin ja tarinoin 21 – 28.5. Lunette kampanjoi lisäksi 26 – 28.5 välisenä aikana, jolloin jokaisesta Lunetten verkkokaupassa ja Maailma kylässä -tapahtumassa myydystä Lunette Kuukupista lahjoitetaan kuukuppi Fidan projektiin Tansaniassa.

Teemapäivänä järjestetään myös tapahtumia, näyttelyitä, tapaamisia ja koulutustilaisuuksia ympäri maailmaa. Lisätietoja ja maakohtaiset tapahtumat löytyvät teemapäivän nettisivuilta: www.menstrualhygieneday.org


Kuukautisterveys on ihmisoikeuskysymys

Matalan tulotason maissa liittyy kuukautisiin suuria haasteita terveyden, puhtauden ja turvallisuuden kanssa. Tansaniassa naiset käyttävät esimerkiksi paperia, rättejä, vanhoja vaatteita tai lehmänlannasta valmistettuja tamponeja kuukautissuojinaan. Näillä kuukautissuojilla on negatiivisia terveysvaikutuksia, ja ne rajoittavat tyttöjen ja naisten liikkumista, osallistumista ja toimijuutta.

Heikko kuukautisterveys vaikuttaa kaikin tavoin naisten elämänlaatuun: koulutukseen, terveyteen, taloudelliseen omavaraisuuteen, toimijuuteen, omanarvontuntoon sekä käsitykseen omasta vartalosta. Kuukautisten vaikuttaessa suuresti naisten henkilökohtaiseen elämään sillä on myös kauaskantoisia vaikutuksia yhteisöissä ja perheissä. Siksi tarvitaan laajoja yhteisökeskeisiä toimia naisten kuukautisterveyden edistämisessä.

Osana Fidan ja kirkkokumppanin yhteisötyötä Tansaniassa Fida ja Lunette ovat käynnistäneet Mwanzassa kuukautisterveyteen liittyvän pilottihankkeen, jossa lisätään tietoisuutta kuukautiskupista sekä koulutetaan koululaisia ja yhteisöjä laajemminkin lisääntymisterveyteen liittyvistä asioista.

Kuukautisterveyshankkeessa on kehitetty kouluttajien manuaali ja valittu kouluttajaryhmä, joka koostuu 15 naisesta ja 5 miehestä. Erityisen tärkeää on rikkoa kuukautisiin liittyviä tabuja ja häpeää yhteisöissä pitämällä kuukautisasioita esillä. Miesten ja poikien osallistuminen koulutuksiin on edellytys työn eteenpäin menemiselle ja naisten voimaantumiselle.

Fida ja kirkkokumppani FPCT ovat myös mukana kansallisessa verkostossa, jossa kuukautisasioihin pyritään vaikuttamaan kansallisen hallinnon tasolla yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa.

KUVA: Tunandoto (’Meillä on unelma’) -projekti edistää terveyttä ja hyvinvointia erityisesti kouluttamalla.

Lunetten kampanjasivu

 

Fiilisbarometri